Epurarea Apelor Uzate

Extras din referat Cum descarc?

Proiect de Practica OTP BankPoluarea apelor precum si epuizarea lor prin consum abuziv risipa devin fenomene dominante in periclitarea surselor de apa in tarile avansate, semnalandu-se din ce in ce mai multe zone de pe glob in care apa lipseste - fiind compromisa din punct de vedere calitativ.
Apa se incarca cu materii poluante, devenind uzata prin utilizarea ei de catre om, in cele mai diverse scopuri practice, prin contactul apelor meteorice (ploaie, zapada) cu produse ale activitatii umane, care se gasesc in aer si pe sol.
Intrucat domeniile de folosire a apei imbraca cele mai diverse forme (apa potabila, alimentarea cu apa a industriei, alimentarea cu apa a agriculturii, piscicultura, scopuri urbanistice si de agrement), posibilitatile de poluare ale acesteia sunt foarte mari.
Evitarea poluarii surselor de apa si eliminarea efectelor acesteia constituie, in prezent, o preocupare de prim ordin a celor care lucreaza in domeniul alimentarilor cu apa.
Cantitatile cele mai mari de ape uzate provin din unitatile industriale conform tabelului 1. Astfel, pentru obtinerea unei tone de hartie rezulta circa 100-200 m3 ape uzate; pentru o tona de cauciuc 150 m3; prin prelucrarea unei tone de fructe rezulta circa 10-20 m3 apa uzata.
Dar si apa uzata care provine din consumul casnic (apa menajera) este in cantitate destul de mare. Astfel, pentru un cartier neindustrializat din Bucuresti s-a inregistrat un debit de circa 0,35m3/locuitor/zi.
In a doilea caz, apele meteorice dizolva in timpul ploii diverse gaze toxice din aer (oxizi de sulf, azot, amoniac etc.) sau se incarca cu pulberi ce contin oxizi metalici, gudroane sau alte substante.
Industria Principalele substante poluante evacuate in apa
Metalurgie feroasa 
Siderurgie Suspensii minerale carbune, cenusa, cianuri, fenoli, ape acide
Cocserie Fenoli, cianuri, amoniu
Constructii de masini Cianuri, fenoli, petrol, ape alcaline
Metalurgie neferoasa 
De la Pb, Cu, Zn, Ca, Ni etc. Suspensii minerale, uleiuri, cianuri, acizi, metale grele, fluor
Chimie anorganica 
Clor, soda, acizi, coloranti, pesticide Acizi, baze, metale grele
Chimie organica 
Cauciuc Fenoli 
Polimeri Fenoli, acizi, mercur
Detergenti Acizi, detergenti
Prelucrare petrol Petrol, fenoli, crezoli mercaptani, acizi, sulfuri, saruri minerale
Diverse 
Topitorie, tesaturi Ape alcaline, carburanti
Vascoza Acizi, baze, sulfuri, saruri
Celuloza, hartie, mobila Suspensii, fbre, sulfati, fenoli, saruri
Alimentara (spirt, zahar, amidon, lapte, carne, peste) Suspensii, alcaloizi vegetali, microorganisme, paraziti etc.
Procesele de epurare sunt asemanatoare cu cele care au loc in timpul autoepurarii, diferentiindu-se prin faptul ca sunt dirijate de catre om, desfasurandu-se cu o viteza mult mai mare. Instalatiile de epurare sunt realizate tocmai in acest scop, de a intensifica si favoriza procesele care se desfasoara in decursul autoepurarii.
Epurarea apelor uzate reprezinta ansamblul de masuri si procedee prin care impuritatile de natura chimica (minerala si organica) sa bacteriologica, continute in apele uzate, sunt reduse sub anumite limite, astfel incat aceste ape sa nu mai dauneze receptorului in care se evacueaza si sa nu mai pericliteze folosirea apelor acestuia.
Epurarea apelor uzate cuprinde doua mari grupe de operatii succesive:
- retinerea si/sau transformarea substantelor nocive in produsi nenocivi
- prelucrarea substantelor rezultate sub diverse forme (namoluri, emulsii, spume etc.) din prima operatie.
Avand in vedere volumul mare de ape industriale uzate impurificate cu substante chimice, precum si raspandirea agentilor poluanti prin intermediul acestor ape combaterea si limitarea poluarii se realizeaza prin epurarea acestor ape inainte de evacuare in emisar urmarindu-se recuperarea produselor utile pe car ele contin. In functie de natura poluantului, se utilizeaza metode specifice de epurare a apelor, prin care se urmareste nivelul impurificatorilor sub limitele care sa nu afecteze calitatea efluentului natural.


Fisiere in arhiva (1):

  • Epurarea Apelor Uzate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!