Depunerea Aliajelor de Nichel Crom

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Electrochimia se aplica la fabricarea multor substante, in producerea de energie electrica cu ajutorul unor pile galvanice primare a pilelor de combustie alimentate cu hidrogen sa alti combustibili, in acumularea energiei electrice produse pe diverse cai, in electroliza apei pentru producerea hidrogenului.
Epuizarea combustibililor folositi si etica fata de mediul ambiant vor obliga omenirea la o industrializare mai putin dependenta energetic de carbuni, petrol sau gaze naturale si mai dependenta de hidrogen, vector energetic al viitorului si, implicit, de electrochimie.
O serie de tehnologii, pur chimice astazi, au fost deja, si vor putea fi, regandite electrochimic, iar transportul electric urban va inlocui actualul transport bazat pe exploatarea motorului conventional, cu combustie interna, care, indiferent de varianta, benzina, motorina sau metanol, este poluant, dependent de o resursa energetica folosita (benzina si motorina), si caracterizat printr-un randament necorespunzator. 
Prin potentialul de depunere, caracteristic unui element metalic dat, electrochimia dobandeste interes economic in recuperarea diverselor metale ajunse in faza de deseu.
Stabilizarea metalelor aflate in contact cu mediile corozive din natura sau din instalatiile industriale se datoreaza cunostintelor acumulate in coroziunea electrochimica; electrochimia ofera solutii diferentiate, aplicabile cu succes in multe cazuri concrete.
Energetica proceselor vitale are la baza procese electrochimice redox, enzimatice, care se desfasoara pe fetele membranelor celulare si in care sunt implicati ionii hidrogen si oxigenul vehiculati de sangele arterial.
Deosebit de interesante sunt aspectele electrochimice legate de structura oaselor (alcatuite din fosfat triciclic hidratat, colagen si apa). Aranjarea cristalelor de fosfat tricalcic (apatit) fata de colagen cunoaste o anumita ordine, iar interfata apatit/colagen se comporta ca una de semiconductor. Aplicarea unui camp electric exterior de-a lungul unei leziuni osoase obliga ordonarea fibrelor de colagen si deci accelerarea vindecarii. Reciproc, curenti de origine electrochimica, sunt generati in oasele animalelor vii care prezinta leziuni, cu scopul de a stimula mecanismul de vindecare, printr-un proces de "electrodepunere" ce sugereaza depunerea electroforetica a cauciucului coloidal sau a vopselelor.
Este demn de relevat faptul ca stabilitatea sangelui se datoreaza unei sarcini negative pe suprafata interna a vaselor de sange. Coagularea sangelui are la baza un proces electrochimic, deoarece el este declansat de introducerea in interiorul vasului sanguin a unor metale polarizate pozitiv fata de electrodul normal de hidrogen.
Intr-o celula electrochimica, indiferent ca este vorba de o celula de electroliza sau de o pila galvanica, se disting doi electrozi si un electrolit, si prin urmare doua interfete electrod (din metal sau oxid metalic)/electrolit (simbolic, electrod/electrolit). Interfetele electrod/electrolit sunt sedii ale unor reactii de transfer de sarcina intre electrod si specii ionice sau moleculare din solutie. Sensul transferului de sarcina prin interfata de la catodul celulei electrochimice este opus sensului in care se transfera sarcina prin interfata de la anod; la catod are loc reducerea unor specii din solutie, iar la anod oxidarea speciilor. Cu cat potentialul catodic e mai negativ, cu atat viteza reactiei de reducere este mai mare si, in mod similar, viteza reactiei de oxidare e cu atat mai mare, cu cat potentialul anodic este mai pozitiv.
Multe din progresele cercetarilor experimentale asupra stratului dublu se datoreaza proprietatilor electrodului de Hg, aproape ideale pentru acest scop. Totusi, nu sunt lipsite de interes nici studiile cu alte metale, desi la acestea rezultatele au inca un caracter mai mult calitativ. Cercetarile asupra stratului dublu la electrozii solizi sunt jenate de dificultati experimentale, cauzate de contaminarea electrozilor, de efecte geometrice ce se manifesta la masurarea capacitatii si inainte de toate, de complicatiile care se ivesc de pe urma interferentei cu reactiile de electrod si formarea unor filme adsorbite de O2 si H2. La acestea se mai adauga apoi dispersia frecventei datorata neregularitatilor electrodului.
I. STRATUL DUBLU ELECTRIC LA INTERFATA ELECTROD/ELECTROLIT
Structura stratului dublu
Stratul dublu electric format la interfata electrod/electrolit constituie o componenta esentiala a sistemelor electrochimice si explicarea comportarii sale precum si modelele elaborate cunosc o istorie de peste un secol. Inca Helmholtz (1853) si Qiuncke (1861) au asimilat interfata electrod/electrolit cu un condensator, capabil sa acumuleze energie electrica. Dar modelul naiv al lui Helmholtz (fig. 1.) este departe de a explica bogatia faptica la care ne-au condus cunostintele moderne referitoare la interfata electrod/electrolit. 
Valorile obtinute prin masuratori exacte nu ne permit asimilarea interfetei electrod/electrolit cu un condensator plan paralel. Apoi, in general, orice strat dublu de la interfata electrod/electrolit de electrolit prezinta scurgeri, adica se poate autodescarca prin reactii electrochimice (de transfer de sarcina) ce se desfasoara de-a curmezisul interfetei. De aceea, formal, este mai corecta considerarea interfetei ca un condensator si o rezistenta, legate in paralel (fig. 2.).
Se mai constata ca sarcina condensatorului nu depinde liniar de diferenta de potential dintre armaturile condensatorului. Dependenta capacitatii stratului dublu de potential constituie justificarea discriminarii dintre capacitatea integrala K si cea diferentiala C, definite prin relatiile:
( 1 )
unde: 
-Q - sarcina electrostatica
- - este caderea de potential de-a curmezisul interfetei


Fisiere in arhiva (1):

  • Depunerea Aliajelor de Nichel Crom.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!