Cadmiul

Extras din referat Cum descarc?

Subiect: CADMIUL (Z=48, A=112, 40) Structura electronica: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d10 4p6 5s2 4d10. Cadmiul este un metal de tip d, situat in cadrul sistemului periodic al elementelor in grupa a doua secundara (grupa zincului), perioada a cincea. Istoric: A fost descoperit de catre chimistul german Friedrich Stromeyer in anul 1817, intr-o proba de carbonat de zinc. In acelasi an, K. S. L. Hermann si J. C. H. Roloff descopera cadmiul intr-un oxid al zincului. Ambii compusi au fost cercetati. Stare naturala: Element rar, se gaseste in scoarta pamantului in proportie de 0, 2 grame per tona. Se gaseste si in cateva minerale si in cantitati mici in alte minereuri, in special minereuri de zinc, din care este produs. Cele mai importante minerale sunt: - pribramitul ZnS: o varietate a blendei ce contine 5%Cd si se gaseste in cristale cubice, galbene-brune; - greenochitul CdS: este izomorf cu wurtzitul, insoteste belnda, se afla rar in natura si se prezinta in cristale hexagonale galbene-portocalii; - eritrozincul ZnS: e o varietate a wurtzitului care contine Cd si se gaseste in cristale brune-negre. Intrebuintari: Cadmiul produs, in cea mai mare parte, este galvanizat pe otel, cupru, bronz si alte aliaje pentru a le proteja de agenti corozivi. Rezista foarte bine la actiunea metalelor alcaline. Este de asemenea folosit ca material pentru anod la unele baterii reincarcabile, la care catodul este oxidul de nichel sau argint. Proprietati fizice si chimice: Cadmiul in stare naturala este un amestec de opt izotopi, in proportii diferite. Este de culoare alb-argintie, are luciu metalic. Are multe proprietati asemanatoare cu ale zincului (in sistemul periodic, se situeaza in vecinatatea acestuia), insa cadmiul are caracter electropozitiv mai pronuntat. Spre deosebire de celelalte metale de tip d, cadmiul are puncte de topire si fierbere relativ scazute: pct. de topire-320, 9 grade celsius; pct. de fierbere-767 grade celsius. Vaporii, de culoare galbena, intensa, sunt toxici. La fel si pulberea de cadmiu. In vid, cadmiul incepe sa sublimeze pe la 160 grade celsius. Cadmiul are un potential de oxidare mai negativ decat zincul, fiind precipitat de acesta din solutiile sarurilor sale. De regula, are starea de oxidare +2, dar mai poate avea de asemenea si +1. Cadmiul se dizolva in acizi, dar nu se dizolva in hidroxizii alcalini. Cadmiul metalic nu reactioneaza cu apa la temperatura obisnuita sau in fierbere deoarece la suprafata acestiua se afla o pelicula protectoare de Cd (OH) 2. La temperatura inalta Cd descompune energiuc vaporii de apa cu formare de Cd (OH) 2 si H2: Cd +2H2O  Cd (OH) 2 + H2 Cadmiul are proprietati reducatoare mai reduse ca Zn si nu se combina cu H2 sau azotul. Prin incalzire in curent de SO2 rezulta un amestec de CdSO4 cu CdS. In HNO3 diluat si fierbinte cadmiul se dizoilva dupa ecuatia: 3Cd + 8 HNO3 3Cd (NO3) 2 +2NO +4H2O La 350 C Cd deplaseaza Cu si Fe din Cu2S si FeS. ...


Fisiere in arhiva (1):

 • Cadmiul - Varianta 2
  • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!