Conversia Energiei Eoliene

Extras din referat Cum descarc?

Abstract : Este una din cele mai vechi surse de energie nepoluanta. Sursa de energie curata si interminabila,
ce poate suplinii cu succes sursele traditionale de energie electrica, precum caldura degajata de arderea carbunilor. 
Turbinele de vant pot fi folosite pentru a produce electricitate individual sau in grupuri, denumite ferme.Aproximativ 80% din energia eoliana din lume este produsa acum in California, dar energia eoliana este pe cale de raspandire in Midwest-ul american, in Europa - in special in Belgia - si in alte regiuni. Se estimeaza ca in intervalul 2000-2025
potentialul pietei in ce priveste turbinele eoliene sa atinga 25000 MW.
Cuvinte cheie : energie eoliana, energie curata, surse traditionale, turbine eoliene.
1. Introducere
Egiptenii au fost poate primii care au folosit energia generata de vant atunci cand au navigat pe Nil in amonte, in jurul secolului IV i.Hr. Peste secole vasele cu panze aveau sa domine marile si oceanele lumii, servind in principal transportului comercial, dar si in scopuri militare si stiintifice. Marile imperii ale erei noastre foloseau vasele cu panze pentru a controla si domina marile. Aceste vase cu panze sunt si astazi prezente pe apa, insa sunt construite cu echipamente moderne. Utilizarea lor este, insa, cu totul alta - fie ca vase sportive, fie ca ambarcatiuni de agrement. 
Energia eoliana a fost exploatata pe uscat de cand prima moara de vant a fost construita in vechea Persie in secolul VII. De atunci morile de vant sunt folosite pentru macinarea graului, pomparea apei, taierea lemnului sau pentru furnizarea altor forme de energie mecanica. Insa exploatarea pe scara larga a aparut abia in secolul XX, odata cu aparitia "morilor de vant" moderne - turbinele de vant ce pot genera o energie de 250 pana la 300 de kw.
Pentru ca vantul este o sursa de energie curata si interminabila, turbinele de vant sunt instalate in tarile dezvoltate si acolo unde intensitatea vantului permite puterii eoliane sa poata fi exploatata, pentru a suplini sursele traditionale de energie electrica, precum caldura degajata de arderea carbunilor. 
Imbunatatirile aduse rotoarelor si elicelor, combinate cu o crestere a numarului de turbine instalate, a dus la o marire a puterii energiei eoliene cu circa 150% din 1990. In 1997, de exemplu, piata mondiala a energiei eoliene manipula in jur de 3 miliarde de dolari. 
Se preconizeaza ca Energia verde va reprezenta 33% din consumul national, pana in 2010, din care 65% va fi biomasa, 17% energia eoliana, 12% energia solara, 4% microhidrocentrale si 2% energie geotermala si voltaica.
2. Tehnologia utilizata:
Turbinele eoliene sunt folosite pentru producerea energiei electrice cu ajutorul fortei vantului.Acetea au trei paleti, in vant, cu alternator cu magneti permanenti actionat direct si cu inclinare cozii la vanturi puternice. Aceasta tehnologie a devenit standard de-a lungul anilor pentru industria turbinelor mici. 
Generatoarele eoliene sau cum se mai numesc,turbine de vint, sunt productie USA si sunt printre cele mai vindute eoliene din lume. AIR- X, Wishper 100 sau Wishper 200 pot genera puteri de 400, 900 respectiv 1000 w, fiind recomandate pentru utilizarea in cazul locuintelor individuale, pensiuni sau cabane, ferme agricole precum si in orice companie care doreste sa-si asigure independenta energetica.Aceasta energie eoliana este captata de aceste generatoare eoliene , se transmite si se inmagazineaza in baterii de acumulatori, putind fi folosita fie sub forma de curent continuu de 12, 24 sau 48 volti , fie transformata cu ajutorul unui invertor in tensiune de 230 V sau 380 V.Pentru ca independenta energetica sa fie si mai accentuata se recomanda ca turbinele eoliene sa faca parte dintr-un sistem hibrid de producere a energiei electrice soare-vint , eventual si un grup electrogen.
2.1 Compunerea sistemului:
1. Pale
- forma si conceptia lor este esentiala pentru a asigura forta de rotatie necesara. Acest design este propriu fiecarui tip de generator electric.
2. Nacela
- contine generatorul electric asigurand si o protectie mecanica 
3. Pilon
- asigura strucura de sustinere si rezistenta ansamblului superior. 
4 Fundatie
-asigura rezistenta mecanica a generatorului eolian.
2.2 Cum functioneaza o turbina eoliana ?
Sistemul se bazeaza pe un principiu simplu. Vantul pune in miscare palele care la randul lor actioneaza generatorul electric. Sistemul mecanic are in componenta si un multiplicator de viteza care actioneza direct axul central al generatorului electric. Curentul electric obtinut este, fie transmis spre imagazinare in baterii si folosit apoi cu ajutorul unui invertor DC-AC in cazul turbinelor de mica capacitate , fie livrat direct retelei de curent alternativ ( AC) spre distribuitori.
3. Avantaje si dezavantaje:
Energia eoliana e o sursa de putere electrica promitatoare in viitor datorita ecologitatii si infinitatii sale. Totusi, pentru ca viteza vantului variaza in timpul zilei, sezonului sau anilor, energia generata de vant e o resursa intermitenta. In zonele de pe glob cu actiune puternica a vantului, turbinele actioneaza in jur de 60% din timpul anului. Chiar si asa vantul poate fi insuficient pentru ca turbinele sa functioneze la capacitate maxima. Cu toate acestea tehnologia a reusit sa-si adapteze creatiile, imbunatatindu-le continuu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conversia Energiei Eoliene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!