Caracterizarea merceologica a peștelui

Extras din referat

Forma si structura anatomica a pestelui
Pestii fac parte din clasa vertebratelor inferioare, exclusiv acvatice. Corpul pestilor poate avea forme variate, precum:
- fusiforma: pestele este ca un fus ingrosat in partea anterioara si usor turtit lateral, cu capul usor ascutit la varf: pastravul, scrumbia etc.
- de sageata: corpul este alungit, cu aceeasi inaltime pe toata lungimea, cu capul ascutit si turtit de sus (ex: stiuca);
- vermiform, cu forma de sarpe (ex: tiparul);
- corp turtit, asimetric (ex: calcanul).
Corpul pestelui se compune din: cap, trunchi, coada si aripioare. 
Capul pestilor poate avea forma conica, ascutita (ex: scrumbie), rotunjita (ex: somn), de sabie (ex:pastruga).
Pozitia gurii poate fi inferioara, cand este plasata sub bot (ex: morunas, mreana etc.); superioara, plasata deasupra extremitatii botului; terminala cand este plasata la varful botului(ex: biban, crap etc.).
Corpul pestilor este acoperit cu o piele formata din derma si epiderma. In piele se formeaza si scheletul tegumentar: placi, solzi etc. Scheletul intern al pestilor poate fi osos sau cartilaginos, acoperit de o masa de carne formata din tesut muscular, mai dezvoltat in regiunea spatelui si a cozii.
Organele interne ale pestelui sunt compuse din: branhii, aparat digestiv cu glande anexe (ficat, vezica aeriana etc.), aparat circulator, aparat genital si rinichi; dintre acestea, pentru alimentatia omului prezinta importanta ficatul si laptii.
Clasificarea pestilor
Clasificarea pestilor se poate face dupa mai multe criterii.
o Din punct de vedere biologic, respectiv dupa mediul in care traiesc:
- pesti de apa dulce (salau, crap, biban, pastrav etc).
- pesti de apa sarata sau de mare (scrumbia de mare, palamida etc);
- pesti de mare migratori, care traiesc atat in ape dulci cat si in ape sarate (chefalul de mare, nisetrul, morunul etc).
o Dupa felul scheletului:
- pesti cu schelet osos (crap, salau, stiuca, pastrav etc);
- pesti cu schelet cartilaginos (ex. rechinii, sturionii etc).
o Dupa felul alimentatiei:
- pesti cu regim vegetal sau fitofagi (ex: crapul chinezesc);
- pesti cu regim mixt (ex. crap, caras etc.)
- pesti cu regim carnivor, sau rapitori (ex: stiuca).
o upa particularitatile zoologice, pestii se clasifica pe specii si familii:
Familia Acipenseridae (sturionii) include: nisetrul, morunul, pastruga, cega. Carnea si icrele (negre) acestor pesti au o valoare nutritiva ridicata. Carnea este alba, gustoasa si se livreaza in unitatile comerciale in stare proaspata, afumata (Batog- fileu afumat la cald) sau conserve sterilizate. Grasimea acestor pesti este fina si foarte gustoasa.
Familia Clupeidae este reprezentata de scrumbia de Dunare, scrumbia de mare, rizeafca, gingirica. Pestii din aceasta familie au corpul alungit, de culoare albastra-verzuie, cu solzi care se desprind usor. Carnea este gustoasa, fina si contine in general o cantitate mare de grasime (pana la 28%). Se prelucreaza prin sarare, afumare si semiconserve.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizarea Merceologica a Pestelui.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!