Fabricarea acidului azotic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Unul din intermediarii necesari ai ingrasamintelor chimice este si acidul azotic diluat (cu concentratie intre 47-65%). In tara noastra o dezvoltare deosebita a fabricarii acidului azotic a fost dupa anul 1960 desi exista instalatii cu vechime mai mare. Datotrita cerintelor tot mai mari de ingrasaminte chimice pe plan national si mondial s-a ajuns ca numai in tara noastra sa se fabrice acid azotic de ordinul milioanelor de tone pe an (exprimat in acid azotic 100%). Daca in anii 1950-1960 liniile de fabricatie nu depaseau 10-100 t/zi, azi se construiesc linii de fabricatie de peste 1000 t/zi. 1. 1. Acidul azotic este cunoscut inca din secolul al XVII-lea, cand s-a obtinut prin incalzirea unui amestec de azotat de sodiu si sulfat de fie. Procedeul care a fost insa intrebuintat in sec XIX, datorita cerintelor tot mai mari de acid azotic, fost atacul acidului sulfuric concentrat asupra azotului de sodiu. Desi inca din anul 1839 se cunoastea ca un amestec de amoniac si aer trecut printr-o masa de platina spongioasa duce in mediu apos la formarea de acid azotic si azotos, folosirea metodei pe scara mai larga s-a facut numai in anul 1900. Amoniacul folosit era obtinut din gazele de cocserie, iar mai tarziu s-a obtinut din cianamida de calciu.

Acidul azotic nu are o intrebuintare prea larga datorita faptului ca este coroziv. Cantitati mari sunt consumate in metalurgie la: Cantitatea cea mai mare, atat in tara noastra cat si pe plan mondial, se foloseste la fabricarea ingrasamintelor chimice ca: azotat de amoniu, nitrocalcar si ingrasaminte complexe N. P. K. prin atacul rocii fosfatice 1. 2. Oxizii azotului: Azotul face parte din grupa V-a sitemului periodic. Se cunosc oxizi care corespund formal tuturor valentelor de la unu la cinci. Ei sunt : N2O- protoxid de azot NO- oxid de azot N2O3- trixid de azot NO2- bioxid de azot N2O4- tetroxid de azot N2O5- pentoxid de azot.

In conditii normale protoxidul de azot este solid, iar restul oxizilor sunt gazosi.

1. 3. Proprietati fizico-chimice ale acidului azotic.

Produsul finit al fabricilor de acid azotic diluat din tara noastra este un acid de 47-62% greutate.

Formula structurala este : H-O-N=O2 Masa moleculara 63, 02. Denumire uzuala acid azotic diluat.

Proprietati fizice : -acidul azotic diluat este un lichid galbui, limpede, fara particularitati in suspensie si cu miros iritant, culoare galbuie este mai putin s-au mai mult pronuntata, functie de purificare lui de temperatura si concentratie. Punctul de fierbere si de inghetare variaza cu concentratia. Incalzirea la fierbere a acidului azotic esteinsotita de o descompunere dupa reactia : 4HNO3+Q=2H2O+4NO2+O2 Vascozitatea acidului azotic scade cu cresterea temperaturii.

1. 4. Proprietati chimice: -metalele, cu exceptia aerului, platinei, rhodiului, iridiului, titanului si zantalului se dizolva in acid azotic.

Reactia are loc cu punerea in libertate a hidrogenului care, insa, nu se degaja ci se consuma ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fabricarea acidului azotic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 805 cuvinte
Nr caractere:
16 041 caractere
Marime:
19.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
chimie, acid azotic
Predat:
la liceu
Sus!