Determinarea electrochimică a antioxidanților din vinuri

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
2. Parte experimentala
2.1. Reactivi
2.2. Esantioane
2.3. Prepararea probei
2.4. Teste spectrofotometrice
2.4.1. Testul DPPH
2.4.2. Determinarea continutului total de fenoli
2.5. Metode electrochimice
2.5.1. Aparatura
2.5.2. Prepararea probelor voltametrice
3. Rezultate si discutii
3.1. Index electrochimic
4. Concluzii
5. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

ABSTRACT
Avand in vedere prezenta fenolilor in struguri si vinuri, precum si importanta acestora pentru proprietatile de promovare a sanatatii, testul DPPH (1, 1-difenil-2-picrilhidrazina) si o abordare electroanalitica noua (puls diferential Voltametrie -  DPV) pentru analiza au fost efectuate pentru a compara activitatea antioxidanta a diferitelor bauturi din struguri. Un total de 52 mostre de vin din diferite regiuni din intreaga lume au fost analizate. Activitatea antioxidanta a diferitelor vinuri analizate a fost exprimata drept cantitatea de vin necesara pentru a produce 50% din decolorarea DPPH in raport cu controlul martor (EC50) si ca un indice electrochimic (EI), obtinut prin insumarea raporturilor intre varful valorile potentiale actuale si maxime. Vinurile rosii au prezentat o capacitate antioxidanta mai mare decat cea a trandafirului si a celor albe sau a sucurilor rosii, evidentiand influenta procesului general de fabricare in extractia fenolica din pielita strugurilor.
1. INTRODUCERE 
Compozitia vinului este foarte complexa si se schimba in mod continuu in timpul procesului de imbatranire. Fenolii sunt un grup de compusi care afecteaza in mod seminficativ calitatea acestei bauturi si joaca un rol important in distingerea vinurilor rosii si albe, reprezentand componentul cantitativ principal dupa alcool, acizi, zahar residual si prolina. Acesti compusi participa la determinarea culorii vinului, dar si a gustului si a aromei. Sunt cunoscuti drept antioxidanti naturali care protejeaza celulele impotriva efectelor daunatoare ale radicalilor liberi. Antioxidantii sunt molecule care pot inhiba sau opri reactiile de oxidare promovate de radicalii liberi, care sunt legate de degradarea ADN-ului, peroxidarea membranei si denaturarea proteinelor. Astfel, poseda potential de a preveni in mod natural o serie de boli, precum cancerul, aterosleroza, boli imflamatorii, boli cardio-vasculare si boli neurodegenerative (Parkinson si Alzheimer).
Compozitia fenolica depinde de specia si varsta strugurilor, locatia viticola, tipurile de sol, sistemul si practicile de cultivare a vitei de vie, timpul de recoltare, expunerea la lumina si la radiatiile UV, procesul de obtinere a vinului si reactivitatea fenolica din timpul procesului de obtinere si imbatranire. Fenolii joaca rolul de substrat pentru brunificarea enzimatica a musturilor si pentru autooxidatea neenzimatica din vinuri. Diferentele in compozitia fenolica pot fi calitative si pot reflecta prezenta sau absenta unor fenoli (vinul rosu contra celui alb lipsit de antociani este cel mai bun exemplu). Antocianinele sunt extrase din strugurii rosii si sunt in mare masura responsabile pentru culoarea expusa vinului rosu; ele joaca un rol important in activitatea antioxidanta a vinului rosu.
Vinurile reprezinta surse mai bune de antioxidanti in comparatie cu alte surse dietetice datorita faptului ca, in aceasta bautura, fenolii sunt deja solubilizati, facilitand procesul de absorbtie. Este interesant de evidentiat faptul ca profilul fenolic al vinului este diferit de struguri, fapt care poate fi atribuit procesului de extractie, care mareste continutul si, de asemenea, procesul de fermentare, care modifica substantele. Astfel, datorita proprietatilor de sanatate ale vinurilor, in care antioxidantii fenolici joaca un rol crucial, este indispensabil sa existe metode capabile sa masoare activitatea antioxidanta a vinului. [2]
Multe metode diferite pot fi utilizate pentru a masura activitatea antioxidanta, cu DPPH (1, 1-. difenil-2-picrilhidrazine) abordare ca fiind una dintre cele mai populare. DPPH este un radical comercial care poate fi redus de molecule antioxidante, schimband culoarea de la violet la galben dupa reactie, provocand o scadere a absorbtiei la lungimea de unda de 517 nm . Metoda DPPH prezinta unele avantaje in comparatie cu alte metode spectrofotometrice, cum ar fi ABTS (2,2 -azino-bis (acid 3-etilbenzotiazolina-6-sulfononic), in care este necesar pentru generarea radicalilor, in timp ce DPPH nu necesita aceasta procedura. Cu toate acestea, o limitare majora a acestei metode, in special atunci cand analizati vinurile, este interferenta substantelor care absorb in aceeasi lungime de unda ca DPPH, ducand la dificultati cu precizia si acuratetea rezultatelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea electrochimica a antioxidantilor din vinuri.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

F.M.A. Lino L.Z. de S'a I.M.S. Torres M.L. Rocha T.C.P. Dinis P.C. Ghedini V.S. Somerset E.S. Gil; 2013; Electrochimica Acta; Voltammetric and spectrometric determination of antioxidant capacity of selected wines. [1]
Maria J. Aguirre , Yo Y. Chen, Mauricio Isaacs, Betty Matsuhiro, Leonora Mendoza, Simonet Torres; 2009; Food Chemistry; Electrochemical behaviour and antioxidant capacity of anthocyanins from Chilean red wine, grape and raspberry; [2]


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!