Cernobal

Extras din referat Cum descarc?

Pe data de 26 aprilie 1986, in fosta Uniune Sovietica, Reactorul 4 al centralei Nucleare de la Cernobil a explodat provocand un incendiu care a durat 10 zile, in timpul caruia in atmosfera au fost eliberate cantitati imense de substante radioactive. Centrala - situata in Ucraina, aproape de granita cu Belarus, era considerata varful de lance al industriei sovietice. Numarul anticipat al victimelor era estimat la cateva zeci de mii, dar o cifra exacta care sa fie acceptata de toate organismele nu a fost gasita nici pana astazi.
De efectele nocive ale exploziei nu am scapat. La 20 de ani de la cel mai are dezastru nuclear sunt inca intrebari pentru care nu s-a gasit sau nu s-a dat un raspuns. Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) sustine ca explozia reactorului a eliberat circa 3-4% din combustibilul nuclear, expertul ucrainean Viktor Pojakov vorbeste de circa 50%, iar oamenii de stiinta de la Institutul Kurceakov din Moscova cred ca aproape intreaga cantitate de material radioactiv din acesta a fost imprastiata in atmosfera.
Statisticile sunt neconcordante flagrant si in ceea ce priveste numarul victimelor. Conform AIEA in timpul exploziei au murit 56 de persoane, dupa Consiliul National Ucrainean (CNU) doar 31. Si seria neconcordantelor nu se opreste aici. In timp acelasi CNU spune ca au murit 34. 499 de persoane, dar Organizatia Mondiala a Sanatatii vorbeste de 50. 000 de decese. Dar, ultimul bilant al ONU, publicat in septembrie 2005, estimeaza la 4. 000 numarul deceselor provocate direct in Ucraina, Belarus si Rusia, iar saptamana trecuta Greenpeace a facut public un raport in care se arata ca circa 100. 000 de persoane vor muri din cauza cancerului, ca urmare a poluarii nucleare de la Cernobil.
Potrivit raportului organizatiei ecologiste, mai multi experti au concluzionat ca aproximtiv 2 miliarde de oameni au fost afectati de radiatii. Estimarea depaseste cu mult cifra stabilita de AIEA si de guvernele tarilor cel mai grav afectate.
Greenpeace ataca studiul acestora din urma, afirmand ca nu reflecta consecintele reale pe care le-a avut explozia de la Cernobil asupra sanatatii umane, si subliniind ca estimarile oficiale au fost reduse in mod semnificativ din motive politice. Reprezentantii Organizatiei afirma ca radiatiile afecteaza sistemul imunitar si aparatele circulator si respirator, accentuand de asemenea riscul nasterii unor copii cu grave malformatii. Totusi, Greenpeace recunoaste ca, in lipsa unor cercetari ample, efectul real pe care acest accident l-a avut asupra sanatatii umane nu va fi cunoscut niciodata.
A fost nevoie de 3 zile pentru a evacua populatia din jurul Centralei, pentru ca la momentul accidentului peste 273. 000 de persoane locuiau in imediata vecinatate a acesteia. A fost necesara importarea de alimente necontaminate. Au fost interzise culturile pe 784. 320 de hectare de teren agricol, iar pe alte 700. 000 de hectare a fost interzisa plantarea de paduri. ONU a estimat costurile catastrofei ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Cernobal
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!