Catalizatori - generalitati; Clasificarea catalizatorilor; Caracteristicile catalizatorilor; Aplicatii - hidrogenarea grasimilor vegetale
Catalizatori Substante care maresc viteza reactiilor chimice posibile; Participa la reactie intervenind in mecanismul de reactie; Se regasesc cantitativ la sfarsitul reactiei; Nu influenteaza valoarea caldurii de reactie; Clasificarea catalizatorilor In functie de starea de agregare a reactantilor si a catalizatorului exista mai multe tipuri de cataliza: omogena eterogena sau de contact enzimatica (catalizatorul este o enzima). Clase de catalizatori anorganici in cataliza eterogena catalizatori metalici si catalizatori bimetalici; catalizatori cu proprietati semiconductoare; catalizatori acido-bazici; Numarul mare de catalizatori si varietatea larga a acestora, face dificila stabilirea unei clasificari generale. Caracteristicile catalizatorilor eterogeni Activitate catalitica Selectivitate catalitica Stereospecificitate Stabilitate Durata de viata Aplicatii Catalizatorii sunt utilizati pe scara larga in natura, laborator si industrie si au o contributie deosebita in obtinerea compusilor anorganici sau organici. Exemple obtinerea industriala a acidului sulfuric fabricarea amoniacului hidrogenarea uleiurilor vegetale Hidrogenarea grasimilor vegetale Procesul de hidrogenare a grasimilor a fost inventat de chimistul german Wilhelm Normann si patentat in 1902. Aditionarea hidrogenului molecular la acizii grasi nesaturati superiori are loc numai in prezenta de catalizatori. Reactanti Reactanti Produsi (uleiuri nesaturate, H2) adsorbiti (grasimi saturate) Catalizator pe Catalizator (metale active) Catalizator Prin hidrogenarea catalitica a dublei legaturi C = C din acizii grasi nesaturati se ridica punctul de topire al uleiului si se imbunatateste rezistenta la degradarea oxidativa. Catalizatori industriali pentru hidrogenarea grasimilor vegetale Drept catalizatori pentru procesul de hidrogenare se folosesc, in special, metalele. Deosebit de activi si des indrebuintati sunt : paladiu, platina,nichelul . Catalizatorii pentru hidrogenare sunt pulberi fin dispersate, cu o suprafata foarte mare . In procesul de hidrogenare a grasimilor catalizatorul utilizat este Ni/SiO2.Procesul are loc intr-o autoclava la presiune ridicata si la aproximativ 2000C. Acizi grasi Acidul oleic (uleiul de masline,seminte de dovleac) Acidul elaidic ( uleiuri vegetale partial hidrogenate) Acidul stearic (grasimile animale )si este produsul final al hidrogenarii totale.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.