Biosinteza glucozei

Extras din referat Cum descarc?

Biosinteza glucozei
Glucoza provine din alimente sau sub forma unor derivati. O alta cale de formare a glucozei reprezinta procesul de glucogeneza care consta in biosinteza glucozei din alte monozaharide care provin din hrana. Diferitele hexoze pot fi transformate in glucoza prin procese de izomerizare, epimerizare si altele mai complicate.
De la manoza se formeaza manoza-6-fosfat in prezenta de ATP si cu participarea hidroxinazei. Nanoza-6-fosfatul este convertit in fructoza-6-fosfat si acesta este izomerizat in glucoza-6-fosfat.
Din galactoza, sub actiunea ATP si in prezenta galactokinazei se formeaza galactoza-l-fosfat care este izomerizat in glucoza-l-fosfat prin participarea UDP-glucozei.
Glucoza poate fi biosintetizata in organismul animal si din substante precum glucide, lipide, proteine. Acest proces de formare a glucozei din compusi neglucidici poarta denumirea de glucogeneza.
Astfel are loc dehidrogenarea acidului lactic si formarea acidului piruvic in prezenta lactatdehidrogenazei.
Sub actiunea piruvat carboxilazei citocondri ale acidului piruvic este carboxilat in acid oxalilacetic. Reactia decurge in prezenta ATP-ului si a acetil - Co.A
Acidul oxalilacetic este redus de catre malatdehidrogenaza mitocondriala pana la malat. Acidul malic iese din mitocondrie in citoplasma unde se oxideaza sub actiunea malatdehidrogenazei citoplasmatice pana la acid oxalilacetic:
Sub actiunea fosfoenolpiruvatcerboxilazei are loc mai departe transformarea acidului oxalilacetic in acid fosfoenolpiruvic.
In aceasta reactie donorul de fosfat este inozintrifosfatul (ITP):


Fisiere in arhiva (1):

  • Biosinteza Glucozei.doc

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!