1. Scurt istoric 2. Colesterolul 3. Clasificarea colesterolului 4. Metoda enzimatică colorimetrică 5. Colesterol oxidaza 6. Proprietăți fizico - chimice 7. Transportul propriu-zis 8. Aplicații
1. Momente importante în „istoria” colesterolului 1758 - Dr. Francois Poulletier de La Salle a izolat pentru prima dată molecule de colesterol din calculi biliari 1838 - Louis Rene Lecanu a identificat pentru prima dată colesterolul în sânge 1927 - Wieland & Adolf Windaus au primit premiul Nobel pentru determinarea structurii chimice a colesterolului 1955 - John Gorman, fizician la Universitatea din California a separat lipoproteinele în LDL și HDL. A observat că în plasma oamenilor care au suferit de infarct miocardic se găsește un nivel crescut de LDL-c 1964 - Dr. Konrad Bloch și Feodor Lynen au primit premul Nobel pentru explicarea sintezei colesterolului și rolul enzimei HMG CoA reductaza 2. Colesterolul Colesterolul (C27H46O) este un alcool, având la bază sterol, identificat în membrana celulară și în țesuturile organismului și transportat în sânge. - 80% din celule sunt produse din colesterol - 2/3 se prezintă sub formă esterificată. Valori: Normale: 140-240 mg% ↑Crescute: obstrucții biliare, ciroză portală, hepatite acute, sindrom nefrotic, pancreatită cronică, hipotireoză, hipercolesterolemie familiară, dislipidemii ↓Scăzute: hepatopatii grave, uremii, stări septice, hipertireoză, boala Tangier, anemii, macroglobulinemie Waldenstrom, analfalipoproteinemie, stări carențiale Metoda de determinare: fotometrică/enzimatică 3. Clasificarea colesterolului Colesterol liber (neesterificat) - HDL Valori: Normale: <75 mg% ↑Crescute: obstrucții biliare, ciroză portală, pancreatită acută, hipercolesterolemie familiară, dislipidemii ↓Scăzute: ca și colesterolul total Metoda de determinare: fotometrică/enzimatică Colesterol esterificat - LDL Valori: Normale: 60-100 mg% ↑Crescute: ca și colesterolul total ↓Scăzute: ciroză hepatică, stări septice Metoda de determinare: fotometrică cuplată cu calcul matematic 4. Metoda enzimatică colorimetrică Determinarea cantitativă a colesterolului total Principiu metodei Colesterol liber + Eseteri de colesterol = Colesterol total Esteri colesterol + H2O - colesterol esteraza - colesterol liber + acizi grași Colesterol liber + O2 - colesterol oxidaza - 3-colestenona + H2O2 H2O2 + fenol + 4-aminoantipirina (AAP) - peroxidaza(POD) - chinonimina (roșu) - Incubare 5 minute la 37șC (stabil 1h) - Inhibitori: detergenți ionici Hg2+, Ag+ - Se crește la λ = 546nm Es și Ep - pH optim: 6.5 - 7.0 - Temperatura optima: 35 - 50°C - pH Stabilitate: pH 5,0 - 10,0 - Stabilitate termică: Sub 35°C Colesterol total = (Es/Ep)*concentrația standardului (mol/L sau mg/dL) Transformarea din mg/dL în mmol/L: Mmol/L = mg/dL * 10/M colesterol, Mcolesterol = 286.
- Valeriu Atanasiu, Maria Mohora. Compuși lipidici în Biochimie Medicală, Ed. Niculescu, 2004, 223p. - "LDL-cholesterol versus HDL-cholesterol in the atherosclerotic plaque: inflammatory resolution versus thrombotic chaos". L Badimon, G Vilahur. 2012. Ann. N.Y. Acad. Sci. 1254: 18- 32 - Cleeman JI. Executive Summary of the Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults. In JAMA 285: 2486- 97. 2001. - Vrielink A, Lloyd LF, Blow DM. Structura cristalină a colesterol oxidazei din Brevibacterium sterolicumrafinată la rezoluția de 1,8 Å. J Mol Biol. 1991; 219 : 533-554. - Valeriu Atanasiu, Maria Mohora. Compuși lipidici în Biochimie Medicală, Ed. Niculescu, 2004, 223p. - Li J, Vrielink A, Brick P, Blow DM. Structura cristalină a colesterol oxidazei complexată cu un substrat de steroizi: implicații pentru alcoxazele dependente de alcool dependente de flavin adenin dinucleotid. Biochimie. 1993; 32 : 11507-11515.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).