Gestionarea Deseurilor Rezultate din Procesul de Fabricare al Zaharului

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 3
2. Procesul tehnologic de obtinere a zaharului din sfecla de zahar 4
3. Deseuri rezultate din procesul de fabricare al zaharului 6
3.1 Valorificarea borohotului 7
3.2 Valorificarea melasei 7
3.3 Valorificarea namolului 11
4. Concluzii 12
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

1.INTRODUCERE
Zaharul este una din cele mai vechi marfuri (deopotriva cu bumbacul si graul) in istoria civilizatiei. 
Aproape 85 milioane de tone anual de zahar cristalizat se produc in prezent pe glob. Aceasta cantitate , raportata la cele peste 4 miliarde de locuitori ai planetei , arata ca pentru fiecare om se produce in jur de 20 kilograme . Aceasta cantitate nu ar fi asa de mica , numai ca in unele tari consumul de zahar pe cap de locuitor trece de 60 kg pe an, in timp ce in altele consumul este aproape neglijabil.
Prima planta care a furnizat omului materia prima pentru zaharul cristalizat a fost trestia de zahar, din care, cu mai bine de 1800 de ani in urma, s-a putut obtine de catre populatii de pe teritoriul Indiei o substanta dulce, pe jumatate intarita, de culoare bruna. Si astfel apare in scurt timp zaharul cristalizat. Apoi trestia de zahar , care se cultiva acolo de veacuri a fost adusa de arabi in Egipt , Siria , Sicilia , insulele Canare , Azore si alte tari. 
Zaharul din sfecla a fost scos in evidenta cu mult timp inaintea erei noastre, sucul dulce al sfeclei rosii fiind recomandat in medicina in locul mierei de albine. Odata dezvoltata cultura sfeclei de zahar si industria zaharului din sfecla, a inceput si concurenta intre cele doua plante. In tabelul urmator se arata cateva cifre in acest sens: 
Tabel 1.Productia de zahar din sfecla si trestie pe glob
Anul 1840 1901 1913 1924 1939 1945 1953 1959
Zahar din trestie pe glob % 
95,65 
32,4 
54,0 
66,0 
63,0 
72,7 
66,8 
59
Zahar din sfecla pe glob % 
4,35 
67,6 
46,0 
34,0 
37,0 
27,3 
33,2 
41,0
Si in prezent productia de zahar a lumii se realizeaza in proportie de 59 % din trestie si 41 % din sfecla . In productia mondiala de zahar, locul intai ii va reveni intotdeauna trestiei de zahar, care fata de sfecla de zahar prezinta o serie de avantaje si care are largi posibilitati de extindere in cultura in zonele calde ale globului . 
Dupa cum se stie , zaharul constituie unul din alimentele de bazaale omului.Valoarea lui alimentara este data de cantitatea mare de energie pe care o produce in organism si de rapiditatea si gradul in care se asimileaza . 
O importanta deosebita au reziduurile industriale rezultate in urma extragerii zaharului . Astfel melasa , un lichid gros de culoare bruna , cara contine 50 % zahar , 20 % zahar substanta organice nezaharate si 20 % apa, se utilizeaza pentru extragerea mai departe a zaharului , in industria spirtului , industria alimentara si hrana animalelor .


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestionarea Deseurilor Rezultate din Procesul de Fabricare al Zaharului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Cojocaru C. , 1986 -`` Valorificarea deseurilor din industria alimentara ``, Editura Tehnica, Bucuresti 
2. Ciobanu D., 2005 - ``Minimizarea scazamintelor tehnologice in industria alimentara prin valorificarea subproduselor si deseurilor``, vol . I , Editura Ecozone, Iasi
3. http://biblioteca.regielive.ro/proiecte/industria-alimentara/zaharul-si-deseurile-rezultate-la-fabricarea-acestuia-143037.html
4. http://biblioteca.regielive.ro/proiecte/industria-alimentara/zaharul-si-deseurile-rezultate-la-fabricarea-acestuia-143037.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!