Previzualizare referat:

Extras din referat:

BORUL (Borum) este un element chimic din grupa III a sistemului periodic al lui Medeleev. Are numarul atomic 5 si masa atomica 10, 82. are doi izotopi stabili: B10 (19%) si B11 (81%). A fost obtinut de G. Ge-liosac si L. Tenar (1808). Borul se gaseste in natura numai sub forma de combinatii cu oxigenul (acid boric, borati) si in unii silicati. Borul e trivalent. In stare pura se prezinta sub forma de cristale negre-cenusii cu punctul de topire 2300o, punctul de fierbere 2550o. Exista in 2 modificatii alotropice: cristalizat (densitate: 2, 54) si amorf (densitate. 2, 45). Cristalele de Bor sint foarte dure (9, 5). Borul este indiferent fata de apa si aer. La incalzire manifesta o activitate chimica inalta.

Borul reactioneaza cu Clorul (la 4000), cu Bromul (la 7000) si cu Azotul (la peste 9000). Combinindu-se cu unele metale, Borul formeaza boruri (de ex. Mg3B2), iar cu Carbonul carbura de bor (B4C-substanta mai dura decit diamantul). Borul se foloseste la fabricarea otelurilor speciale (ferobor), a diferitelor aliaje cu Wolfram, Cupru, Crom, Siliciu.

Borul este folosit in tehnica nucleara la detectarea neutronilor (pentru ca poseda o sectiune de absorbtie mare, a neutronilor), precum si la protectia contra acestora (deoarece in urma reactiei cu neutronii emite padiatii Y slabe). Compusii Borului sunt folositi la prepararea combustibililor pentru rachete, in industria sticlei si a ceramicii pentru producerea emailurilor si a glazurilor, la sudarea metalelor, la fabricarea hirtiei, la spalatul rufelor, la decolarea textilelor, pentru conservarea unor alimente (carne, peste s. a.), pentru prepararea unor produse anti-septice si in cosmetica. Borul poate fi considerat hormon anorganic al plantelor. In lipsa lui, plantele tehnice (sfecla-de-zahar, tutunul, vita-de-vie) se ofilesc Functionalitatea optima a organismului uman este asigurata de un aport alimentar corespunzator din punct de vedere calitativ si cantitativ. Referitor la natura si continutul de microelemente din produsele alimentare, acestea sunt elemente care trebuie avute in vedere la stabilirea regimurilor alimentare in functie de starea organismului. In ceea ce priveste borul, esentialitatea sa, din punct de vedere nutritional, nu a fost ferm stabilita, deoarece nu a fost definita inca o functie biochimica pentru acest element. Insa, cercetari recente (dr. Forrest H. Nielsen si colectivele pe care le conduce in cadrul Grand Forks Human Nutrition Research Center, USA) atesta ca borul poate fi socotit un micronutrient esential pentru organismul uman, cu efecte asupra metabolismului calciului si magneziului, asupra sistemului osos, asupra functiilor mentale. In natura borul este omniprezent, concentratia acestuia in atmosfera fiind de aproximativ 0, 5ng/m3 de aer, la suprafata apelor concentratia fiind mai mica decat 0, 3mg/l, iar in apa potabila in medie de 0, 03mg/l. Borul este un element esential pentru plante, avand rol in crestere si dezvoltare, gasindu-se si in tesuturile ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Borul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
663 cuvinte
Nr caractere:
3 697 caractere
Marime:
13.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
Borul, chimie
Predat:
la gimnaziu
Sus!