Chimia Apelor Naturale

Extras din referat Cum descarc?

Apa este substanta minerala cea mai raspandita constituind asa numita hidrosfera.Volumul apei este estimat la 1384 milioane Km2 , din care cea mai mare parte este apa sarata. 
Principalele componente ale mediului acvatic au in vedere o repartitie a apei pe Glob reprezentata schemaric in urmatorul grafic:
Dintr-un total de apa de 1384,12 milioane km3 , apa dulce ocupa 36,120 milioane km3 , mai exact un procent de 2.6% . 
Apa se dovedeste a fi utila intr-o gama larga de activitati . Astfel ea face posibila productia agricola datorita irigatiei , atunci cand conditiile hidrometeorologie o interzic , faciliteaza deplasarile si transporturile prin navigatie si este de neinlocuit in producerea de energie electrica ( energie hidroelectrica ) . 
Apa este mai ales sinonima vietii biologice , reprezentand constituientul majoritar al materiei vii ( aproximativ 80% din compozitie ) . La animalele superioare procentul de apa este cuprins intre 60 - 70% , dar , in cazul speciilor marine cum ar fi meduze , unele alge , cantitatea de apa din organism poate ajunge la 98% , in timp ce in unele bacterii din 
atmosfera terestra depuse in mediul marin , continutul de apa este redus la circa 50% . 
Apa este in acelasi timp vectorul purtator al deseurilor naturale , respective a celor provenite din activitatile umane . Consumul mediu de apa pe glob este estimate la 250 
m3/an loc. , dar exista discrepante foarte mari privind consumul de apa in statele dezvoltate ( S.U.A. 1500 m3/an loc. ) , comparative cu statele slab dezvoltate ( < 100 m3/an loc. )
Consumul de apa ere diverse intrebuintari care tin de sfera de activitate , cele mai importante avand in vedere folosintele gospodaresti , industriale , agricole si de transport .
Proprietati fizice ale apei
1. Proprietati termice
Trecerea de la o stare la alta presupune formarea sau ruperea legaturilor de hidrogen . Energia , sau cantitatea de caldura absorbita , respectiv degajata la presiune constanta datorita acestui fenomen este desemnata prin termenul general de caldura latenta de trasformare. 
De exemplu : la punctual de fierbere ( 100?C )presiunea constanta = presiunea atmosferica , apa trece din stare lichida in stare gazoasa absorbind o cantitate mare de caldura care corespunde unei valori de 2260 KJ/Kg . Aportul de caldura distruge structura intermoleculara si permite separarea moleculelor . Aceasta schimbare de faza se poate produce si la o temperature mai mica , dar energia absorbita trebuie sa fie mult mai mare . Caldura latenta de vaporizare ( ?v ) creste cu scaderea temperaturii .
?v = 2499 - 2.386 ? T [ KJ/Kg ]
Relatia de dependenta intre caldura latenta de vaporizare si temperatura corespunde relatiei de mai sus . 
Pe langa caldura latenta de vaporizare trebuie mentionate si caldura latenta de topire respectiv caldura latenta de sublimare . 
T?C , ?T , ?S
Topirea , vaporizarea si sublimarea sunt procese endoterme consumatoare de energie , in timp ce lichefierea sau condensarea ( G->L ) si solidificarea sau congelarea ( L->S ) sunt procese exoterme ( producatoare de caldura ) . 
Energia produsa de ultimile doua procese corespund valoric caldurilor latente de vaporizare respectiv de topire cu semn schimbat . 
Caldura specifica sau capacitatea calorica a apei are valoarea de 4.18 KJ/Kg??C si variaza functie de temperature prezentand un minim la +35C . Importanta caldurii specifice si caldurii latente de vaporizare se reflecta in faptul ca marile intinderi de apa de la suprafata Pamantului se comporta ca importanti vectori termici .
Deasemenea , apa este utilizata ca un fluid purtator de caldura , intrucat pierde mai greu caldura inmagazinata .


Fisiere in arhiva (1):

  • Chimia Apelor Naturale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!