Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE
STARE NATURALA
OBTINERE
PROPRIETATI FIZICE
PROPRIETATI CHIMICE
PROPRIETATILE CUPRULUI METALIC
COMBINATIILE CUPRULUI IN STAREA DE OXIDARE +1:
-oxidul cupros (1)
-sulfura cuproasa (2)
-halogenurile cuproase (3)
-cianura cuproasa (4)
-sarurile cuproase (5)
COMBINATIILE CUPRULUI IN STAREA DE OXIDARE +2:
-oxidul cupric (1)
-sulfura cuprica (2)
-halogenuri cuprice (3)
-cianura cuprica (4)
-saruri cu oxiacizi (5)
-combinatii complexe (6)
REACTIILE CUPRULUI cu:
-acizii
-nemetalele
-sarurile unor metale
UTILIZARILE CUPRULUI
ACTIUNEA FIZILOGICA A CUPRULUI
OBSERVATII BIOCHIMICE
BIBLIOGRAFIE

Extras din referat:

Combinatiile cuprului in starea de oxidare +1: -oxidul cupros (1) -sulfura cuproasa (2) -halogenurile cuproase (3) -cianura cuproasa (4) -sarurile cuproase (5) Combinatiile cuprului in starea de oxidare +2: -oxidul cupric (1) -sulfura cuprica (2) -halogenuri cuprice (3) -cianura cuprica (4) -saruri cu oxiacizi (5) -combinatii complexe (6) Reactiile cuprului cu: -acizii -nemetalele -sarurile unor metale Utilizarile cuprului Actiunea fizilogica a cuprului Observatii biochimice Bibliografie Introducere Cuprul era cunoscut si folosit inca din Antichitate la fabricarea armelor si a diferitelor ustensile.

Acest metal a aparut cu 5000 de ani i. Hr. in Egipt si, cu un mileniu mai tarziu, in regiunea dintre Tigru si Eufrat, unde se dezvoltase civilizatia sumeriana. Cu 2000 de ani i. Hr., cuprul era folosit numai la fabricarea bronzului si, mai tarziu, la confectionarea unor podoabe, iar combinatii ale cuprului la colorarea sticlei in albastru. Incepand cu anul 1500 i. Hr., grecii si, apoi romanii extrageau din insula Cypru. Homer povesteste despre arme, obiecte de arta si diferite vase din bronz. In jurul anului 900 i. Hr., unele saruri de cupru se foloseau la zugravitul locuintelor scumpe, colorand huma si varul. In scrierile alchimstilor, cuprul este denumit Venus, fiind simbolizat de aceasta planeta.

Cuprul a jucat un rol insemnat in istoria civilizatiei omenesti, fiind primul metal fabricat pe scara mai mare si utilizat pentru scopuri practice. Din sapaturile facute la Suza si in orasele sumeriene, rezulta ca aurul si argintul au fost cunoscute dupa cupru. Dupa cunostintele noastre actuale, cuprul a fost descoperit pe la anul 6000 i. Hr., de un popor locuind in Turkestan sau pe versantul sudic al Caucazului. De aici a patruns in Mesopotamia, Egipt, Creta si in cele din urma si in Europa. Minereuriole de cupru folosite de popoarele antice proveneau din Asia Mica si din Cypru (de la numele metalului fabricat pe aceasta insula aes cyprium, se trage cuvantul latinesc cuprum; cuvantul romanesc arama vine de la aes, aeris). Un progres tehnic important s-a realizat prin descoperirea bronzului (pe la 2750 i. Hr., la Suza), mai dur si mai rezistent decat cuprul. Din acest aliaj (chalcos, ramas in limba greaca cu sensul de arama) erau facute armele eroilor lui Homer.

Stare naturala Cuprul se gaseste in natura foarte rar sub forma nativa cristalizat in octaedre sau cuburi. In minereurile de baza din care se extrage, se gaseste sub forma de combinatii: sulfuri, oxizi si carbonati. Cele mai importante sulfuri naturale sunt: calcopirita (CuFeS2), calcozina (Cu2S), erubescita sau bornita (Cu3FeS3), precum si sub forma de sulfoarseniuri si sulfostibiuri (tetraeditelele si bournonita). Mai rar apar in natura mineralele oxidice de cupru: cuprita (Cu2o) si carbonati bazici: malachita [CuCO3 (Cu (OH) 2] si azurita [2CuCO3 (Cu (OH) 2]. Cuprul nu lipseste nici in silicati, cum este dioptasul (H2CuSiO4) ...

Bibliografie:

Chimie generala de Costin Nenitescu

Chimie generala de Linus Pauling

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cuprul - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 137 cuvinte
Nr caractere:
17 753 caractere
Marime:
18.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
cupru, metal
Predat:
la liceu
Sus!