Determinări pe mierea de albine

Extras din referat

Caiet de practica
Tema: Stabilirea gradului de degradare a mierii de albine in urma procesarii termice prin intermediul hidroximetilfurfurolului (HMF)
1. Studiu bibliografic
a. Principalele notiuni
Mierea de albine - definitie
Mierea este produsul realizat de albine in exclusivitate din nectarul florilor sau din
sucurile dulci de pe alte parti ale plantelor verzi, pe care acestea le culeg, le imbogatesc cu substante proprii si le prelucreaza intr-un mod specific obtinand in final produsul astfel definit, pe care-l depoziteaza in celulele fagurilor din stup pentru a constitui hrana lor energetica.
Extractia mierii din faguri pentru trebuintele omului trebuie facuta numai dupa ce procesul de prelucrare a materiilor prime de catre albine a fost incheiat, deci cand cea mai mare parte din celulele umplute cu miere au fost capacite. Operatia se va efectua in conditii bune de igiena in asa fel incat produsul sa nu se impurifice cu substante straine, iar contaminarea microbiana sa fie cat mai redusa posibil. In continuare, prelucrarea tehnologica (filtrarea, decantarea), ambalarea si pastrarea trebuie efectuate in asemenea conditii incat mierea sa-si pastreze insusirile naturale initiale.
Din punct de vedere comercial, prin miere se intelege produsul asa cum a fost extras din faguri. Orice alta forma de prezentare trebuie sa poarte denumirea corespunzatoare, cum ar fi: miere in faguri, faguri in miere, miere cu adaosuri (polen, propolis, laptisor de matca etc). In cazul in care mierea este folosita ca materie prima pentru fabricarea unor produse, acestora trebuie sa li se precizeze originea: vin din miere (hidromel), otet din miere. De asemenea, daca mierea constituie ingredient, pe langa denumierea comerciala a produsului se va nominaliza si aceasta: bomboane cu miere, turta dulce cu miere, nuga cu miere etc.
Metode de extragere a mierii
Mierea este buna de extras cand partea superioara a fagurelui este capacita. Extragerea mierii se face dupa mai multe metode, insa ce-a mai folosita este metoda prin centrifugare.Extragerea mierii prin centrifugare se face pe sortimente deosebite, adica separat cea de la salcam, tei, floarea soarelui, izma, zmeura sau de la alte flori.
Extragerea este posibila atunci cand doua treimi din fagure este capacit si cand apa din miere nu depaseste 20%. Fagurii din care trebuie sa se extraga mierea se transporta in camera in care are loc aceasta operatie.
Recoltarea si extractia mierii
In stupinele mici, albinele se indeparteaza din fagurii cu miere prin scuturarea si maturarea lor. In stupinele mari, pentru a economisi din timp, in eliberarea fagurilor de albine din corpurile de stransura sau a magazinelor se folosesc unele substante cu miros patrunzator ca acidul fenic in concentratie de 50-70%, anhidrida propionica, benzaldehida, etc.
La scoaterea fagurilor de miere din stup nu se admite asezarea lor pe pamant chiar si numai temporal, deoarece se lipesc usor diferite corpuri straine, care ulterior pot patrunde in miere.
Inainte de extractie, fagurii cu miere se aseaza dupa culoare: fagurii de culoare deschisa in care nu a crescut puiet si fagurii inchisi la culoare, in care au iesit generatii de puiet; in modul acesta, se obtine separat miere de culoare mai inchisa din cauza colorantilor ce au patruns in peretii celulelor din fagurii vechi, de la resturile de hrana si de la camasutele puietului crescut in ele. Aceasta sortare, mai ales in cazul mierii de salcam, permite obtinerea a doua calitatii de miere, evitandu-se astfel deprecierea intregii recolte de miere.
Extractia mierii cuprinde doua operatii:
- descapacirea fagurilor;
- extragerea mierii din fagurii operatiune executata cu ajutorul extractorului.
Conditionarea mierii
Mierea extrasa se lasa sa se limpezeasca in vase speciale cand, datorita diferentei de densitate, impuritatile pe care le contine ies la suprafata sub forma de spuma si se indeparteaza cu o lingura. Limpezirea mierii se face 10-20 zile cand este tinuta in camere incalzite, bine aerisite.
Originea si clasificarea mierii
Dupa provenienta materiei prime, mierea se clasifica in miere de flori (de nectar) si in
miere de mana. La randul ei, mierea de flori poate fi monoflora sau poliflora.
Mierea monoflora provine in cea mai mare parte din nectarul unei singure specii de plante, cum ar fi mierea de salcam, de tei, de floarea-soarelui, de menta, de zmeura etc. Mierea poliflora provine din nectarul mai multor specii fara ca vreuna sa detina ponderea.
Mierea de mana, numita impropriu si miere de padure sau miere de roua, provine din sucurile dulci de pe alte parti ale plantelor verzi decat florile, in special de pe frunze, care sunt elaborate de unele insecte ce paraziteaza vegetatia lemnoasa si mai rar cea ierboasa.
Dupa provenienta materiei prime deci, mierea poate fi de origine vegetala (mierea de flori) sau de origine animala (mierea de mana).
In functie de originea si de caracteristicile organoleptice si fizico-chimice, mierea de albine din tara noastra se valorifica pe trei clase de calitate: superioara, a I-a si a II-a.


Fisiere in arhiva (1):

  • Determinari pe Mierea de Albine.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!