Coroziunea Microbiana a Materialelor

Extras din referat Cum descarc?

Coroziunea reprezinta procesul chimic sau electrochimic de degradare a suprafetelor metalice sau nemetalice, datorita reactiei spontane cu elementele sau cu compusii chimici din mediul exterior: oxizi, vapori de apa, gaze, solutii, etc. Rezultatul coroziunii il reprezinta modoficarea compozitiei si a proprietatilor materialului respectiv.
Coroziunea depinde de trei factori:
a) natura materialului (compozitie, structura, neomogenitati, tensiuni);
b) mediul coroziv (compozitie, concentratia elementelor active, temperatura, presiunea, viteza de curgere);
c) interfata material / mediu care dicteaza aspectele cinetice ale coroziunii si poate influenta tipul produsilor de reactie.
Exista multe particularitati ale fenomenelor de coroziune datorate celor trei factori anterior mentionati; in functie de domeniul de cercetare care se ocupa de acest fenomen. 
Biocoroziunea. Coroziunea microbiana
Majoritatea oamenilor cred ca, coroziunea este un proces care poate avea loc numai in cazul cand metalul are contact cu apa si oxigen. O parte semnificativa a coroziunilor are loc la lipsa totala a oxigenului. Pe suprafata tevilor astfel corodate se pot observa puncte negre - fier(II)sulfid. Daca indepartam fier(II)sulfid-ul, vom vedea o adancitura anodica a carei suprafata este fier gol.
figura 1 figura 2
Bacterii corozive
Organismele biologice fac un bio-film (depozite solide) pe suprafata materialului. Acest lucru poate afecta materialul in moduri diferite: 
a) Afecteaza reactia catodica si anodica 
b) Afecteaza film pasivizarea (corodare) 
c) Afecteaza fluxul (reducerea debitului, conectati bine zona in apropierea si filtre) 
d) Producatoare de substante corozive 
e) Produce o matrice de depozit de produse chimice, altele 
Pentru biocoroziunea pe suprafete de fier acoperite cu apa si/sau depuneri biologice sunt in primul rand responsabile bacterii ce reduc sulfat. Astfel de medii contin ioni de sulfat dar nu si oxigen.
figura 3
Pentru biocoroziune poate fi responsabila si o alta grupa de microorganisme care traiesc de asemenea in medii fara oxigen. Acestea isi acopera necesitatea de energie prin oxidarea hidrogenului cu dioxidul de carbon. Rezultatul acestei reactii este metan si apa. Aceste bacterii ce produc metan traiesc in cantitati semnificative in medii fara oxigen, cum sunt de exemplu: sub depuneri de namol tehnic pe fundul cisternelor, sub depuneri in tuburi si conducte cu scurgere lenta etc.
Straturi de bacterii anaerobe poate exista in partile interioare ale depozitelor la coroziune, in timp ce partile exterioare sunt locuite de bacterii aerobe.
Unele bacterii sunt capabile de a utiliza hidrogen, formandu-se in timpul proceselor coroziune catodica. Coloniile bacteriene si depozitele pot forma celule de concentrare, cauzand si consolidarea coroziunii galvanice .


Fisiere in arhiva (1):

  • Coroziunea Microbiana a Materialelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!