Etanolul

Extras din referat Cum descarc?

Etanolul sau alcoolul etilic ,C2H5OH, se mai numeste si spirt. El se poate obtine prin sinteza, dar mai ales prin fermentatia zaharurilor.
Dintre metodele de sinteza, cele mai multe folosesc acetilena ca materie prima. Dupa unele procedee, acetilena, prin hidratare, este transformata in acetaldehida care apoi este supusa unei hidrogenari catalitice ( in prezenta nichelului, la 1400C ) :
CH=CH + H2O -> CH3--C=O + H2  -> CH3--CH2OH
H	
Procedeul prezinta avantaje din punct de vedere tehnic, dar nu este economic.
Dupa alte procedee, acetilena, prin hidrogenare moderata, este trecuta in etilena. Aceasta este tratata cu acid sulfuric, in prezenta de oxid de cupru, la 750-800C si presiune de 15 atm. Din reactie rezulta intai sulfatul acid de etil, din care, printr-o hidroliza ulterioara, se obtine etanol :
CH2=CH2 + HO--SO3H -> CH3--CH2--O--SO3H
H  |  OH   -> CH3--CH2OH +  H2SO4
In loc de a trece etilena in sulfat acid de etil, ea poate fi transformata in cloretan, CH3--CH2Cl, prin hidroliza caruia rezulta de asemenea etanol. 
Ca materie prima se poate folosi in loc de acetilena, direct acetaldehida, respectiv etilena.
Fermentatia zaharurilor este calea utilizata pentru obtinerea celor mai mari cantitati de alcool. Desi fermentatia alcoolica este cunoscuta din antichitate, cauza fermentatiei si procesele chimice care au loc au fost lamurite mult mai tarziu.
In esenta, transformarea zaharurilor (de exemplu, a glucozei, C6H12O6) in alcool poate fi redata prin reactia ( Gay-Lussac, 1789 ) :
C6H12O6 -> 2 CO2 + 2 C2H5OH


Fisiere in arhiva (1):

 • Etanolul.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!