Combustibili

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Combustibilii sunt substante care reactioneaza din punct de vedere chimic cu o alta substanta pentru a produce caldura, sau care produca caldura prin procese nucleare. Termenul de combustibil este in general limitat la substantele care ard repede in aer sau oxigen, emanand cantitati mari de caldura. Combustibilii sunt folositi pentru incalzire, pentru producera energiei la motoare cu combustie interna si pentru o sursa directa de energie in cazul propulsarii rachetelor.

In cazul in care combustibilul trebuie sa alimenteze un motor propriu ca la propulsarea rachetelor, un agent oxidant trebuie adaugat in combustibil.

Reactiile chimice care au loc in timpul combustiei combustibililor obisnuiti implica combinatia oxigenului cu carbonul, hidrogenul sau sulful prezent in combustibili. In urma acestor reactii rezulta dioxidul de carbon, apa sau dioxidul de sulf. Alte substante prezente in continutul combustibililor nu contribuie la combustie; ele se evapora in timpul combustiei sub forma de vapori sau raman dupa combuatie in forma de cenusa.

Eficienta combustibililor sau valoarea de incalzire a unui combustibileste de obicei masurata prin valorile energiei termice sau caldurii (implicata cand o anumita cantitate de combustibil arde sub conditiile standard). Valorile de incalzire pentru combustilii solizi sunt masurate in J / kg, iar pentru cei lichizi si gazosi in J / m. cub. Se fac distinctii intre valori de incalzire inalte (intreaga caldura fiind implicata in timpul combustiei) si valori de incalzire scazute (caldura neta fiind calculata tinandu-se seama de caldura pierduta prin vaporizarea apei produse in timpul combustiei). combustibili lichizi (J/m. cub): alcool: 25 milioane; ulei: 44 milioane; petrol: 48 milioane; parafina: 48 milioane.

combustibili gazosi (J/m. cub): acetilena: 55 milioane; gaze naturale: 39-82 milioane; monoxid de carbon: 12 milioane; hidragen: 12 milioane.

Combustibili gazosi Combustibilii gazosi sunt alcatuiti in principal din hidrocarburi (compusi moleculari de carbon si hidrogen). Proprietatile diverselor gaze depind de numarul si de aranjarea (pozitia) atomilor de carbon si hidrogen.

Toate aceste gaze in stare pura nu au miros iar monoxidul de carbon este toxic. De aceea se obisnuieste sa se adauge compusi ai sulfului peste gaz (asemenea compusi, care sunt cateodata prezenti in gaz, au um miros neplacut si servesc la semnalarea unei scurgeri in conductele de aprovizionare cu gaze.

Mijloacele folosite pentru a arde gaze atat pentru caldura cat si pentru iluminare constau intr-un arzator si niste cai de amestecare a aerului inainte ca acesta sa ajunga la arzator (un exemplu este arzatorul lui Bunsen, proiectat de chimistul german Robert Wilhem Bunsen). Combustibilii gazosi cei mai folositi in zilele noastre sunt carbunele in stare gazoasa (produs prin distilarea carbunilor); gazele naturale (extrase din paturile subterane de gaze); gazele imbuteliate (produse din ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Combustibili.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
794 cuvinte
Nr caractere:
4 609 caractere
Marime:
9.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
combustibili, chimie
Predat:
la liceu
Sus!