Evoluția indicilor de calitate ai apelor la sursa 4 din Lacul Tăbăcărie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Lungimea maxima. 1375 m Latimea maxima. 825 m Latimea medie. 650 m Adancimea maxima. 4, 4 m Adancimea medie. 1, 5 m Suprafata bazinului de receptie. 9, 6 km2 Lacul Tabacarie e amplasat in sectorul maritim al Dobrogei la aproximativ 28 37 longitidine estica, 44 15 latitudine nordica, intr-o zona cu relief jos, cu lagune si limanuri fluviale si perisipuri cu dune.

Din punct de vedere sedimentologic zona Lacului Tabacarie este strans legata de evolutia Lacului Siutghiol, situata la nord si cu care comunica printr-un canal. Lacul Siutghiol este din punct de vedere genetic o laguna aparuta prin bararea unui golf marin. Lacul Tabacarie este un liman fluviatil format din bararea unei vai de rau cu aluviunile marine ale cordonului litoral Mamaia.

Relativ izolat de susele naturale, acviferul freatic fiind insuficient, Lacul Tabacarie are un nivel hidrologic dependent de aportul de ape din Lacul Siutghiol, surplusul de apa este deversat in mare printr-un stavilar, in punctul Pescarie. Situatia ambientala a Lacului Tabacarie este deosebit de grava, imbunatatirea acesteia necesitand masuri de protectie urgente. Avand in vedere ca principala sursa de poluare a lacului o reprezinta alimentarea din deversarea pluviala, masurile de protectie trebuie sa prevada captarea si epurarea prealabila a apelor ce sunt deversate in lac. Poluarea lacului a fost continua, insa in prezent ea s-a stabilizat, posibil din cauza atingerii capacitatii limita de absorbtie a poluantilor de catre sedimentele lacruste.

Sursele de poluare ale Lacului Tabacarie Cu ani in urma, pe malurile Lacului Tabacarie, existau deversari sporadice, deoarece cartierele de locuinte nu erau dezvoltate cum sunt in prezent.

O data cu dezvoltarea orasului Constanta, s-au luat masuri de regularizare a canalizarii orasenesti, considerandu-se ca pentru o siguranta mai mare, sa existe posibilitati de deversare in lac a apelor pluviale, dar aceasta numai in cazul ploilor abundente sau in caz de avarii in reteaua de canalizare. S-au facut in acest sens racordurile necesare la reteaua de canalizare existenta.

O data cu construirea cartierelor Tomis III, IV, V, VI reteaua de canalizare a ramas subdimensionata si s-au facut numeroase racorduri pentru ape reziduale la reteaua de ape pluviale. Reteaua de canalizare a ramas insuficienta pentru preluarea debitelor menajere care sunt mereu in crestere.

Spre exemplu, cateva restaurante din Satul de Vacanta nu s-au putut racorda la reteaua de canalizare oraseneasca, situata cu cativa metri mai sus. Astfel, restaurantele au fost racordate la reteaua pluviala de siguranta, ori s-au executat lucrari clandestine, care deverseaza in Lacul Tabacarie ape uzate, neepurate.

Au fost depistate in 1993, pe malul Lacului Tabacarie, 8 surse de poluare. Dupa modul de functionare, sursele se impart in doua categorii: permanente (2 surse) ...

Bibliografie:

www.greenagenda.org

-ovid.rdsct.ro

-www.acvariu.ro

-www.mediu-constanta.ro

-biologie.liceulovidius.ro

-Elisabeta Chirila, Camelia Draghici, Analiza Poluantilor, I.Controlul calitatii apelor, Editura Universitatii Transilvania Brasov, 2003

- Elisabeta Chirila, Chimie Analitica.Aplicatii, Ovidius University Press, 2002

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Indicilor De Calitate Ai Apelor La Sursa 4 Din Lacul Tabacarie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
6 983 cuvinte
Nr caractere:
54 690 caractere
Marime:
249.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Tag-uri:
apa, impuritati, substante
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!