Dizolvanti

Extras din referat Cum descarc?

In cazul in care una din perechile acid-baza conjugate, ce constituie un sistem de tipul reprezentat in ecuatia O substanta care se comporta fata de acizi ca o baza si fata de baze ca acid este numita amfotera sau amfiprotica. Unul dintre dizolvantii cei mai utilizati este apa.
De aceea vom examina intai echilibrul protolitic al unui acid AH, in solutie apoasa: Cum solutia este diluata, adica [A-], [AH], [H3O+] au valori foarte mici, concentratia apei de la numitorul ecuatiei este 1 este constanta (cca. 55, 5 moli/l). De aceea ea se include in constanta de echilibru, obtinandu-se: Marimea ka este constanta de aciditate a acidului AH si reprezinta o masura a tariei acidului AH, in solutie apoasa.
Aplicand legea maselor la reactia de protoliza a unei baze, de exemplu: NH3+H2O = NH4+ + HO- Se obtine constanta de bazicitate: Constanta kb este o masura a tariei unei baze, in acelasi mod ca marimea ka, in cazul unui acid.
Unitatile uzuale ale constantelor de echilibru protolitic sunt moli/l. Cele trei constante de echilibru, mentionate mai sus, sunt legate prin relatia: ka kb = k in care ka si kb se refera la perechea acid-baza conjugata.
Protonul se deosebeste de toti ceilalti ioni (cu exceptia particulelor a, He2+) prin aceea ca este un simplu nucleu, fara invelis de electroni.
Raza sa este de aproximativ 10-13 cm, cu mult mai mica decat razele celorlalti ioni, care sunt de ordinul 10-8 cm. Din cauza micimii lui, care determina un camp foarte intens in jurul sau, protonul nu poate exista liber, ci se combina cu orice pereche de electroni neparticipanti ai atomilor, moleculelor sau ionilor care poseda asemenea electroni.
In solutie apoasa, protonul nu poate exista decat legat de o molecula de apa, sub forma de ion hidroniu (numit si ion de oxoniu sau de hidroxoniu): Din motive de ordin practic, concentratia ionilor de hidroniu, in solutie apoasa, se exprima sub forma exponentului de activitate, definit prin expresia: pH = - log[H3O+] In mod similar, constantele de aciditate si de bazicitate se pot exprima sub forma de exponenti de aciditate si exponenti de bazicitate: pka = - log ka; pkb = - log kb Pentru un acid cu ka = 10-5 exponentul de aciditate este pka = 5. Cu cat acidul este mai tare, valoarea numerica a pka este mai mica.
Introducand valoarea lui k in ecuatia ka kb = k?
si logaritmand se obtine: pka = 14 - pkb Cu ajutorul acestei ecuatii este posibil sa se exprime aciditatea sau bazicitatea unei substante intr-o scara unica. Unui acid tare ii corespunde o baza conjugata slaba si invers. Constante si exponenti de aciditate (in solutie apoasa) Dizolvanti neaposi In solutie apoasa, echilibrele protolitice sunt limitate de constate de autoprotoliza a apei, intre doua valori extreme, anume intre pH = 0 si 14. La pH = 0, concentratia ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Dizolvanti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!