Biochimie - Ciclul Acizilor Tricarboxilici - Krebs

Extras din referat

Metabolismul intermediar reprezinta totalitatea transformarilor de substante si energie care au loc in interiorul organismului, in diferite tesuturi si organe ale acestuia. 
Substantele exogene absorbite sunt folosite pentru: 
o biosinteza de substante cu rol plastic 
o depunerea ca atare sau transformarea in substante de rezerva 
o transformarea in alte substante fiziologic active 
o transformarea in alte substante in scopul obtinerii de energie 
o transformarea in alte substante ce urmeaza a fi eliminate sau excretate 
Catabolismul
Catabolismul cuprinde toate procesele degradative pe care le sufera moleculele nutritive (glucide, lipide, proteine) provenite din alimente sau din rezervele celulare. 
Degradarea principiilor alimentare se caracterizeaza prin convergenta si se realizeaza in mai multe stadii: 
o Stadiul I - nutrientii sunt descompusi in unitatile constituente caracteristice; 
o Stadiul al-II-lea - unitatile de baza (aminoacizi, glucoza, acizi grasi) sunt degradate la un compus unitar, mai simplu, acetilCoA; 
o Stadiile al-III-lea si al IV-lea - reprezinta respiratia celulara si cuprinde procesele prin care acetilCoA este transformata in dioxid de carbon si apa. Prin transformarile realizate se formeaza cea mai mare parte din energia celulara sub forma de ATP. 
Pe langa amoniac, dioxid de carbon, apa, ca produsi finali ai catabolismului mai rezulta acid lactic, uree, acid uric, creatinina, etc. 
Figura 1 - Locul Ciclului Krebs in metabolismul intermediar
Ciclul acizilor tricarboxilici
Etapele ciclului ATC
Ciclul acizilor tricarboxilici sau ,,ciclul lui Krebs" este o cale amfibolica (se implica atat in procesele catabolice cat si in cele anabolice):
o Acetatul activat care rezulta ca metabolit al diferitelor cai de utilizare a substantelor nutritive (glucide, acizi grasi si aminoacizi) este degradat printr-un ciclu de reactii in scop energetic.
o Ciclul acizilor tricarboxilici furnizeaza intermediarii sai pentru biosinteza multorcompusi.
Ciclul acizilor tricarboxilici reprezinta o succesiune de reactii prin parcurgerea careia fragmentul acetil - CoA este oxidat pana la dioxid de carbon. Etapele ciclului au fost postulate si demonstrate ulterior de catre Hans Krebs care, cu cativa ani inainte, elucidase etapele procesului de ureogeneza. 
Cele doua molecule de dioxid de carbon care se formeaza la fiecare tur al ciclului rezulta prin scindarea restului acetil din acetil - CoA. 
Functionarea continua a ciclului Krebs este conditionata de reoxidarea celor trei molecule de NADH si FADH2 in lantul respirator, cu producerea de ATP. La nivelul mitocondriilor, pentru fiecare molecula de NADH se formeaza trei molecule de ATP, iar un mol de FADH2 genereaza doi moli de ATP. 
Ciclul acizilor tricarboxilici este strict aerob, in timp ce glicoliza se poate desfasura atat in conditii aerobe cat si anaerobe. 
Bilantul energetic al ciclului Krebs arata ca prin degradarea restului acetil pe aceasta cale se formeaza 12 moli de ATP. 
Reactiile cilcului Krebs
1. Introducerea acetatului sub forma de acetilcoenzima A in ciclul Krebs se face prin reactia de condensare cu acidul oxalilacetic in urma careia rezulta acidul citric:
Reactia de mai sus este catalizata de citratsintetaza si este o condensare aldolica intre o componenta carbonilica (oxalilacetat) si una metilenica (acetil~CoA).
Labilizarea hidrogenului din pozitia ? a acetil~CoA se datoreaza lipsei fenomenului de mezomerie in tioesteri care conduce la efectul atragator de electroni al grupei -CO-. Succinil~CoA, un intermediar al ciclului Krebs si ATP-ul sunt inhibitori alosterici ai citratsintetazei. In acest fel, o stare energetica ridicata in tesuturi ,semnalata de concentratii mari de ATP, duce la incetinirea ritmului reactiilor incluse in ciclul ATC prin inhibarea citratsintetazei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biochimie - Ciclul Acizilor Tricarboxilici - Krebs.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!