Coroziunea si Anticoroziunea Materialelor Metalice in Industria Alimentara

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere.pag.2
2.Materiale metalice si aliaje folosite in industria alimentara.pag.3
3.Proprietatile generale ale materialelor metalice utilizate in industria alimentara.pag.4
4.Coroziunea materialelor metalice.pag.5
5.Conditionarea starii suprafetelor metalice.pag.6
6.Metode de protectie anticoroziva a materialelor metalice.pag.7
7.Metode de prevenire a coroziunii.pag.7
8.Utilizarea metalelor si aliajelor rezistente la coroziune.pag.8
9.Pastrarea marfurilor.Modificari suferite de marfuri in timpul pastrarii.pag.8
10.Exemple de metale din industria alimentara.pag.11
11.Bibliografie.pag.14


Extras din referat Cum descarc?

COROZIUNEA SI ANTICOROZIUNEA MATERIALELOR METALICE UTILIZATE IN ECHIPAMENTE SI AMBALAREA PRODUSELOR ALIMENTARE
1.Introducere
Coroziunea este un proces de alterare, datorat atacurilor chimice sau electrochimice asupra metalelor, sub actiunea substantelor de natura acida si bazica. Astfel coroziunea este o reactie redox eterogena la interfata material/mediu in care materialul este oxidat si un component (sau mai multi) din mediu este redus.
Clasificarea coroziunii metalelor se poate face dupa mecanismul procesului de distrugere si dupa aspectul exterior al distrugerii.
Dupa mecanismul de desfasurare a procesului se disting doua tipuri de coroziune:coroziunea chimica si coroziunea electrochimica.
a. coroziunea chimica reprezinta procesul de distrugere a metalelor si a aliajelor in urma reactiei chimice directe ce are loc intre nemetal si mediul sau, fara schimb de sarcini electrice. Agentii corozivi pot fi gaze uscate sau substante lichide. Produsele de coroziune, in special oxizi, raman la suprafata metalului sub forma de pelicule. Acestea reduc viteza de inaintare a procesului de coroziune daca sunt continue si daca volumul oxidului rezultat este cu putin mai mare decat volumul metalului din care provine. Peliculele formate poarta denumirea de pelicule protectoare.
b. coroziunea electrochimica se produce atunci cand piesele piesle metalice vin in contact cu substante lichide care conduc curentul electric, denumite electroliti. Astefel de solutii electrolitice sunt. umiditatea atmosferica, apa, aburul, etc. Coroziunea electrochimica se bazeaza pe reactiile asemanatoare ce au loc in pilele galvanice. daca doua se afla in contact intre ele intr-o solutie electrolitica, intre cele doua metale apare in curent electric, datorita faptului ca metalul care are mai multi electroni, cedeaza o parte celuilalt. metalul care pierde elctroni se incarca pozitiv si constituie anodul, iar celalalt se incarca negativ si constituie catodul. In urma acestor reactii unul dintre metale este dizolvat si se corordeaza.
c. coroziunea microbiologica. Procesele de coroziune sunt amorsate si stimulate in 60% din cazuri de elemente biologice. bacterii, actinomicete, ciuperci microscopice, alge, protozoare, etc.
La constructia fabricilor si utilajelor din industria alimentara se folosesc cu precadere metalele.Alaturi de acestea se folosesc si alte materiale: plastice,compozite,diferite aliaje si metale pure.Otelurile inoxidabile reprezinta majoritatea efectivelor de metale ce formeaza clasa materialelor asa-zis "alimentare" ,dar contrar denumirii acestea nu sunt incorodabile.Astfel se poate urmarii concomitent in plan chimic,fizic si mecanic,printr-o pasivizare si o polarizare,care sa limiteze afinitatea dintre murdarie si interfata.
2.Materiale metalice si aliaje folosite in industria alimentara
In industria alimentara, materialele matalice sunt folosite pentru construirea de utilaje si instalatii tehnologice, ambalaje.
Alegerea materialelor trebuie sa tina cont de condtiile specifice in care se desfasoara procesele tehnologice din industria alimentara:existanta unor medii de lucru agresive si dificile: substante acide sau alcaline, umiditate excesiva, existenta in mediu a prafului si a altor particule fine, presiune ridicata;produsele si materialele nu trebuie sa intre in reactii chimice, ceea ce duce la alterarea produselor;unele utilaje pot functiona continuu timp indelungat, aproape un an, fara a putea fi scoase din functiune (de exemplu coloanele de distilare si rafinare).
Transformarile fizice si chimice ale produselor alimentare ambalate, procesele care au loc in intreaga perioada de la ambalare pana la consum, impun materialelor destinate ambalajelor si alte conditii in afara conditiilor generale impuse materialelor folosite la confectionarea ambalajelor. Ele trebuie sa fie:
- permeabile, pentru a asigura respiratia produsului alimentar ambalat sau evacuarea gazelor de fermentatie
- impermeabile la microorganismele daunatoare, la arome, gaze sau vapori de apa, in cazul materiei grase sau a produselor deshidratate,rezistenta la temperaturi coborate sau la caldura,stabile chimic fata de apa, acizi, baze, saruri, grasimi,usor sudabile la inchiderea ambalajului,compatibile cu lacurile si vopselele de etichetare,lipsite de miros sau gust propriu,lipsite de componente care ar putea modifica proprietatile produselor ambalate.
In industria alimentara se folosesc: materiale plastice anorganice (sticla, ceramica), materiale plastice organice (polietena, polipropilena, polietilen tereftalatul PET), hartie si carton, etc.
Materialele metalice utilizate in industria alimentara se impart in:
* materiale metalice feroase: fierul si aliajele lui, fonta si otelul;
* materiale metalice neferoase: cuprul, aluminiul, staniul, etc. si aliajele lor
Alegerea materialelor metalice ce urmeaza sa fie puse in contact direct cu biomasa este dictata de ce putin doua criterii:lipsa pericolului de poluare a produselor cu care vin in contact si aptitudinea curatirii si dezinfectiei.Peliculele metalice "alimentare" mai des intalnite sunt realizate pe cale chimica -depozite de nichel ,sau pe cale electrolitica:nichel,crom,cositor si argint.


Fisiere in arhiva (1):

  • Coroziunea si Anticoroziunea Materialelor Metalice in Industria Alimentara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!