Etena

Extras din referat Cum descarc?

In molecula etenei, cei doi atomi de carbon sunt uniti intre ei prin doua legaturi, care au insa energii diferite, deoarece una dintre ele se poate rupe mult mai usor decat cealalta. Una din legaturile dintre atomii de carbon este o legatura covalenta obisnuita, iar cealalta, o legatura mai putin puternica. Schema structurii spatiale a etenei poate fi reprezentata ca in urmatoarea figura.
Preparare. Dintre metodele de preparare a etenei, cele mai importante sunt: 1. Destinderea alcoolului etilic in prezenta acidului sulfuric (catalizator) : CH3 (CH2 (O (SO3H (CH2 (CH2 + H2SO4 Etilena Aceasta reactie se efectueaza, de obicei, prin incalzirea alcoolului in prezenta substantelor deshidratate, cum este acidul sulfuric concentrat sau anhidrida fosforica, la temperatura de 100-200oC. Dehidrogenarea hidrocarburilor aciclice saturate, la 500-600oC, in prezenta de catalizatori, mai ales Cr2O3. Din etan se obtine etena: CH3 (CH3 (CH2 (CH2 + H2 Etena se poate obtine trecand un amestec de oxid de carbon si hidrogen peste un catalizator de nichel paladiu, depus pe cocs1 la temperatura de 100oC: 2CO + 4H2 (C2H4 + 2H2O In tara noastra, datorita zacamintelor de metan, se pot obtine in conditii economice mari cantitati de oxid de carbon si de hidrogen din metan, care se pot intrebuinta la sinteza industriala a hidrocarburilor olefinice, care sunt materii prime pretioase pentru industria de sinteza organica.
In industrie, materia prima pentru obtinerea etenei o constituie gazele rezultate la cracarea termica sau catalitica a fractiunilor de titei. Etena se separa din aceste gaze prin absorbtie selectiva pe carbune activ, urmata de desorbtia fractionara. Prin procedeul cracarii, etena se fabrica la marile rafinarilei de titei. Proprietati fizice. Etena este un gaz incolor, cu miros slab eterat, insolubil in apa, dar foarte solubil in alcool. Are densitatea putin mai mica decat aerul.
Proprietati chimice. Dubla legatura dintre cei doi atomi de carbon ai etenei are rolul unei grupe functionale care imprima anumite proprietati chimice hidrocarburii respective.
Etena, ca toate hidrocarburile olefinice, da trei feluri de reactii: de aditie, de oxidare si de polimerizare.
Reactii de aditie: a) Aditia hidrogenului. Prin aditia hidrogenului la dubla legatura se obtine hidrocarbura saturata corespunzatoare. Astfel, din etena se obtine etan: CH2 (CH2 + H2 (C2H6 Etena etan Reactia are loc prin tratarea etenei cu hidrogen molecular gazos, in prezenta unui catalizator metalic, de exemplu nichel redus, la temperatura de 150+200oC. Aditia hidrogenului la moleculele substantelor organice nesaturate are multe aplicatii in industrie, fiind folosita si la transformarea grasimilor lichide in grasimi solide.
b) Aditia halogenilor. Prin aditia halogenilor la legatura dubla a etenei se formeaza derivati dihalogenati ai hidrocarburii saturate, in care cei doi atomi de halogen sunt legati doi atomi de carbon vecini. Dintre ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Etena
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!