Fertilitatea Solului

Extras din referat Cum descarc?

Definitie:
Fertilitatea solului este capacitatea solului de a pune la dispozitia plantelor verzi in tot timpul vegetatiei, in mod permanent si simultan, substantele nutritive si apa, in cantitate indestulatoare, fata de nevoile acestora si de a sigura conditiile chimice si biochimice necesare cresterii si dezvoltarii plantelor, in ansamblul satisfacerii si a celorlalti factori de vegetatie. 
Activitatea umana poate dirija fertilitatea solului, in sensul cresterii acesteia, deplasand echilibrul ecologic in limite rationale, dar poate determina si o modificare drastica a fertilitatii pana la transformarea terenurilor fertile in terenuri aride.
Eroziunea, spalarea solului, exploatarea prin supracultivare reprezinta factori care sunt responsabili pentru reducerea nivelului de fertilitate a unui sol. 
Tipuri de fertilitate
Fertilitate naturala (initiala) ia nastere in mod natural si este specifica fiecarui tip de sol, depinzand de factorii fizici, chimici si biologici ai solului. 
Fertilitatea unui sol podzolic = gradul de saturatie in baze si de cantitatea de aluminiu mobil. 
Fertilitatea solurilor mlastinoase = aprovizionarea cu K si P si de eventualele carente de Ca, Mg, B, Cu si Zn.
Fertilitatea unui sol organic alcalin = eventualele carente in Mg, B, Cu si Zn. 
Un sol cu o fertilitate naturala foarte mica poate sa fie transformat intr-unul fertil, prin corectarea factorilor limitativi (pH-ul, regimul de apa din sol, continutul de saruri si ioni solubili etc.). 
Fertilitate artificiala apare ca efect direct datorat adaosurilor de ingrasaminte, tehnicilor agricole utilizate pentru lucrarea solului, precum si ca efect secundar al activitatilor antropice legate de arderea combustibililor, evacuarea cenusilor zburatoare rezultate din industrii;
Fertilitate potentiala reprezinta capacitatea solului de a pastra apa si substantele nutritive necesare plantelor, dar care, datorita unor factori nu pot fi puse la dispozitia plantelor in mod complet;
Fertilitate economica (efectiva) reprezinta suma dintre fertilitatea artificiala si fertilitatea naturala. Se poate vorbi despre o fertilitate economica doar cand solul este cultivat si aceasta fertilitate se exprima prin nivelul recoltelor obtinute. 
Indicatorii fertilitatii solului
Nivelul fertilitatii solului poate fi apreciat:
indicatori biologici (activitatea microbiologica)
Indicatori fizico-chimici (textura, structura solului, compozitia chimica a solului, reactia (pH-ul) solutiei solului, continutul de saruri si ioni solubili, rezerva de materie organica, rezervele de elemente nutritive mobile, regimul de apa din sol, capacitatea de schimb cationic etc.).
Activitatea microbiologica 
Intensitatea fenomenelor de transfer a substantelor nutritive intre sol, solutia solului si aerul din sol este dependenta de prezenta faunei si florei. 
Poate fi pusa in evidenta prin cantitatile de organisme vii (biocenoza) care se gasesc in paturile superficiale ale unui hectar de teren: bacterii, ciuperci microscopice, alge, protozoare, miriapode, insecte, viermi etc. 
In urma actiunii lor complexe se formeaza humusul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fertilitatea Solului.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!