Capacele de aluminiu

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 2
2. Materiale si metode 4
2.1. Materiale 4
2.2. Metode 4
2.2.1. Caracterizarea chimica si morfologica a capacelor 4
2.2.2. Spectroscopia cu impedanta electrochimica (EIS) 4
3. Rezultate 6
3.1. Proprietatile suprafetei 6
3.1.1. Morfologia suprafetei capacelor 6
3.1.2. Greutatea interna a lacului capacelor 7
3.2. Studiul rezistentei la coroziune a grupelor de capace examinate 7
3.2.1. Comportamentul electrochimic al capacelor in ,,celule electrochimice deschise" 7
3.2.1. Comportamentul electrochimic al capacelor in ,,celule electrochimice inchise" 8
4. Concluzii 9
5. Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
"Selectarea unui pachet metalic de calitate alimentara trebuie sa tina seama de caracteristicile fizico-chimice ale produsului care urmeaza sa fie ambalat (pH, concentratie salina, compozitia chimica a alimentului, durata de valabilitate preconizata), metoda de umplere (temperatura produsului in timpul ambalarii, tratamentul de stabilizare termica , conditii de depozitare) si sistemul de inchidere a pachetelor." (1)
Este important sa evaluati si sa puteti determina rezistenta chimica a unui pachet la unul sau mai multi compusi prezenti in aliment, pentru a preveni fenomenele de coroziune care pot duce la modificari senzoriale si fizico-chimice in continutul produsului (oxidare, ranciditate, gust, contaminare bacteriana).
Pentru a creste caracteristicile lor de protectie, materialele de ambalare din metal pot fi acoperite cu lac protector sau laminate cu o pelicula polimerica.
Fructele si legumele puse pe piata sunt ambalate in containere de aluminiu semirigide, sigilate cu capacele decojite din acelasi material. Aceste produse acide sunt corozive pentru aluminiu, cu pH <= 4,0, fiind necesara protejarea bazei metalice cu un lac rezistent chimic. Durata de viata comerciala a acestor produse este de un an.
In ultimii ani, au existat mai multe cazuri de esec precoce ale acestor pachete, din cauza coroziunii rapide a capacului de aluminiu decojit, uneori perforand. La cateva luni dupa umplere, ambalajele s-au umflat datorita formarii de hidrogen din coroziune, ceea ce duce la o concentratie mare de aluminiu in produs, pana la 90 mg / kg.
Pentru a identifica cauzele coroziunii intense si o solutie tehnologica a problemei, a fost realizata o lucrare experimentala, care a constat in trei etape:
-  Studiul proprietatilor fizico-chimice si morfologice ale diferitelor grupuri de capace decojite, unele dintre ele fiind critice pentru fenomenele de coroziune observate;
-  Proiectarea unei metode electrochimice specifice pentru evaluarea si prezicerea rapida a rezistentei la coroziune a capacelor examinate; 
-  Identificarea unei metode analitice care va furniza informatii despre termenul de valabilitate, tinand cont de caracteristicile produsului ambalat, precum si de metodele de umplere, ambalare si depozitare.
Au fost examinate unsprezece tipuri diferite de capace de aluminiu lacuit, decojite de la diferiti furnizori.
Figura 1 1 Capace din aluminiu
2. Materiale si metode
2.1. Materiale
Examinarea aceasta este o realizare favorizanta, care sa prezinte tipuri de capace decojite a diferitelor linii industriale, cu accent special pe trei tipuri de capacitate, cu diferente fizico-chimice deosebite si, respectiv, codificate ca ,,Primul grup", ,,Al grup grup" si ,, Al treilea grup ". Toate capacele au fost realizate cu folie de aluminiu din aliaj moale, cu diametrul de 72 mm si grosime intre 50 si 60 um si lacuit intern cu lac de etansare la caldura, pentru tavi de aluminiu standard de 100 g si litografie externa. In toate cele trei grupuri, suprafata capacelor a fost infasurata cu un ghem fin. (2)
2.2. Metode
2.2.1. Caracterizarea chimica si morfologica a capacelor
Proprietatile morfologice ale suprafetei au fost studiate folosind un microscop stereo Vision Engineering Lynx si un microscop electronic combinat cu o microanaliza cu raze X Cambridge Stereoscan 200. Natura chimica a acoperirii organice aplicate pe partea interna a capacelor a fost identificata folosind un spectrometru FTIR Perkin Elmer Spectrum One (TM). Spectrele FTIR ale acoperirilor au fost obtinute atat prin reflectie simpla, cat si prin tehnica micro-ATR. Greutatea lacului pe capace a fost determinata de diferenta de greutate folosind o metoda SSICA interna. Rezultatele sunt exprimate in g/m2.


Fisiere in arhiva (1):

  • Capacele de aluminiu.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. C. Sinagra, A. Atienza, A. Pennestri. La Spettroscopia d'Impedenza Elettrochimica Per Il Controllo Di Contenitori Metallici Per Uso Alimentare, A.I.C.Q. Napoli : s.n., 2004.
2. L. Fedrizzi, M. Stenico, F. Deflorian, S. Maschio, P.L. Bonora. Effect of powder painting procedures on the filiform corrosion of aluminum profiles. 2007.
3. J.D. Scantlebury, K. Galic. The application of AC impedance to study the performance of lacquered aluminum specimens in acetic acid solution. 2007.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!