Formele Alotropice Ale Carbonului Si Diamantului

Extras din referat Cum descarc?

In natura, carbonul se gaseste atat liber, cat si sub forma de combinatii. In stare libera, carbonul se gaseste sub trei forme alotropice: diamantul, grafitul si asa numitul carbon amofr care se gaseste in carbunii de pamant.
In stare pura, diamantul este o substanta cristalizata in sistemul cubic (in centrul unui tetraedru regulat se gaseste un atom de carbon inconjurat la distante egale de alti patru atomi de carbon, situati in varfurile tetraedului). Este incolor, transparent, cu densitatea 3, 51 g/cm cub si duritatea 10 (cea mai mare), este rau conducator de caldura si electricitate si este transparent pentru razele X, aceasta servind ca mijloc de identificare. Avand un indice de refractie foarte mare, disperseaza puternic razele de lumina ce-l strabat producand jocurile de lumina caracteristice diamantului.
Diamantul nu este atacat de acizi si nici de baze. Incalzit la peste 200 grade celsius in oxigen curat arde trecand in bioxid de carbon si la 1. 000 grade celsius, in lipsa aerului se transforma in grafit.
Diamantul, afara de varietatea incolora, mai poate fi colorat in albastru, galben si in negru. Diamantul impur, de culoare neagra, cu numele de carbonado, este intrebuintat la confectionarea varfurilor de burghie pentru perforarea stancilor dure, la gaurirea otelului si a fontei, la taiatul sticlei etc.
Varietatile curente de diamant se intrebuinteaza la confectionarea bijuteriilor. In acest scop, diamantele sunt taiate si slefuite sub forma de briliante si rozete, dupa anumite reguli. Masa diamantelor se exprima in carate, un carat reprezinta 0, 205 g.
Grafitul este mai raspandit decat diamantul.
Zacaminte importante de grafit se gasesc in Ceylon, Madagascar, Siberia Orientala, Coreea, Austria etc.
Grafitul se deosebeste mult de diamant, datorita structurii cristaline. Cristalizeaza in sistemul hexagonal. Atomii de carbon sunt asezati in plane paralele, in varfurile unor hexagoane regulate. Grafitul este mai reactiv decat diamantul.
Prin ardere in oxigen (la peste 690 grade celsius) trece in bioxid de carbon.
Grafitul natural este opac, de culoare neagra-cenusie, cu luciu metalic ca al otelului. Este moale si unsuros la pipait. Spre deosebire de diamant, grafitul este bun conducator de caldura si electricitate si are densitatea 2, 1-2, 3 g/cm cub.
Se intrebuinteaza la fabricarea minelor de creioane (a caror tarie se modifica prin adaugarea de argila), la confectionarea creuzetelor refractare rezistente la temperaturi foarte inalte folosite pentru topirea metalelor, la fabricarea electrozilor, la acoperirea tiparelor in galvonoplastie, la periile colectoare de la dinamurile electrice, ca lubrefiant pentru masini amestecat cu uleiuri minerale etc.
Carbonul amorf.
Carbonul amorf este denumit impropriu astfel, deoarece in realitate el are o structura cristalina foarte fina (microcristalina), asemanatoare grafitului.
Carbunele amorf se prezinta in diferite varietati de carbuni artificiali, cum sunt: mangalul ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Formele Alotropice Ale Carbonului Si Diamantului
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!