Elementele Vieții

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere 2
2. Ioni si molecule care pot reactiona cu biometale (liganzi biologici) 4
3. Metabolismul elementelor minerale 10

Extras din referat:

Procesele biologice implica compusi formati de diferitele elemente ale sistemului periodic cu substratul biologic. Organismele animale si vegetale sunt constituite din substante chimice cu o compozitie complexa, fiind formate atat din metale cat si din nemetale. Cele mai importante dintre nemetale sunt: C, H, O, N, P, S si halogenii. Metalele prezente in organismele vegetale si animale includ: Na, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Co, Cu, Mn, Mo, etc.

Elementele chimice care intra in componenta materiei vii sunt selectate de catre natura dupa niste principii care nu sunt inca bine elucidate, dar se poate afirma cu certitudine, ca raspandirea lor in mediu, nu este elementul hotarator. De exemplu, siliciul, aluminiul si titanul sunt destul de raspandite in natura, dar nici unul dintre ele nu face parte dintre elementele vietii.

tranzitionale 1% Elementele chimice decelate in organismele vii au fost impartite in doua mari categorii: -microelemente sub 0. 01% care la randul lor pot fi: -esentiale Fe, Co, Ni, Cu, Zn, Cr, Mo, MN, V, Sn, Si, F, I, Se -posibil esentiale Al, Br, Ba, Sr, Rb, As, B, Li, Ge, Ti -neesentiale Sb, Ge, Hg, Pb, Au, Ag, Bi -macroelemente: 99. 99% -esentiale: C, H, O, N, P, S, Na, K, Mg, Cl, Ca Biometalele, includ elemente care formeaza ioni cu o structura electronica de gaz rar, care nu prezinta valenta variabila (Na+, K+, Ca2+, Mg2+). In aceeasi categorie, sunt incluse si metalele tranzitionale cu o structura electronica de 18 electroni ca Zn2+, sau cu o structura incompleta de 18 electroni Cu2+, Co2+, Fe2+, Fe3+, Mo (V), Mo (VI). Metalele cu orbitalul d incomplet isi pot modifica starea de oxidare in timpul proceselor metabolice.

In tabel se constata existenta unor limite foarte largi de concentratie care variaza de la ordinul gramelor la ordinul ug (parti per milion-ppm). Practic, aceste elemente in urme mai sunt denumite si microelemente, sau oligoelemente.

De obicei, elementele care se gasesc in cantitati egale sau mai mici de 1mg/kg tesut sau sub 0. 01% tesut uscat in greutate sunt denumite elemente in urme sau oligoelemente.

Rolul biometalelor este foarte diversificat. Astfel, biometalele se impart in: Transportori de sarcina: Na, K Stabilizatori ai structurii: Mg, Ca Catalizator acid Lewis: Zn Catalizatori redox si transportul oxigenului: V, Cr, Mn, Fe, Practic, din punct de vedere al chimiei anorganice biometalele se impart in doua categorii fundamentale: elemente netranzitionale: Na, K, Mg, Ca, Zn elemente tranzitionale: Mn, Fe, Co, Cu, Mo Elementele netranzitionale se deosebesc de cele tranzitionale prin faptul ca au stare de oxidare constanta si au o structura electronica stabila de gaz rar. Metalele tranzitionale indicate, sunt caracterizate prin stari de oxidare variabile, formand ioni cu configuratie electronica incompleta, fapt ce explica o serie de proprietati fizice particulare cum ar fi: absortia in UV-VIS al spectrului radiatiilor electromagnetice, paramagnetismul ...

Bibliografie:

1. Marinescu Dana note de curs Master Enzimologie Aplicata Fac. Chimie UB 2002

2.Iordachescu Dana note de curs Fac. Biologie, BiochimieUB 2001

3.Palamaru M.N, Iordan A. R., Cecal Alex. ,,Chimie bionaorganica si metalele vietii" Editura BIT 1997

4. Grecu I, Neamtu M, Enescu L ,,Implicatii biologice si medicale ale chimiei anorganice" Editura Junimea 1982

5. Strajescu Mihai, Teodor Felicia Elemente de chimie bioanorganica Editura Dacia 1979

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Elementele Vietii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 015 cuvinte
Nr caractere:
22 193 caractere
Marime:
401.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
elemente, substante
Predat:
la liceu
Sus!