Elaborarea otelului

Extras din referat Cum descarc?

Tehnica reprezinta aplicarea practica a cunostiintelor stiintifice fundamentale in scopul creeri de bunuri materiale sau sadisfacerii anumitor necesitati ale omului. Ea cuprinde ansamblul metodelor si mijloacelor de transformare a materiei. Dintre acestea, metodele de transformare a materiei constituie obiectul tehnologiei. Tehnologia reprezinta, deci, una dintre laturile fundamentale ale tehnicii, definind modul cum e posibila o transformare dorita.
Productia materiala se realizeaza prin forme de organizare de desfasurare a activitatii omenesti denumite procese de productie. Ele sunt procese tehno-economice complexe, desfasurate in inteprinderi specializate. Atat produsele cat si procesele de productie sunt concepute, proiectate respective organizate si conduse, din punct e vedere tehno-economic, in principal de inngineri.
Otelurile sunt aliaje ale fierului cu carbonul, cu concentratia in carbon mai mica de 2. 11 % si continuturi variabile, dar limitate de elemente insotitoare (Mn, Si, P, S, ), precum si de N, O, H. Otelurile aliate contin in plus fata de otelurile carbon obisnuite, unul sau mai multe elemente de aliere (Cr, Ni, W, Mo, V, etc. ) care le confera proprietati superioare sau specifice. Otelurile sunt materialele metalice cel mai mult utilizate in industrie.
Elaborarea otelului este un process fizico-chimic complex care utilizeaza ca materie prima, fie fonta bruta, fie minereul de fier. In present, practice toata cantitatea de otel necesara se elaboreaza prin reducere indirecta, pornind de la o incarcatura metalica din care se elimina o parte din carbon si din elementele insotitoare, prin procese de afinare a baii metalice. La elaborarea otelului prin reducere indirecta, incarcatura metalica poate fi formata din fonta, fier veci si fonta sau numai fier vechi. Fonta, initial poate fi in stare lichida sau in stare solida. Procesele de elaborare a otelului prin reducere indirecta sunt urmatoarele: Elaborarea (topirea) otelului prin procedee complexe (prin combinarea diferitelor faze de elaborare a unor procedee de mai sus) Procedeele de elaborare a otelului au loc intr-un system eterogen, format din faze lichide, gazoase si solide.
In baia metalica se mai gasesc si particule nemetalice in suspensie, care provin din incarcatura, din materialele refractare, din procesele chimice si fizico-chimice care au loc in timplul elaborarii si solidificarii.
O elaborare corespunzatoare a otelului presupune, deci, o conducere a proceselor in asa fel incat se se realizeze obtinerea otelului de compozitie si structura precisa, eliminarea cat mai avansata a gazelor vatamatoare (P, S) si crearea conditiilor ca in otelul finit sa ramana cat mai putine particule nemetalice (incluziuni). Afinarea incarcaturii metalice are loc in stare topita si consta in eliminarea unei parti din carbon si din elementele insotitoare prin procese de oxidare a acestora (afinarea oxidanta) si indepartarea produselor oxidarii in baia ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Elaborarea otelului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!