Depistarea falsurilor la sucurile de fructe și legume

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Progresul tehnic a redus durata de fabricare a produselor, respective si a costului acestora, astfel ca un numar tot mai mare de oameni, din mici producatori pentru propria subzistenta, s-au transformat in consumatori de produse realizate industrial in serii mari.

Dorinta de obtinere a unor profituri cat mai mari, a determinat, din pacate, pe unii producatori sa gaseasca modalitati de a realize produse alimentare si din alte materii prime si materiale mai ieftine, unele chiar improprii consumului uman, periculoase pentru viata si sanatatea consumatorului final, pastrand, insa denumirea produsului original imitate.

STUDIUL DEPISTARII FALSURILOR PRESUPUNE TRATAREA LA MODUL RESPONSABIL A TUTUROR ACTIUNILOR IRESPONSABILE IN DOMENIUL

ALIMENTELOR

In principiu,

Adaosul altor substante naturale sau sintetice in compozitia unui produs alimentar cu scopul de a masca defectele acestuia sau de a-i conferi acestuia proprietati pe care compozitia sa naturala sau reteta tehnologica de fabrictie nu le justifica, se considera falsificare: modificarea compozitiei unui produs fara a schimba specificatiile de pe etichetele de prezentare si insotire, se considera, de asemenea, falsificare.

Conform Dictionarului Juridic penal, falsificarea inseamna denaturarea produselor si poate fi realizata prin:

alterare, cand adaosul de substante straine in locul celor prevazute, sau a proportiei prevazute, modifica proprietatile produsului; exemplu : adaosul de amidon, mai ieftin, in preparatele de carne mult mai scumpe, adios de arome pentru mascarea lipsei de calitate a vinului, adaosul de apa in lapte sau in vin, etc;

contrafacere, cand produsele sunt realizate din, cu totul, alte materii decat cele din care sunt fabricate in mod normal.Exemplu ulei mineral, toxic, prezentat si vandut consumatorilor drept ulei de masline.

Efectele falsificarii alimentelor

Medicina preventiva si de urgenta apreciaza ca introducerea de catre unii producatori in consumul uman a unor substante chimice, insufficient studiate in laborator, cu scop de a imbunatati performantele produselor alimentare sau de a masca unele defecte, a facut ca, in lume...

- 10% din copii sufera azi de o forma grava sau mai usoara de astm bronsic allergic, provocat de alimentatie;

- 10% din copii sufera de migrene alergice;

- 12% din eczema sunt generate de alergiile alimentare;

- 98% din tulburarile digestive sunt provocate de alimente contaminate microbiologic, sau continand compusi chimici daunatori;

- artritele, boala a batranetii inaintate, sunt tot mai frecvente la copii, iar cercetarile recente indica drept cauza alimentele contrafacute sau falsificate, care contin substante alergene, interzise;

Falsificare sau contrafacere constituie si livrarea alimente a caror valabilitate este mult redusa din cauza incalcarii normelor tehnologice sau care au venit in contact cu anumiti daunatori biologici, atat de frecventi la preparatele din carne, la fainuri si produse de panificatie, legume si fructe, etc.

Inscrierea pe declaratia de conformitate sau pe eticheta de produs a unor termene de valabilitate similare sau mai mari decat ale concurentei, desi alimentele pleaca din fabricatie cu procese oxidative de degradare, constituie infractiunea de fals intellectual in comertul cu produselor perisabile.Astfel, preparatele din carne la producerea carora s-a folosit carne alterata din cauza depozitarii necorespunzatoare, chiar daca prezinta gust si aroma placuta, pot imbolnavi grav consumatorii, mai ales persoanele aflate in covalescenta sau suferind de alte boli.

Cauzele care contribuie la reducerea perioadei de valabilitate

si la alterarea alimentelor

Modificarea caracteristicilor calitative ale alimentelor in timpul depozitarii se datoreaza proceselor oxidative care distrug legaturile duble ale acizilor grasi nesaturati din alimente, dar unor procese biologice, generate de activitatea depredatorilor, microorganisme ce pot polifera in produsele alimentare.

Dintre "cauzele tehnologice " care conduc la degradarea alimentelor si care trebuie cunoscute specialistului in TCPA, mentionam:procesele de oxidare la alimente au la baza instabilitatea legaturilor duble conjugate ale acizilor grasi nesaturati, procese avand o viteza de desfasurare cu atat mai mare cu cat lanturile molecularecuprind un numar mai mare de legaturi

Factorii de care depind viteza de oxidare sunt:

1. Oxigenul- viteza de oxidare depinde, la presiuni mici, de continutul de oxygen al mediului;

2. Temperatura influienteaza oxidarea conform ecuatiei lui Arhenius, potrivit careia, viteza de oxidare creste cu patratul temperturii;

3. Radiatiile ultraviolete si ionizante produc oxidarea carotenoizilor alterandu-le proprietatile senzoriale, iar oxidarea compusilor fenolici produce schimbarea culorii produselor.Acumularea de compusi carbonilici duce la aparitia gustului si mirosurilor neplacute.In practica are importanta protejarea alimentelor de actiunea radiatilor luminoase cu lkungime de unda scurta, intrucat acestea favorizeaza si accelereaza, in principal, oxidarea.

4. Metalele grele au rolul de catalizatori in procesele de oxidare ce schimba gustul, aromaq si culoarea produselor alimentare.

5. Pigmentii, prin reactii specifice de fotooxidare specifice clorofilei si carotenoidelor, chiar in lispa oxigenului, pot declansa reactii de oxidare.

6. Depredatorii constituie o importanta sursa de riscuri pentru consumatori, precum si pentru specialistii din industria alimentara obligate sa asigure conditiile tehnologice si igienico-sanitare care sa previna aparitia unor asemenea daunatori.

Cel mai frecvent intalniti depredatori implicate in procesele de degradare a alimentelor sunt:

- acarienii care se dez

Bibliografie:

-Pintilie Gheorghe, Depistarea falsificarii produselor alimentare-protectia consumatorului, Editura tehnica- info, 2002, Chisinau ;

-STAS 9027-71

-STAS10063-84

-STAS 5950-85

-STAS 5953-85

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Depistarea Falsurilor la Sucurile de Fructe si Legume.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
7 379 cuvinte
Nr caractere:
42 185 caractere
Marime:
47.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Tag-uri:
reactii, substante, aroma, atomi
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!