Elementele Vietii

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere	2
2. Ioni si molecule care pot reactiona cu biometale (liganzi biologici)	4
3. Metabolismul elementelor minerale	10


Extras din referat Cum descarc?

Procesele biologice implica compusi formati de diferitele elemente ale sistemului periodic cu substratul biologic. Organismele animale si vegetale sunt constituite din substante chimice cu o compozitie complexa, fiind formate atat din metale cat si din nemetale. Cele mai importante dintre nemetale sunt: C, H, O, N, P, S si halogenii. Metalele prezente in organismele vegetale si animale includ: Na, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Co, Cu, Mn, Mo, etc.
Elementele chimice care intra in componenta materiei vii sunt selectate de catre natura dupa niste principii care nu sunt inca bine elucidate, dar se poate afirma cu certitudine, ca raspandirea lor in mediu, nu este elementul hotarator. De exemplu, siliciul, aluminiul si titanul sunt destul de raspandite in natura, dar nici unul dintre ele nu face parte dintre elementele vietii.
tranzitionale 1% Elementele chimice decelate in organismele vii au fost impartite in doua mari categorii: -microelemente sub 0. 01% care la randul lor pot fi: -esentiale Fe, Co, Ni, Cu, Zn, Cr, Mo, MN, V, Sn, Si, F, I, Se -posibil esentiale Al, Br, Ba, Sr, Rb, As, B, Li, Ge, Ti -neesentiale Sb, Ge, Hg, Pb, Au, Ag, Bi -macroelemente: 99. 99% -esentiale: C, H, O, N, P, S, Na, K, Mg, Cl, Ca Biometalele, includ elemente care formeaza ioni cu o structura electronica de gaz rar, care nu prezinta valenta variabila (Na+, K+, Ca2+, Mg2+). In aceeasi categorie, sunt incluse si metalele tranzitionale cu o structura electronica de 18 electroni ca Zn2+, sau cu o structura incompleta de 18 electroni Cu2+, Co2+, Fe2+, Fe3+, Mo (V), Mo (VI). Metalele cu orbitalul d incomplet isi pot modifica starea de oxidare in timpul proceselor metabolice.
In tabel se constata existenta unor limite foarte largi de concentratie care variaza de la ordinul gramelor la ordinul ug (parti per milion-ppm). Practic, aceste elemente in urme mai sunt denumite si microelemente, sau oligoelemente.
De obicei, elementele care se gasesc in cantitati egale sau mai mici de 1mg/kg tesut sau sub 0. 01% tesut uscat in greutate sunt denumite elemente in urme sau oligoelemente.
Rolul biometalelor este foarte diversificat. Astfel, biometalele se impart in: Transportori de sarcina: Na, K Stabilizatori ai structurii: Mg, Ca Catalizator acid Lewis: Zn Catalizatori redox si transportul oxigenului: V, Cr, Mn, Fe, Practic, din punct de vedere al chimiei anorganice biometalele se impart in doua categorii fundamentale: elemente netranzitionale: Na, K, Mg, Ca, Zn elemente tranzitionale: Mn, Fe, Co, Cu, Mo Elementele netranzitionale se deosebesc de cele tranzitionale prin faptul ca au stare de oxidare constanta si au o structura electronica stabila de gaz rar. Metalele tranzitionale indicate, sunt caracterizate prin stari de oxidare variabile, formand ioni cu configuratie electronica incompleta, fapt ce explica o serie de proprietati fizice particulare cum ar fi: absortia in UV-VIS al spectrului radiatiilor electromagnetice, paramagnetismul ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Elementele Vietii
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Marinescu Dana	note de curs Master Enzimologie Aplicata Fac. Chimie UB	2002
2.Iordachescu Dana	note de curs Fac. Biologie, BiochimieUB	2001
3.Palamaru M.N,  Iordan A. R., Cecal Alex.	,,Chimie bionaorganica si metalele vietii"	Editura BIT	1997
4. Grecu I, Neamtu M, Enescu L	,,Implicatii biologice si medicale ale chimiei anorganice"	Editura Junimea	1982
5. Strajescu Mihai, Teodor Felicia	Elemente de chimie bioanorganica	Editura Dacia	1979


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!