Cadmiul

Extras din referat Cum descarc?

Cadmiul (Cd) a fost descoperit de catre chimistul german Strohmeyr in anul 1917 in timp ce prelucra unele minereuri de zinc. Spre surprinderea sa, a observat ca in loc sa rezulte solutii incolore, ca de obicei, solutiile respective aveau culoarea galbena. La inceput a crezut ca acestea sunt impurificate cu fier sau arsen, dar dupa verificarile de rigoare a constatat ca se afla in fata unui element nou. Separand oxidul elementului necunoscut, de oxidul de zinc, l-a supus reducerii cu carbune si a obtinut un nou metal, pe care l-a numit cadmiu, de la cuvantul grecesc Kadmeia, atribuit in vechime oxidului de zinc folosit in vopsitorie.
Cadmiul face parte din grupa metalelor putin raspandite in natura. Acesta se gaseste numai sub forma de combinatii chimice, clarkul sau avand valoarea de 5*10-5 %. De regula el este prezent in minereurile de zinc, insotind in mod frecvent blenda si smithsonitul. Continutul de cadmiu din minereurile de zinc variaza in limite largi de la 0, 02 la 2, 5%. Principalele minerale de cadmiu sunt: greenochitul (sulfura de cadmiu - CdS) avand un continut de 77% cadmiu, otawitul (carbonatul de cadmiu - CdCO3) si monteponitul (oxidul de cadmiu - CdO). La prelucrarea minereurilor de zinc, cadmiu distila la o temperatura mai joasa (768 oC) decat zincul. Purificarea se face tot prin electroliza CdSO4 si, la o anumita tensiune si intensitate de curent, se poate separa de Zn. Cadmiul este un metal alb-argintiu, stralucitor care cristalizeaza in sistem hexagonal compact fara a mai prezenta si alte forme alotropice.
In comparatie cu zincul, cadmiul este maleabil si ductil chiar si la temperatura obisnuita. Ca urmare, se poate prelucra prin deformare plastica (forjare, laminare si trefilare). Utilizari In aerul atmosferic, la temperatura ambianta, suprafata Cadmiului devine mata, deoarece se acopera cu un strat subtire si protector de CdO. Pe baza acestei proprietati, cantitati mari de Cd se utilizeaza, la acoperiri de protectie impotriva coroziunii, a produselor din otel. Operatia se numeste cadmiere.
Cadmiul este un component al multor aliaje cu variate aplicatii in tehnica. Un adaos de 0, 9-1, 2% Cd in aliajele de Cu favorizeaza cresterea rezistentei, fara a diminua mult conductivitatea electrica. Din acest motiv, aliajele de Cu care contin si Cd sunt folosite la fabricarea cablurilor electrice pentru tramvaie, troleibuze, legaturi telefonice etc.
In electrotehnica, Cadmiul serveste la producerea acumulatorilor alcalini, avand performante superioare acumulatorilor de Pb. Acumulatorii alcalini folosesc ca electrolit o solutie de hidrat de potasiu si sunt prevazuti cu electrozi confectionati din pulberi metalice presate: anodul - pulbere din Ni si C, cadodul - pulbere de Cd si Fe. Avand o durata de functionare mai mare decat acumulatorii cu Pb, cei cu Cadmiu sunt utilizati in special in telefonie, telegrafie etc.
Cadmiul se foloseste la elaborarea aliajului Wood, aliaj fuzibil (70-72 C) avand o compozitie chimica ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Cadmiul - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-http://www.referatele.com/referate/chimie/online8/Zinc-cadmiu-si-mercur---stare-naturala--obtinere--proprietati-referatele-com.php
-Encyclopaedia Britannica Ultimate Reference Suite 2006 DVD
- http://www.lenntech.com/Periodic-chart-elements/Cd-en.htm


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!