Catalizatori în hidrogenarea grăsimilor

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 17 în total
Mărime: 168.08KB (arhivat)
Publicat de: Tudor Lazăr
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Berger Daniela

Cuprins

  1. Catalizatori – generalitati;
  2. Clasificarea catalizatorilor;
  3. Caracteristicile catalizatorilor;
  4. Aplicaţii - hidrogenarea grăsimilor vegetale

Extras din referat

Catalizatori

Substanţe care măresc viteza reacţiilor chimice posibile;

Participă la reacţie intervenind în mecanismul de reacţie;

Se regăsesc cantitativ la sfarşitul reacţiei;

Nu influentează valoarea căldurii de reacţie;

Clasificarea catalizatorilor

În funcţie de starea de agregare a reactanţilor şi a catalizatorului există mai multe tipuri de cataliză:

omogenă

eterogenă sau de contact

enzimatică (catalizatorul este o enzimă).

Clase de catalizatori anorganici în cataliza eterogenă

catalizatori metalici şi catalizatori bimetalici;

catalizatori cu proprietăţi semiconductoare;

catalizatori acido-bazici;

Numărul mare de catalizatori şi varietatea largă a acestora, face dificilă stabilirea unei clasificări generale.

Caracteristicile catalizatorilor eterogeni

Activitate catalitică

Selectivitate catalitică

Stereospecificitate

Stabilitate

Durată de viaţă

Aplicaţii

Catalizatorii sunt utilizaţi pe scară largă în natură, laborator şi industrie şi au o contribuţie deosebită în obţinerea compuşilor anorganici sau organici.

Exemple

obţinerea industrială a acidului sulfuric

fabricarea amoniacului

hidrogenarea uleiurilor vegetale

Hidrogenarea grăsimilor vegetale

Procesul de hidrogenare a grăsimilor a fost inventat de chimistul german Wilhelm Normann şi patentat în 1902.

Adiţionarea hidrogenului molecular la acizii graşi nesaturaţi superiori are loc numai în prezenţă de catalizatori.

Reactanţi Reactanţi Produsi

(uleiuri nesaturate, H2) adsorbiti (grasimi saturate)

Catalizator pe Catalizator

(metale active) Catalizator

Prin hidrogenarea catalitică a dublei legături C = C din acizii graşi nesaturaţi se ridică punctul de topire al uleiului şi se îmbunătăţeşte rezistenţa la degradarea oxidativă.

Catalizatori industriali pentru hidrogenarea grăsimilor vegetale

Drept catalizatori pentru procesul de hidrogenare se folosesc, în special, metalele.

Deosebit de activi şi des îndrebuinţaţi sunt : paladiu, platina,nichelul .

Catalizatorii pentru hidrogenare sunt pulberi fin dispersate, cu o suprafaţă foarte mare .

În procesul de hidrogenare a grăsimilor catalizatorul utilizat este Ni/SiO2.Procesul are loc într-o autoclavă la presiune ridicată şi la aproximativ 2000C.

Acizi graşi

Acidul oleic (uleiul de măsline,seminţe de dovleac)

Acidul elaidic ( uleiuri vegetale parţial hidrogenate)

Acidul stearic (grăsimile animale )şi este produsul final al hidrogenării totale.

Conținut arhivă zip

  • Catalizatori in Hidrogenarea Grasimilor.ppt

Alții au mai descărcat și

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Celuloza

CELULOZA este polizaharida cea mai raspindita in natura. Ea corespunde formulei(C6 H10 O5)n, in care n are valori cuprinse intre 700-800 si...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia de Obținere a Margarinei

SCURT ISTORIC Margarina a aparut in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand untul se gasea tot mai greu. O echipa de cercetatori americani...

Obținerea Săpunului din Grăsimea Animală

ARGUMENT În societeatea primitivă, chiar şi în zilele de azi, hainele erau curăţate , cu pietre pe malul mării, sau al unei ape curgătoare. În...

Tehnologia de Obținere a Margarinei

1. MARGARINA SCURT ISTORIC Margarina a apărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial,când untul era greu de procurat.Atunci o echipă de...

Aditivii din ciocolata caldă și cafeaua 3 în 1

1.Introducere În România nu existã aparate care sã controleze calitatea aditivilor din alimente. Societatea este într-o continuã evolutie....

Margarina

I. Proprietăţile produsului finit Margarina a fost fabricată în 1869 de chimistul Mege-Mouries, prin baterea seului de vită cu lapte, ca...

Hidrogenarea - Dehidrogenarea

CAP 1 : HIDROGENAREA Hidrogenarea este procesul de fixare a unui anumit numar de atomi de hidrogen la nivelul dublelor ( ) sau triplelor legaturi(...

Chimie organică

1.1 OBIECTUL CHIMIEI ORGANICE Obiectul de studiu al chimiei organice il reprezinta: -Izolarea si purificarea substantelor organice naturale sau...

Aditivi

Generalităţi Conform Directivei cadru 85/107/CEE prin noţiunea de aditiv alimentar se înţelege orice substanţă care nu este consumată ca aliment...

Ai nevoie de altceva?