Ciupercile și aroma de ciuperci

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In Egiptul Antic, ciupercile erau considerate alimente care te faceau nemuritor. Mai mult decat atat, aroma ciupercilor era atat de apreciata de catre faraoni, incit au fost decretate ,,mancare regala", nici un slujitor sau om de rand neavand voie sa le atinga.

Franta se spune ca a fost in trecut leader in cultivarea ciupercilor, iar unii cercetatori sunt de parare ca primele culturi s-au inregistrat in timpul lui Ludovic al XIV-lea.

Ciupercile sunt organisme eucariote, unicelulare sau pluricelulare, microscopice sau macroscopice. Corpul este alcatuit din celule multinucleate, numite hife, care formeaza un miceliu. De asemenea, ele prezinta un perete celular de natura chitinoasa, sau (rar) celuzoica, in citoplasma existand glicogen si picaturi de ulei. Ciupercile nu au clorofila, din aceasta rezultand o nutritie heterotrofa, fie saprofita, fie parazita.

Din cele circa un milion de specii de plante care populeaza Terra, ciupercile numara aproape 200.000 (20%) de specii, subspecii, varietati si forme ale acestor unitati sistematice, din care cca. 8700 numai in tara noastra. Se mai mentioneaza faptul ca, prin munca de identificare si studiere, an de an se descopera noi specii care se adauga la cele existente.

In ceea ce priveste marimea, ciupercile variaza de la cativa zeci de microni (la cele inferioare) pana la peste 50 cm (diametrul palariei si inaltimea piciorului) la unele specii superioare.

Multe ciuperci au un rol benefic in natura. Pentru a se dezvolta, ele absorb substantele nutritive din frunzele moarte si resturile lemnoase adunate pe sol; astfel, ele contribuie la descompunerea si dezagregarea acestor elemente vegetale care, fara actiunea ciupercilor, ar acoperi rapid padurile. Alte specii (hribi, amanite sau vinecioare) formeaza micorize, pe radacinile arborilor din paduri (pini, stejari, castani). Datorita acestora, arborii absorb mai usor substantele necesare pentru crestere si, in schimb, ciupercile beneficiaza de adapost si de hrana. Dimpotriva, alte ciuperci sunt daunatoare: ele sunt parazite. Este cazul manei sau taciunelui, tipuri inferioare de ciuperci care pot distruge campuri intregi de grau sau porumb. Alte ciuperci paraziteaza omul, producand maladii numite micoze.

Studiul ciupercilor este numit micologie, iar astazi exista micologisti in toate marile universitati. Ciupercile sunt crescute pe jeleu transparent, iar cresterea si viata sunt studiate. Dintr-o astfel de cultura, de Penicillium, obisnuita ciuperca verde care creste pe fructe si pe gem, a fost descoperita penicilina.

Penicilina este un medicament ce face parte din descoperirile secolului XX, dar oamenii s-au folosit de ciuperci din timpuri stravechi pentru a face bauturi alcoolice si branza. Vechiul Testament mentioneaza paine crescuta, adica paine careia i s-a adaugat drojdie de bere pentru a creste. In industria berii si a vinului, alte ciuperci produc enzime care sparg zaharul in alcool, proces numit fermentare.

Ciupercile sunt sarace in calorii, nu contin acizi grasi sau colesterol, motiv pentru care sunt indicate a fi consumate de catre persoanele ce sufera de afectiuni cardiace, diabet etc.

Ciupercile sunt o sursa buna de complex de vitamina B (riboflavin - pentru o piele sanatoasa si acuratete vizuala; niacina - controleaza energia eliberata de proteine, carbohidrati si grasimi si ajuta la o functionare buna a sistemului digestiv si a sistemului nervos; acid pantothenic - pentru producerea hormonului; folate - stimuleaza producerea celulelor albe si rosii in maduva osoasa; vitamina B6 - utilizeaza proteinele pentru constructia tesuturilor; biotina - necesara in eliberarea energiei din grasimi.

De asemenea ciupercile sunt bogate in vitamina D (joaca un rol important in sanatatea oaselor si a dintilor) si antioxidanti, esentiali in prevenirea unor boli grave precum cancerul sau boli ale batranetii.

Acest aliment este esential in alimentatia celor cu probleme de presiune arteriala.

Studii recente arata ca ciupercile consumate in mod frecvent ajuta la fortificarea sistemului imunitar .

Ciupercile comestibile sunt o sursa importanta de proteine cu 18 aminoacizi (2,7-5%), hidrati de carbon (3,5-10%), saruri minerale de K, Mg, P, Ca, Cu, Fe, Zn, Mn, Se, vitamine mai ales cele din grupa B: B1, B2, B3, B5, B6, B12, vit. C, D, E, acid folic, sunt sarace in gra simi (1-2,2%) dar acestea sunt numai sub forma nesaturata si combinata (agaricine, lecitine, ergosterine, fosfatide). Ciupercile contin putin sodiu, iar prezenta glicogenului in ciuperci, care e caracteristic regnului animal, face ca acestea sa

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ciupercile si aroma de ciuperci.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 483 cuvinte
Nr caractere:
7 937 caractere
Marime:
42.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Tag-uri:
arome, substante, compusi
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!