Crema-gel matifianta cu extract de Bambus

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 3652
Mărime: 73.80KB (arhivat)
Publicat de: Zaraza Scarlat
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Materii prime folosite la prepararea

cremelor cosmetice

La prepararea cremelor se utilizează substanţe grase de origine animală (ceară, lanolină, cetaceu, alcooli de lână), de origine vegetală (unt de cacao, uleiuri: de floarea soarelui, măsline, arahide, germeni de cereale care conţin vitamina A, B1, B2, B6, F, E, provitamina D, ulei de ricin. Dintre substanţe grase cum este stearina, alcool cetilic, etc. Dintre emulgatori menţionăm: lanolina, span, tween, săruri ale acizilor graşi cu amine (trietanolamine) care formează emulsii stabile.

În unguente se asociază substanţele active: vitamine, hormoni, aminoacizi, hidrolizate de proteine, lecitine, fermenţi, enzime care influenţează favorabil procesele vitale ale pielii şi anexelor ei. Acestea intră în compoziţia cremelor nutritive.

Parfumurile se asociază în cantitate 0,50-0,80; ele se încorporează treptat, pentru a evita colorarea neplacută a cremelor. Se utilizează mult parfumul de roze, lavanda, etc. Cremele pentru plajă, sport, excursii, în general nu se parfumeaza întrucat pot provoca pătarea tenului.

Unguentele cosmetice se clasifică dupa mai multe criterii:

- după scopul utilizarii: creme de curăţire (demachiante), emoliente şi pentru masaj, nutritive, creme de zi şi de noapte, fotoprotectoare, contra ridurilor, de protecţie, antirid, hidratante, astringente, pentru mâini, faţă şi corp, terapeutice, pentru multiple scopuri, de fond.

- după compoziţie: creme pe bază de ceară (coldcreme), creme pe bază de lanolină, vaselină, creme pe bază de stearaţi (evanescente), creme cu substante bioactive, nutritive.

- după modul de preparare: creme obţinute prin simpla amestecare şi omogenizare, creme emulsii de apă în ulei (A/U), ulei în apă (U/A), etc.

- după cantitatea fazei grase: creme cu conţinut foarte ridicat în grăsime (peste 90%), crescut (50-90%), conţinut mediu (25-50%), scăzut sub 25%.

Pentru prevenirea unor fenomene care survin după o anumită vârstă, cum sunt: pierderea elasticităţii, atrofierea ţesutului subcutanat şi de degenerare, se recomandă utilizarea cremelor nutritive şi revitalizante. Acestea pot fi creme cu lanolină sau coldcreme, la care se mai asociază substanţe biologice active cum sunt: vitamine, hormoni, fitohormoni, proteine, aminoacizi, fosfatide, lecitine, fermenţi, gerovital, colagen solubil, produse apicole, extracte de placentă, etc., care stimulează direct funcţiile pielii şi anexele ei.

Aceste creme se utilizează pentru conservarea pielii, şi pentru tratamentul celei uscate îndeosebi. Ele conţin mari cantităţi de uleiuri şi substanţe grase, emoliente cum sunt lanolina şi derivaţii acesteia; sunt emulsii de U/A, A/U sau mixte. Ele trebuie să aibă o bună capacitate de întindere, iar filmul subţire oclusiv pe care-l formează să nu fie nici prea uscat, nici prea gras. Când acesta rămâne pe piele, cantitatea de apă care se pierde prin piele este mai mică în comparaţie cu un film vâscos subţire a unor substanţe cum este vaselina sau lanolina. Cremele nutritive se folosesc de obicei noaptea dar, se pot utiliza şi peste zi ca bază pentru aplicarea pudrei îndeosebi pe pielea uscată.

Vitaminele.

S-a constatat că deficienţa locală de vitamine poate fi ameliorată prin aplicarea de creme care să asigure o concentraţie locală ridicată. S-a demonstrat că vitaminele lipo sau hidrosolubile sunt capabile să penetreze prin piele ceea ce justifică utilizarea lor în preparatele de uz extern, cu condiţia să fie stabilizate.

