Extras din referat
Freonul
Freonul : este denumirea comerciala pentru clorofluorocarburi si hidrofluorocarburi, substante inodore,insipite,inflamabile si noncorozive, folosite ca substante frigorifice.
Acesta este folosit in industria frigorifica cat si in unele instalatii anti-incendii. Controversele aparute de-alungul timpului cuprivire la efectul de sera asupra mediului a dus la interzicerea fabricarii si comercializarii acestuia.
Inhalarea Freonului nu este dăunătoare sau toxică, dar un volum mare de freon in spatii inchise provoaca rapid lipsa de oxigen, ceea ce poate duce la asfixiere! Aceste proprietati au determinat folosira lor in cantitati foarte mari in ulimele decenii, ca agenti de racire in frigidere si in instalatiile de aer conditionat , precum si in
compozitia aerosolilor in flacoane,
spray-uri folosite in cosmetica,
deodorant, fixativ pentru par și
pentru împrăștierea insecticidelor.
Compoziția chimicã a freonilor
Din punct de vedere al compoziției chimice, freonii, care sunt hidrocarburi fluorurate, pot fi împãrțiți în trei mari categorii:
• CFC (clorofluorocarburi), freonii clasici, care conțin Cl foarte instabil în moleculã;
• HCFC (hidroclorofluorocarburi), freoni denumiți de tranziție, care conțin în moleculã și hidrogen, datoritã cãruia Cl este mult mai stabil și nu se descompun atât de ușor sub acțiunea radiațiilor ultraviolete;
• HFC (hidrofluorocarburi), considerați freoni de substituție definitivã, care nu conțin de loc în moleculã atomi de Cl.
Pe lângã cele trei categorii de agenți frigorifici menționate, existã și agenți frigorifici naturali, dintre care amoniacul (NH3), simbolizat și prin R717, este cel mai important și cel mai utilizat, datoritã proprietãților sale termodinamice care îl fac cel mai performant agent frigorific din punct de vedere al transferului termic.
Conținut arhivă zip
- Freonul si Distrugerea Stratului de Ozon.ppt