Electroliza si Aplicatiile Ei Practice

Extras din referat Cum descarc?

Electroliza este procesul de orientare si separare a ionilor unui electrolit (substanta a carei molecule prin dizolvare sau topire se disociaza in ioni, permitand trecerea curentului electric continuu) cu ajutorul curentului electric continuu.
In procesul de electroliza, ionii pozitivi sau cationii sunt dirijati inspre catod (pol negativ), iar ionii negativi sau anionii inspre anod (pol pozitiv) unde isi pierd sarcina si se depun sau intra in reactie chimica. Specificam ca la anod exista un proces de oxidare, in timp ce la catod unul de reducere.
Figura 1.Reprezentarea schematica a unei instalatii de electroliza
Figura 2. Electrozi bidimensionali
Catozi de aluminiu
Catozi de cupru
Anod de nichel
Anod de cupru
Anozi de titan
Electroliza apei
Aceasta forma a obtinerii hidrogenului din apa a fost pentru prima data evidentiata de chimistul german Johann Wilhelm Ritter in jurul anului 1800, si se pare ca pe termen lung este singurul procedeu rational, deoarece in cursul procesului nu se emite CO2. Ca exemplu se poate aminti electroliza in mediu bazic, care datorita preturilor mici este utilizata adeseori in combinatie cu centrale hidroelectrice in Norvegia si Islanda. Reactia are loc intr-un recipient umplut cu electrolit bun conductor de curent (sare, acid, baza), in care se gasesc doi electrozi printre care circula un curent continuu. Procesul poate fi descries prin doua reactii partiale.
Catod: 2H2O+2e- H2+2OH-
Anod: 2H2O O2+4H+ +4e- 
In principiu la anod se elibereaza electroni care mai apoi sunt captati la catod. Din aceste doua procese partiale rezulta de fapt reactia de separare a atomilor de oxigen si hidrogen din apa.
Reactia de separare: 2H2O 2H2+O2
Procesul este deosebit de avantajos pentru ca pe langa hidrogen si oxigenul rezultat se poate utiliza efficient in alte procese tehnologie, nefiind lasat liber in atmosfera.. Exista aparate de electroliza industriala cu presiune inalta cu o capacitate de productie de 60 Nm3/h la o presiune de 12bar.
Modul de lucru
In celula de electroliza se introduce o soluia apoasa de KOH 25% si se realizeaza montajul din Figura 3. Se umple coloana de lichid a eudiometrului si se conecteaza sursa de curent si aparatele de masura. Ampermetrul digital (7) se fixeaza pe domeniul 200 mA (DC) iar voltmetrul digital (6) se fixeaza domeniul 2000 mV (DC) cand se masoara potentialele anodice si catodice, respectiv pe domeniul de 20 V cand se masoara tensiunea la bornele reactorului. Se efectueaza 2-4 teste cu o durata de 10 - 30 min, la densitati de curent cuprinse intre 1 si 5 A/dm2 (50 - 200 mA). Se mentine constanta intensitatea de curent si se citesc din 5 in 5 min. potentialele celor doi electrozi si tensiunea la borne. La sfarsitul fiecarui test se masoara, dupa cca. 5 minute, volumul de hidrogen acumulat in eudiometru. 
Figura 3. Instalatia de laborator pentru electroliza apei:
1.sursa de curent continuu stabilizata
2.celula de electroliza;
3.catod;
4.anod;
5.electrod de referinta (ECS);
6.voltmetru digital; 
7.ampermetru digital;
8.capilare Luggin;
9.eudiometru;
10.separator interpolar;
11.comutator dublu.
APLICATII ALE ELECTROLIZEI
Electroliza se foloseste cu preponderenta in urmatoarele scopuri:
1.Obtinerea electrochimica a unor substante:
? Metale: Cu, Ag, Au, Pb, Al, Ni, Cr, Zn, metalele alcaline, etc.
? Nemetale: O2, H2, X2;
2.Rafinarea electrochimica a metalelor (Cu, Au, Ag, etc.)
3.Lustruire electrochimica;
4.Galvanotehnica. 
1.OBTINEREA ELECTROCHIMICA A UNOR SUBSTANETE
1.1 Obtinerea electrochimica a cuprului se face in instalatia de electroliza 
prezentata in Figura 4, folosind ca electrolit o solutie de CuSO4 acidulata cu
H2SO4 pentru cresterea conductivitatii electrice. Catodul este confectionat din tabla
subtire de cupru, iar anodul dintr-o foita de plumb-antimoniu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Electroliza si Aplicatiile Ei Practice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!