Coroziunea Conductelor de Distributie a Gazelor

Cuprins referat Cum descarc?

1.GENERALITATI
2.TIPURILE DE COROZIUNE SPECIFICE CONDUCTELOR DE DISTRIBUTIE A GAZELOR
2.1.Coroziunea electrochimica
2.2.Coroziunea chimica
2.3.Coroziunea solului 
2.4.Coroziunea microbiologica
2.5.Coroziunea cauzata de solicitarile mecanice
2.6.Coroziunea prin eroziune
2.7.Coroziunea in pitting
3.PROTECTIA ANTICOROSIVA
3.1.Metode de prevenire a coroziunii
3.2.Metode de acoperire a suprafetelor metalice cu invelisuri anticorosive
3.2.1.Proprietatile principale ale unei izolatii de calitate 
3.2.2.Avantajele unei izolatii de calitate
3.2.3.Calitatea izolatiei este determinata de urmatorii factori
3.2.4.Stratul protector
3.2.5.Protectia pasiva - izolatiile 
4.BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

1.GENERALITATI
Prin defect, din punct de vedere tehnic, se intelege orice eveniment, in sistemul de distributie, care provoaca pierderi de gaze, de la simple emanatii la modificari esentiale ale regimului de presiune, care necesita pentru rezolvare consum de timp, forta de munca, materiale, utilaje.
Defectele intalnite frecvent in practica distributiei sunt: 
- coroziuni;
- neetanseitati la imbinari;
- ruperi de sudura, material tubular, vane;
- fisuri la conducte, vane.
Situatia defectelor in sistemul de distributie a fost intotdeauna o problema controversata intrucat nu a existat o uniformitate in evidentierea statistica a acestora in functie de gravitate.
Se apreciaza ca o analiza la scara macro a defectelor nu are posibilitatea sa gaseasca masuri universal valabile, tinand cont de faptul ca fiecare portiune de conducta este o entitate care depinde de mai multi factori, lucru care nu permite sa fie caracterizata in comun.
In acest sens, pentru studiul defectelor au fost alese cateva zone unde conductele sunt executate in aceleasi conditii si functioneaza aproximativ la acelasi regim tehnologic, in soluri asemanatoare din punct de vedere geologic, deci si in conditii similare de influenta a factorilor externi.
Din analiza a rezultat ca ponderea cea mai mare a defectelor o reprezinta coroziunile. Se poate efectua o analiza atenta a acestor defecte, luand in considerare si probabilitatea de aparitie precum si frecventa acestora in timp. 
Se constata ca numarul cel mai mare de coroziuni se regaseste in lunile cu temperaturi scazute si umiditate mare. Coroziunile sunt constatate la distante apropiate de sudura, ceea ce indica atat consecinta unor suduri necorespunzatoare, a unor izolatii neadecvate, cat si a unor factori exteriori datorati solului care au actionat atat asupra imbinarii sudate cat si a materialului tubular.
Tinand cont de efectul pH-ului, corelat cu acela al sarurilor sulfatice, se poate afirma ca solul poate sa aiba efect negativ asupra conductelor, producand coroziuni prin care se pot produce scapari de gaze mai mici sau mai mari, in functie de presiunea din conducta precum si de marimea defectului. Ceea ce trebuie scos in evidenta in mod deosebit este faptul ca, tinand cont ca solul este permeabil, scaparile de gaze provenite din coroziunile conductelor se infiltreaza cu o viteza marita, fapt favorizat si de lipsa de higroscopicitate a solului.
Desi o buna parte din conducte sunt protejate catodic, s-au inregistrat coroziuni. Acest fapt se datoreaza atat unei cantitati necorespunzatoare a stratului izolator, cat si unei slabe functionari a protectiei catodice. 
Permeabilitatea si higroscopia solului arata ca emanatiile provenite de la coroziuni se infiltreaza prin sol, fara a fi retinute, ceea ce impune detectari mai dese in zonele respective.
Influenta impuritatilor lichide sau solide din gaze se face resimtita in special la partea inferioara a conductelor. 
Din analiza zonelor prezentate si a altora existente in sistemul de distributie, dupa locul si felul coroziunilor se poate efectua urmatoarea clasificare:
- coroziuni chimice provenite din cauza unei proiectari gresite a stratului izolator sau a nerespectarii tehnologiei de izolatie pe rampele de izolare sau pe santier. Acestea apar in special la conductele care au fost izolate cu bitum si hartie pozate intr-un sol corosiv;
- coroziuni aparute la tronsoanele de conducta unde izolatia a fost strapunsa in timpul manevrarii in sant, daca acesta nu are fundul neted;
- coroziuni cauzate de neizolarea corespunzatoare a sudurilor, conform normativelor tehnice, cum ar fi aplicarea bitumenului fara sa se incalzeasca teava;
- coroziunile aparute la conducte care vin in contact cu rigole sau alte conducte de canalizare, fara sa li se faca o izolatie intarita sau sa fie introduse in tuburi de protectie;
- coroziunile aparute in urma deteriorarii izolatiei de lucratori care efectueaza modificari sau extinderi la liniile telefonice, electrice. Se procedeaza uneori, la acoperirea conductei fara refacerea izolatiei;


Fisiere in arhiva (1):

  • Coroziunea Conductelor de Distributie a Gazelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!