Chimia Organica

Extras din referat Cum descarc?

Alcani 1. Definitie: sunt hidrocarburi aciclice saturate care au catena deschisa, liniara sau ramificata si contin intre atomi de carbon numai legaturi simple (de tip s). 2. Formula generala: CnH2n+2. 3. Structura moleculara: -in moleculele alcanilor se afla atomi de carbon cu hibridizare sp3 in care hibrizi sunt orientatite tetraiedric cu unghiul intre axele orbitralilor de 109?28. -distanta dintre doi atomi de carboni este de 1, 54a iar distanta dintre doi atomi de carbon este de 1, 1 a.
-legatura simpla C-C permite rotatia libera a grupelor de atomi pe care le uneste. In cristalele si topiturile alcanilor liniari a fost pusa in evidenta asezarea in zig zag a atomilor de carbon cu pastrarea geometriei tetraedrice a acestora.
4. Izomeria: -la alcani izomeria este determinata de posibilitatea atomilor de carbon de a se uni diferit in catena-IZOMERIE DE CATENA-. Izomerii cu o catena liniarase numesc normal alcani (n-alcani), iar cei care au catena ramificata izoalcani (i-alcani). Exemple de n-alcani: C4H10 CH3-CH2-CH2-CH3 C5H12 CH3-CH2-CH2-CH2-CH3 C8H18 CH3-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH3 Exemple de i-alcani: CH3-CH-CH3 CH3-CH2-CH2-CH3 CH3 ? CH3 CH3 CH3-C-CH3 ? CH3 5. Nomenclatura. A.
Normal alcani: CH4 metan C6H14 hexan C2H6 etan C7 H16 heptan C3H8 propan C8 H18 octan C4H10 butan C9 H20 nonan C5H12 penan C10 H22 decan B.
Radicali: -Prin indepartarea formala a unuia sau a mai multor atomi de hydrogen din molecula unui alcan sau izoalcan, se obtin grupe de atomi numite radicali Radicali uzuali: CH4 CH3-CH3 metan etan Radicali CH3- CH3 -CH2 monovalenti: metil etil Divalenti: -CH2- -CH2-CH2- CH3-CH metilen etilen etiliden 6. Proprietatii fizice: -sunt insolubili in apa -plutesc la suprafata apei (au densitate mai mica decat a apei) -sunt solubili in solventi organici nepolari (benzene) 7. Proprietatii chimice: Legaturile C-C si C-H confera alcanilor structuri stabile si reactivitate redusa. De aici denumirea de parafine, folosita astazi tot mai rar, Alcani reactioneaza numai in conditii energetice (temperature, presiunii mari, catalizatori), cand au loc ruperi ale legaturilor C-C si C-H. A.
Reactia de substitutie.
-este specifica hidrocarburilor saturate -reprezinta procesul prin care unul sau mai multi atomi de hidrogen se substituie cu atomi sau grupele de atomi din moleculele reactantului.
-Fomula genearala: CnH2n+2+X2 CnH2n+1X+HX Exemple de reactii: CH4+Cl2 CH3Cl+HCl CH3Cl+Cl2 CH2Cl2+HCl monoclorometan diclorometan (clorura de metil) (clorura de metilen) CH2Cl2+Cl2 CHCl3+HCl CHCl3+CL2 CCL4+HCl triclorometan tetraclorometan (clorura de metan-cloroform) B.
Reactia de izomerizare: -reprezinta reactia prin care n-alcani se transforma in i-alcani. -se realizeaza la temperaturii de circa 50 C-80 C Exemple de reactii: CH3-CH2-CH2-CH3 CH3-CH-CH3 n-butan ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Chimia Organica - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!