Combustibilii de pe Terra

Extras din referat Cum descarc?

Prin combustibil se intelege orice substanta, sau amestec de substante, care in urei unei reactii chimice de ardere, produce o mare cantitate de caldura.
Din categoria combustibililor chimici fac parte: carbuni de pamant, titeiul si gazele de sonda, gazele naturale, lemnul etc.
Dupa starea de agregare si dupa provenienta lor, combustibilii chimici se pot grupa in solizi, lichizi si gazosi.
Pentru caracterizarea unui combustibil, in afara de starea fizica si de provenienta trebuie sa i se mai cunoasca compozitia chimica, puterea calorica, cantitatea de aer necesara arderii, temperatura gazelor de ardere etc.
Compozitia combustibililor: Combustibiliisolizi contin diferite combinatii organice ale elementelor C, H, S (elemente combustibile), O si N, alaturi de umiditate, (Wt) si substante minerale (Al) care dau cenusa.
Carbonul este elementul principal al combustibililor solizi. Acesta se gaseste in proportie de 50-95%, in functie de natura si varsta combustibilului.
Prin arderea completa a unui kilogram de carbon se obtine o energie de 33. 44o kJ.
Hidrogenul se gaseste in combustibilii solizi intre 2-6 %. Acesta este, de asemenea un element care ridica valoarea termica a combustibilului, intrucat prin ardere se degaja o mare cantitate de caldura.
Sulful participa cu o pondere de 0, 1 7 %, in compozitia diferitilor combustibili solizi. In combustibil, sulful se gaseste sub trei forme: in combinati organice (sulf organic), sub forma de sulfurii metalice, in combinati anorganice oxigenate (de exemplu, sulfati). In procesul de ardere intervin numai sulful organic si cel piritic. Cu toate ca la arderea sulfului se degajeaza o mare cantitate de caldura, acest element este daunator in procesul de ardere a combustibililor, deoarece SO2 format, corodeaza partile metalice ale focarului si are actiune poluanta (fiind un component al ploilor acide). Pe langa acesta, sulful necesita pentru aprindere o temperatura mare (500 600 C). Azotul se gaseste in general in cantitate mica, nedepasind 2%. El este un element nedorit in masa combustibilului.
Acesta nu participa la ardere, dar ia caldura pentru a se incalzi pana la temperatura cu care gazele arse parasesc instalatia de ardere si prin urmare consuma o parte din caldura degajata la arderea combustibilului.
Oxigenul se gaseste in combusitbili in proportie de 2 % (antracid) pana la 44 % (lemn). Prezenta sa in combusitbil conduce la micsorarea valorii termice a acestuia, deoarece fiind combinat mai ales cu carbonul si hidrogenul, o cantitate din aceste elemente combustibile sunt deja oxidate.
Umiditatea combustibililor constituie de asemenea, un balast, prin faptul ca aceasta consuma o mare cantitate de caldura pentru a trece din starea lichida in starea de vapori.
De asemsnea mareste volumul si corozivitatea gazelor de ardere.
Cenusa constituie un balast al combustibilului, intrucat ii micsoreaza puterea calorica si uneori poate duce la dezorganizarea completa a ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Combustibilii de pe Terra.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!