Combustibili. Cifra Octanica - Petrolul

Extras din referat Cum descarc?

Din punct de vedere chimic combustibilii sunt substante care prin reactia chimica de oxidare elibereaza energia stocata in structura substantei.
Clasificare:
-dupa modul de obtinere se impart in naturali si artificiali.
-dupa puterea calorifica inferioara raportata la masa initiala combustibilii se clasifica in:
combustibili inferiori, cu puterea calorifica inferioara sub 12,56 MJ/kg (3000 kcal/kg),
combustibili medii, cu puterea calorifica inferioara intre 12,56 - 20,93 MJ/kg (3000 - 5000 kcal/kg),
combustibili superiori, cu puterea calorifica inferioara peste 20,93 MJ/kg (5000 kcal/kg). 
Combustibili solizi.
Dintre combustibilii solizi naturali fac parte biomasa din plante arse ca atare (paie, lemn), carbunii, sisturile combustibile. Sunt considerati combustibili artificiali mangalul, cocsul si semicocsul, brichetele de carbune, deseurile combustibile solide (rumegus, talas, coji de seminte, puzderii etc.), combustibilii pentru rachete solizi.
Combustibili lichizi
Singurul combustibil lichid natural este considerat titeiul. Sunt considerati combustibili artificiali benzina, petrolul lampant, combustibilul pentru aviatie, combustibilii pentru rachete lichizi.
Combustibili gazosi
Dintre combustibilii gazosi naturali fac parte gazul natural si gazele de sonda. Sunt considerati combustibili artificiali gazul de furnal, gazul de cocserie, gazele de rafinarie, hidrogenul.
Cifra octanica se defineste prin compararea comportarii benzinei cu cea a unui amestec etalon, format din hidrocarburi cu proprietati antidetonante opuse. Drept hidrocarbura care detoneaza usor, adica are rezistenta la autoaprindere mica, se foloseste normal heptanul(C7H16 ), caruia i se atribuie, in mod conventional cifra octanica CO = 0. Drept hidrocarbura care detoneaza greu, adica are rezistenta la autoaprindere mare, se foloseste izooctanul (2,2,4-trimetilpentan) (C8H18 ), caruia i se atribuie, in mod conventional cifra octanica CO = 100. Cifra octanica este definita de procentul de izooctan in volumul amestecului etalon. 
Definirea cifrei octanice a fost facuta in jurul anului 1926 de chimistul Russell Marker de la Ethyl Corporation. Alegerea n-heptanului s-a datorat posibilitatii de a se obtine substanta foarte pura, fara urme de alti izomeri ai heptanului sau octanului, prin distilarea rasinii de pin Jeffrey. Obtinerea heptanului din alte surse, de exemplu din titei nu se poate face la puritatea necesara unei substante etalon.


Fisiere in arhiva (1):

  • Combustibili. Cifra Octanica - Petrolul.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!