Explozia Platformei Petroliere Deep Horizon

Cuprins referat Cum descarc?

1. Consideratii generale3
2. Consecintele poluarii mediului marin cu hidrocarburi3
3. Resurse biologice ale Golfului Mexic4
4. Rezumat4
5. Cronologia dezastrului Deepwater Horizon6
6. "Nota de plata"9
7. "Supa" toxica9
8. Concluzii10
9. Bibliografie11


Extras din referat Cum descarc?

1. Consideratii generale
In ultimele cinci decenii poluarea cu hidrocarburi a mediului marin a capatat accente dramatice. Transportul maritim al petrolului, explorarea si exploatarea zacamintelor de hidrocarburi din domeniul marin, prelucrarea acestora in rafinarii situate in vecinatatea zonei litorale, la care se adauga alte activitati cu caracter antropic, genereaza o serie de factori de risc, care implica producerea a numeroase incidente de poluare. Accidentele de navigatie ale unor mari tancuri petroliere sau incidentele la platforme marine de foraj si exploatare au provocat dezastre ecologice de proportii, cu consecinte dintre cele mai severe. Ecosistemele marine din regiunile poluate au suferit pierderi si dereglari majore, care s-au resimtit pentru mult timp.
2. Consecintele poluarii mediului marin cu hidrocarburi
Dintre toate formele de poluare, impactul cel mai sever asupra ecosistemelor marine il are poluarea cu hidrocarburi. Petrolul, deversat in cantitati mari, se intinde pe suprafete considerabile si afecteaza grav calitatea apei si viata marina. Experimentele si observatiile efectuate in cadrul unor deversari accidentale de hidrocarburi au relevat faptul ca toxicitatea diferitelor produse petroliere, cum ar fi titeiul sau chiar si produsele finite, are efecte foarte diferite asupra organismelor marine. In general, s-a observat ca toxicitatea periculoasa este cauzata de concentratia compusilor volatili din hidrocarburi, incluzand parafinele usoare si aromatice (benzina, toluenul, xilenii, naftalina s.a.). Acesti compusi sunt mai solubili in apa decat in hidrocarburi, ceea ce creeaza efectul toxic al surselor poluante. Poluarea cu hidrocarburi a marilor si oceanelor lumii a atins in ultimii patruzeci de ani o asemenea amploare incat, potrivit opiniei multor experti, ecosistemelor
marine le-ar trebui ani buni pentru o refacere completa, privita atat din punct de vedere al sanatatii biotopurilor, cat si prin prisma reabilitarii tuturor speciilor de flora si fauna ce au avut de suferit in urma poluarii. Consecintele ecologice ale mareelor negre cauzate de accidentele unor mari tancuri petroliere, ale unor rafinarii situate in zone costiere sau ale unor platforme marine de extractie a petrolului, urmate de deversarea in mare a unor masive cantitati de petrol, s-au dovedit a fi deosebit de grave si uneori chiar catastrofale pentru ecosistemele marine.
Studiile intreprinse in cazul mareelor negre arata ca impactul poluarii cu petrol asupra organismelor bentale si pelagice este considerabil. In Atlanticul de Nord, conform unor
estimari, poluarea cu petrol ar provoca, in fiecare an, moartea a cca 500.000 pasari, familiile cele mai atinse fiind cele de Procellaride si de Alcide. Cauzele mortii pasarilor marine sunt atribuite unor efecte ca: pierderea penajului, ingreuierea aripilor, imposibilitatea de miscare, dereglarea functiilor intestinale si glandulare prin care pasarile obtin apa dulce din apa de mare, pierderea calitatii hidrofuge a penajului, ceea ce duce la imposibilitatea mentinerii caldurii corpului in contactul cu apa. In timpul clocitului, petrolul care acopera penajul pasarilor adulte contamineaza ouale si provoaca moartea embrionilor. Observatiile efectuate arata ca o cantitate de 20 miligrame de hidrocarburi, depuse pe ouale unor pasari marine, prezinta deja o puternica toxicitate.
3. Resurse biologice ale Golfului Mexic
Golful Mexic este o comoara nepretuita. Resursele sale naturale - apa, pestii, plaja, recifele, mlastinile, petrolul si gazele naturale - sunt motorul economic al regiunii.
Golful Mexic este, de asemenea, de o importanta vitala pentru intreaga natiune ca o sursa bogata de hrana, energie si recreere. 
4. Rezumat
Pe 20 aprilie 2010 ochii lumii s-a concentrat pe o platforma de petrol din Golful Mexic, la aproximativ 50 de mile de tarm plutind intr-o apa foarte adanca. 
Unitatea mobila de forare Deepwater Horizon, care a fost folosita pentru a fora un put de exploatare pentru BP Explorare si Productie, Inc (BP), a explodat violent, a luat foc, si in cele din urma s-a scufundat, omorand 11 muncitori tragic, ranind grav 17 si alti 98 usor. Dar asta a fost doar inceputul tragediei.Petrolul si alte substante de foraj au inceput imediat sa curga fara incetare pe o suprafata de aproximativ un kilometru si jumatate. 
Explozia platformei petroliere Deepwater Horizon si ulterioara deversare de petrol in Golful Mexicului este de-acum unanim considerata drept cel mai grav dezastru ambiental provocat de om din istorie. "Mareea Neagra" ameninta sa inghita intregul Golf, intreaga coasta meridionala si sud-orientala a Statelor Unite si a Mississippi, si este pe punctul de a se propaga in toate oceanele lumii. A fost un dezastru ecologic de proportii fara precedent. De asemenea, a fost o lovitura devastatoare pentru economia de resurse dependenta de regiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Explozia Platformei Petroliere Deep Horizon.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!