Fluorina Si Alte Minerale Cu Fluor

Extras din referat Cum descarc?

Fluorul se gaseste in natura numai combinat. Compusii principali ai fluorului sunt fluorita sau fluorura de calciu (CaF2), criolita sau hexafluoroaluminatul de sodiu (NaAlF6) si fosfat de calciu. Fluorul este un gaz de culoare verzui-galbena, cu miros patrunzator si iritant. Este mai greu decat aerul (densitatea=1, 3). Poate fi lichefiat la 188 grade Celsius si solidificat la 223 grade Celsius.
In molecula de fluor, cei doi atomi sunt uniti printr-o legatura simpla de doi electroni sau o legatura sigma. Fluorul este si cel mai reactiv dintre toate nemetalele, deoarece are raza atomica mica si prin aceasta el manifesta o puternica tendinta sa accepte electroni. Reactivitatea mare a moleculei se datoreste in primul rand energiei de legatura, care permite o rupere usoara a moleculei de fluor, in atomi de fluor, si in al doilea rand faptului ca fluorul este cel mai electronegativ dintre halogeni si dintre toate celelalte nemetale.
Se combina direct cu toate elementele, cu exceptia oxigenului si azotului; cu aceste elemente se combina indirect.
Din clasa fluoritelor fac parte fluorita- CaF2, care contine 48, 8% F si 51, 2% Ca si criolitul Na3AlF6. Varietatile galbene contin si Cl, sub forma unui amestec izomorf. Ca impuritati mai poate contine Fe2O3, pamanturi rare, uneori U si He.
Proprietatea de a fi fluorescenta (numire care vine de la Fluorita) prin incalzire (termoluminiscenta) sau sub actiunea razelor ultraviolete se datoreste impuritatilor sau unor cauze structurale.
Fluorita se prezinta de obicei sub forma unor cristale cubice verzi, violete, galbui, negre-violete, sau chiar incolore. Prin incalzire culoarea dispare, dar revine dupa ce a fost expusa la raze Roentgen. Cristalele incolore devin violete sub actiunea vaporilor de calciu metalic si a descarcarilor electrice, ceea ce pare a dovedi ca, in unele cazuri, culoarea se datoreste atomilor neutri de calciu din reteaua cristalina. Utilizari Cu toate ca Fluorul a fost obtinut prin electroliza inca acum 70 de ani, utilizarile lui erau foarte restranse.
In prezent cea mai mare parte din productie de fluorita (70%) se utilizeaza in metalurgie, ca fondant. In baia electrilitica pentru obtinerea aluminiului se introduce un amestec de alumina (Al2O3), fluorita si criolit, care scade punctul de topire de la 2020 grade Celsius cat are alumina la 950 grade Celsius.
Acidul fluorhidric, se foloseste la gravarea pe sticla, precum si la prepararea apei oxigenate din peroxid de sodiu. Pentru obtinerea unei tone de acid fluorhidric sunt necesare 2, 2 tone de fluorita.
Industria optica intrebuinteaza varietatile incolore si transparente de fluorita, pentru fabricarea unor lentile cu ajutorul carora se elimina aberatia sferica si cromatica a obiectivelor microscoapelor. Aceste varietati de fluorina sunt foarte cautate si valoroase.
In ultimii ani, intrebuintarile fluorului au crescut foarte mult, datorita utilizarii lui la fluorurarea hidrocarburilor utilizate ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Fluorina Si Alte Minerale Cu Fluor
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!