Conversia Compusilor Organici Volatili

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definirea compusilor organici volatili 3
1.1. Compusii organici volatili (COV) 3
1.2. Clasificarea surselor de poluare cu compusi organici volatili 3
2. Metode de purificare a emisiilor gazoase poluate cu compusi organici volatili 5
2.1. Catalizatori utilizati pentru conversia compusilor organici 
volatili 6
Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

1. Definirea compusilor organici volatili
1.1. Compusii organici volatili (COV) reprezinta o clasa importanta de poluanti ai mediului ambiant care, in ultimul deceniu, au devenit o problema majora pentru controlul si reducerea poluarii la nivel international. 
Compusii organici volatili sunt definiti ca fiind acele substante organice, excluzand metanul, care contin carbon si hidrogen partial sau total substituit de alti atomi, avand presiunea vaporilor mai mare de 0,01 kPa la temperatura de 20?C si care se gasesc in stare gazoasa sau de vapori in conditiile functionale din instalatii. 
In functie de temperatura de fierbere, compusii organici volatili sunt clasificati in trei grupe :
- compusi organici volatili avand temperatura de fierbere mai mica de 200?C;
- compusi organici semi-volatili avand temperatura de fierbere intre 200-500?C;
- compusi organici greu volatili avand temperatura de fierbere mai mare de 500?C.
Compusii organici volatili contin hidrocarburi si derivati functionali ai acestora (cetone, aldehide, acizi, derivati clorurati etc) inclusiv compusi organici cu masa moleculara mare, eliminati sub forma de vapori sau aerosoli. Ei apar in majoritatea proceselor industriale si compozitia lor depinde de sursa de emisie. 
Proprietatile specifice ale acestor substante organice (volatilitate, inflamabilitate, toxicitate, miros specific, caracter cancerigen etc.), imprima acestora un caracter deosebit de poluant, ceea ce impune aplicarea unor metode de purificare a emisiilor gazoase in vederea reducerii poluarii mediului cu COV. 
1.2. Clasificarea surselor de poluare cu compusi organici volatili
Sursele de emisii de COV din atmosfera sunt clasificate in: 
- surse naturale (eruptiile vulcanice, emanatiile de gaze din sol, procesele de descompunere in sol ale subtantelor organice, incendiile din paduri etc.) ;
- surse tehnologice, datorate activitatilor umane si progresului societatii ca urmare a industrialiuarii si a urbanizarii, se impart in:
- surse mobile, reprezentate de mijloacele de transport rutier, feroviar, aerian sau maritim, pe primul loc ocupandul autovehicolele ;
- sursele stationare, reprezentate de unitatile de ardere a combustibililor in vederea obtinerii energiei electrice, unitatile industriale care realizeaza transformari chimice ale diferitelor materii prime (industria chimica, metalurgica, lacurilor si vopselelor, industria alimentara si farmaceutica, etc.), incineratoarele de deseuri municipale, medicale sau industriale.
In tara noastra sursele mobile ocupa un loc important, urmate apoi de sursele stationare si apoi de cele naturale.
Emisiile de COV apar fie datorita formarii lor de combustibili in timpul combustiei, ca urmare a reactiilor de cracare, dehidrogenare, polimerizare, decarboxilare, dezalchilare, fie datorita unei combustii incomplete a combustibilului. In cazul combustibililor lichizi degajarile de COV sunt mai insemnate decat in cazul conmustibililor solizi sau gazosi. In urma procesului de ardere se pot obtine hidrocarburi neoxidate si partial oxidate. Produsii de combustie incompleta contin o serie de compusi de tipul hidrocarburilor policiclice aromatice (benzpiren, fenantren, metilfenantren, metilfluoren), foarte stabil termic, rezistand la oxidare pana la temperaturi de 700-800?C. 
Prin arderea necontrolata a materialelor polimerice (polietilena, policlorura de vinil, polipropilena, polistirenul), continute in deseurile municipale, se pot genera o gama variata de compusi organici volatili din categoria alcanilor, a alchenelor, a hidrocarburilor aromatice, a derivatilor halogenati ai hidrocarburilor, fenoli etc., dintre care benzenul si derivatii halogenati ai acestuia sunt deosebiti de toxici.
2. Metode de purificare a emisiilor gazoase poluate cu compusi
organici volatili
Reducerea poluarii mediului cu emisii care contin COV se poate realiza prin aplicarea mai multor metode de purificare, grupate in doua categorii: metode recuperative si metode distructive. Clasificarea acestor metode este prezentata in tabelul 2.1.


Fisiere in arhiva (2):

  • Conversia Compusilor Organici Volatili
    • conversia compusilor organici volatili.doc
    • power.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!