Fierul

Extras din referat Cum descarc?

Fierul este un element chimic metalic, notat cu simbolul Fe (din limba latina: ferrum), ce are numarul atomic 26 si masa atomica 56. Este un metal aflat in prima grupa a metalelor tranzitionale. Este elementul chimic cel mai intalnit pe Terra, formand cea mai mare parte a nucleului acestei planete si este al patrulea element ca abundenta in scoarta terestra. Este produs in cantitate mare ca rezultat de fuziune in stelele cu masa mare, unde producerea de nichel-56 (care se dezintegreaza in fier) este ultima reactie de fuziune nucleara ce este exoterma, devenind ultimul element care se produce inaintea stingerii unei supernove ce duce la reactii ce imprastie precursorii radionuclizilor fierului in spatiu.
La fel ca si alte elemente ale grupei 8 (cadmiu, osmiu, etc.), fierul prezinta numeroase stari de oxidare, de la -2 la +6, desi cele mai comune sunt +2 si +3. Fierul elementar este intalnit in meteoriti si unele medii sarace in oxigen, insa este reactiv cu oxigenul si apa. Suprafetele proaspat taiate ale fierului au o culoare gri-argintie, sunt lucioase, insa se oxideaza in aer, produsul de reactie fiind oxizii de fier, cunoscuti de asemenea sub denumirea de rugina. Spre deosebire de alte metale care pasivareaza straturi de oxid, oxizii de fier ocupa un volum mai mare ca al volumului de fier, iar astfel oxizii de fier pot fi indepartati si sa expuna suprafete proaspete pentru coroziune.
Fierul metalic a fost utilizat inca din Antichitate, desi aliajele cu punct scazut de topire al cuprului au fost folosite primele in istorie. Fierul pur este moale (mai moale decat aluminiul), insa nu se poate obtine prin topire. Materialul este intarit de impuritati din procesul de topire, precum carbonul. O anumita proportie de carbon (intre 0,2% si 2,1%) produce otelul, care poate fi de 1000 de ori mai rezistent decat fierul pur. Fierul metalic brut este obtinut in furnale, unde minereul este redus de catre cocs la fonta. O prelucrare ulterioara cu oxigen reduce continutul de carbon pentru a se obtine otel. Otelurile si aliajele din fier cu continut scazut de carbon, in combinatie cu alte metale, sunt de departe cele mai comune metale in industrie, datorita numarului mare de proprietati dezirabile.
Compusii chimici ai fierului, care includ compusi ferosi si ferici, au multe utilizari. Oxidul de fier amestecat cu pudra de aluminiu poate fi aprins pentru a crea termitul, folosit in prelucrarea minereurilor. Formeaza compusi binari cu halogenii si calcogenii. Printre compusii organometalici, ferocenul a fost primul compus-sandwich descoperit.
Fierul joaca un rol important in biologie, formand substante compuse cu oxigen molecular in hemoglobina si mioglobina; acesti doi compusi sunt proteine comune ce au rol in transportul oxigenului la vertebrate. De asemenea, fierul este metalul cel mai utilizat in enzimele redox cele mai importante, care sunt implicate in respiratia celulara, procesele de oxidare si reducere la organismele vegetale si animale.
Fierul - element chimic, metal greu, cu Z = 26, A = 56 aflat in grupa a VIII B, perioada a 4 - a, care aliat cu carbonul sau cu alte elemente, se foloseste pe scara larga in industrie in obtinerea aliajelor.
Proprietatile fierului:
o in stare pura este un metal cenusiu, prezinta luciu metalic caracteristic;
o are duritatea 4 si densitatea 7,8 kg/dm3, fiind un metal greu;
o este bun conductor de caldura si de electricitate
o este maleabil si ductil.
Proprietati chimice :
o fierul se combina cu oxigenul si sulful, formand oxizi si respectiv sulfuri;
Fe + S = FeS sulfura de fier
3Fe + 2O2 = Fe3O4
fier - oxigen - oxid de fier
o fierul reactioneaza cu acizii diluati si formeaza sarurile corespunzatoare: cloruri, sulfati, azotati;
Fe + 2HCl = FeCl2 + H2?
fier - acid clorhidric - clorura de fier II - hidrogen
o fierul inlocuieste unele metale din sarurile lor.
Fe + CuSO4 = FeSO4 +Cu?
fier - sulfat de cupru - sulfat de fier - cupru
Fe + H2S04 = FeS04 + H2?
fier - acid sulfuric - sulfat de fier - hidrogen
Fe + HNO3 - NU reactioneaza; fenomenul poarta numele de pasivitate. 
- Fe rugineste in aer umed.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fierul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!