Vitaminele se folosesc des pentru a corecta unele tulburări în biochimismul pielii, pentru întreţinerea pielii feţei şi mâinilor. Ele trebuie cu mult discernământ utilizate, în caz contrar acţiunea lor constituie un act de risipă. Mai frecvent se întâlnesc vitaminele A, B, C, D, F, E, H.

Produse apicole.

Lăptişorul de matcă, reprezintă produsul glandular salivar secretat de albinele tinere. El este bogat în aminoacizi, vitamine A, B1, B2, hormoni, lipide, enzime, glucide şi alţi factori specifici. Încorporat în creme, loţiuni, măsti are efecte bune în tratamentul tenurilor deshidratate, care încep să îmbătrânească, stimulează procesele vitale, ajută celulele să-şi recupereze funcţiile fiziologice normale. Polenul este bogat în vitamine, aminoacizi, are efect de revitalizare a celulelor, a ţesutului conjunctiv.

Colesterolul, lecitina, intra în componenţa normala a ţesutului subcutanat al pielii şi al altor organe. Ele constituie factori principali în prepararea cremelor nutritive şi anume :

Colesterolul, contribuie la regenerarea celulelor şi a glandelor sebacee, este un regenerator al stratului de grăsime de la baza ţesutului subcutanat, măreşte hidrofobia ţesuturilor. Se utilizează în concentraţie 0,5-1%, corectează unele deficienţe ale pielii cauzate de funcţionarea anormală a glandelor sebacee.

Colagenul, reprezinta aproximativ 30-35% din cantitatea totala de proteine din organism. El joacă un rol important în menţinerea vitalităţii ţesuturilor prevenind îmbătrânirea lor, prin participarea lui în mecanismele bioreglatoare ale formării fibrelor de colagen. Conţinutul în colagen solubil scade odată cu înaintarea în vârstă, iar colagenul insolubil suferă o serie de modificări determinate de legăturile intermoleculare. Are loc o modificare şi a compoziţiei aminoacizilor din colagen, în sensul scăderii şi micşorării capacităţii de sintetizare a colagenului. Acestea au drept urmare scăderea turgorului pielii, îmbătrânirea prematură, de aceea se recomandă suplinirea deficitului prin creme nutritive.

Bibliografie

1. https://www.farmec.ro/produse/ten/crema-gel-matifianta-cu-bambus-712.html

2. https://www.biancaionel.com/blog/ten-matifiat/

3. http://www.alegesanatos.ro

4. http://www.elemental.eu/ro/670-cafeina.html

5. http://www.scrigroup.com/sanatate/cosmetica-frumusete/Creme-hidratante24766.php

Preview document

Crema-gel matifianta cu extract de Bambus - Pagina 1
Crema-gel matifianta cu extract de Bambus - Pagina 2
Crema-gel matifianta cu extract de Bambus - Pagina 3
Crema-gel matifianta cu extract de Bambus - Pagina 4
Crema-gel matifianta cu extract de Bambus - Pagina 5
Crema-gel matifianta cu extract de Bambus - Pagina 6
Crema-gel matifianta cu extract de Bambus - Pagina 7
Crema-gel matifianta cu extract de Bambus - Pagina 8
Crema-gel matifianta cu extract de Bambus - Pagina 9
Crema-gel matifianta cu extract de Bambus - Pagina 10
Crema-gel matifianta cu extract de Bambus - Pagina 11
Crema-gel matifianta cu extract de Bambus - Pagina 12
Crema-gel matifianta cu extract de Bambus - Pagina 13
Crema-gel matifianta cu extract de Bambus - Pagina 14
Crema-gel matifianta cu extract de Bambus - Pagina 15
Crema-gel matifianta cu extract de Bambus - Pagina 16
Crema-gel matifianta cu extract de Bambus - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Crema-gel matifianta cu extract de Bambus.docx

Alții au mai descărcat și

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Celuloza

CELULOZA este polizaharida cea mai raspindita in natura. Ea corespunde formulei(C6 H10 O5)n, in care n are valori cuprinse intre 700-800 si...

Ai nevoie de altceva?