Consumul Vitaminei A si Nivelurile Serice Crescute de Retinol la Copii si Adulti Tineri cu Fibroza Chistica

Extras din referat Cum descarc?

Context: Persoanele cu fibroza chistica (FC) si insuficienta pancreatica (IP) sunt la risc de deficit de vitamina solubila in grasimi, inclusive de vitamina A. Dovezi recente arata ca admisia actuala de vitamina A duce la cresterea retinolului seric. 
Metode: Retinolul seric a fost evaluat la 78 de boli ( de la 8 la 25 de ani) cu FC si cu IP prin cromatografie lichida de inalta performanta, aceste date fiind comparate cu cele de la U.S. National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) pentru persoane de aceeasi varsta si sex. A fost masurata admisia de vitamina A, antropometria si FEV1, fiind evaluata relatia lor cu pozitia retinolului seric. 
Rezultate: Valoarea mediana ( intervalul) de retinol seric a fost de 80 g/ dl (33-208) la boli cu FC; 58% pentru intervalul de referinta de mai sus NHANES (30-72 micrograme / dl). Aportul total de vitamina A din alimentatie si suplimente a fost mare (608+431 % doza dietetica recomandata). Retinolul seric nu a fost corelat cu aportul de vitamina A, varsta sau sex, fiind invers corelat cu greutatea si inaltimea scorurilor z (r=-0,28, pb0,05), la bolile de FC.
Concluzii: Atat aportul de vitamina A, cat si retinolul seric au crescut in boli cu FC si IP, coroborand cu dovezile recente care arata cresterea retinolului seric la preadolescenti cu FC. Aceste rezultate indica necesitatea continuarii studiilor privind administrarea si monitorizarea practicilor de asimilare a vitaminei A, pentru a asigura suficienta si a evita toxicitatea. 
1. Introducere 
Fibroza chistica (FC) si insuficienta pancreatica (IP), predispun pacientii la ingrasare si la o absorbtie proasta a grasimilor solubile in ciuda enzimei pancreatice de substitutie. Din punct de vedere istoric, persoanele cu FC tindeau spre deficienta de vitamina A [1]. Un studiu recent a raportat o crestere neasteptat de mare a concentratiei serice de retinol si a ridicat problema unei suplimentari excesive. Caracteristicile actuale ale aportului si suplimentarii vitaminei A pot determina cresterea riscului de toxicitate a acesteia [2]. Scopul acestui studiu a fost de a determina pozitia vitaminei A si de a verifica sau de a infirma constatarile neasteptate pentru un esantion mai larg de varsta decat cel al copiilor si tinerilor adulti cu FC si IP, urmand sa compare rezultatele cu cele de la U.S. National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) pentru aceeasi categorie de varsta si sex [3]. 
2.Materiale si metode 
Copiii si adultii tineri (de la 8 la 25 ani ) cu FC si IP au fost recrutati de la un centru de copii si adulti cu FC. Criteriile de selectare au inclus diagnosticul de FC si IP determinate prin metode standarde [2]. Au fost exclusi cei diagnosticati cu FEV 1b40% si cei cu probleme medicale majore, inclusiv cele care afecteaza cresterea. Retinolul seric a fost colectat de catre personalul de cercetare de la The Children's Hospital of Philadelphia Clinical Translational Research Center si analizat prin cromatografie de lichide de mare performanta (HPLC) (Clinical Nutrition Research Unit Nutrition Assessment Laboratory, University of California, Davis) in conformitate cu protocoalele de cercetare, cu masurile de asigurare a calitatii. Nivelurile de retinol seric la bolile de FC au fost comparate cu gamele serului de referinta ale NHANES din 1999-2002 [3] de la echivalentul de varsta ( 88 % din care au fost albi non-hispanici), folosind HPLC (Serviciile Diviziei de Sanatate a Mediului, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor Atlanta, GA ) si cu protocoale de cercetare similare si masuri de asigurare a calitatii. Inaltimea si greutatea au fost masurate folosind tehnici standard [4], cu o precizie de 0,1 cm (Holtain, Crymych, Marea Britanie) si o scara digitala cu o precizie de 0,1 kg (Scaletronix, White Plains, NY). Toate masuratorile au fost obtinute in trei exemplare, valoarea medie fiind utilizata in analize. Scorurile Z pentru inaltime (HAZ), greutate (WAZ) si indicele de masa corporala (IMC; kg/m2; BMIZ) au fost calculate [5]. Functia pulmonara a fost evaluata prin metode standard de spirometrie [6,7]. Procentul prezis de FEV1 a fost calculat folosind ecuatiile Wang et al [8] si Hankinson et al [9]. 
Cercetatorii nutritionisti au determinat aportul alimentar pe 3 zile prin inregistrarea cantaririlor. Aportul de vitamina A, ca aliment si supliment de baza, cantitatea totala si cea initiala de retinol fiind raportate in echivalent de retinol pe zi (RAE g/d ). Aportul de vitamina A la boli cu FC a fost comparat cu Aportul alimentar de referinta (DRI) [10], Doza alimentara recomandata (RDA) si nivelele tolerabile superioare de admisie (UL) sunt bazate pe varsta si gen, si cu Recomandarile Fundatiei FC, care sunt bazate pe varsta [11,12].


Fisiere in arhiva (1):

  • Consumul Vitaminei A si Nivelurile Serice Crescute de Retinol la Copii si Adulti Tineri cu Fibroza Chistica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!