Benzenul

Extras din referat Cum descarc?

Formula moleculara: C6H6
Formula de structura:			
Benzenul este cel mai simplu si totodata cel mai 		C	C	
important reprezentant al hidrocarburilor aromatice,
o grupa de substante care se deosebesc in multe 
privinte de cele studiate pana acum.	H	C	C	H
Proprietatile hidrocarburilor aromatice precum 
si influentele pe care le exercita resturile acestor 
hidrocarburi asupra celorlalte grupari din moleculele
in care sunt prezente, au un caracter specific. 	C		C
Acesta consta in mare parte dintr-o imbinare a unor 
insusiri proprii substantelor nesaturate, cu insusiri 
caracteristice compusilor saturati.Din aceasta imbinare 	   H        H
rezulta si o serie de proprietati cu totul noi.Toate acestea fac sa existe si astazi tratate in care chimia organica este impartita in studiul a doua serii: seria alifatica cuprinzand alcanii, alchenele, acetilenele si derivatii acestora, si seria aromatica, in care se includ hidrocarburile aromatice si substantele care deriva de la acestea.
Molecula benzenului este alcatuita din 6 atomi de carbon si 6 atomi de hidrogen, dupa cum reiese din formula sa moleculara.Toate datele de care dispune stiinta dovedesc echivalenta perfecta a celor 6 atomi de carbon precum si a celor 6 atomi de hidrogen, avand astfel o structura ciclica, de asemenea intreaga structura este plana.Intrucat stabilitatea moleculei de benzen exclude posibilitatea ca acesta sa reprezinte un compus de tipul radicalilor liberi, cu 6 electroni desperecheati, solutia cea mai naturala a problemei ar parea sa fie dupa regulile folosite de noi pana acum, utilizarea celor 6 electroni pentru a forma 3 perechi de electroni. Aceasta solutie a fost propusa acum 100 de ani de catre August Kekule, caruia I se datoreaza de altfel si atribuirea unei structuri ciclice pentru molecula de benzen.Formula lui Kekule foarte larg utilizata si astazi datorita faptului ca reda corect multe din caracteristicile moleculei de benzen, presupune existenta a 3 duble legaturisi a 3 simple legaturi asezate simetric in molecula benzenului.Toti atomii de carbon sunt identici intre ei, iar conjugarea are loc intr-un sistem ciclic inchis.In consecinta, nimic nu stanjeneste egalizarea deplina a legaturilor simple si duble din molecula benzenului deci C - C este echivalent cu C = C. Astfel in cazul benzenului se ajunge la un sistem de electroni ? extins asupra integii molecule, trasatura fundamentala a structurii 
Tranzactii Internationale cu Servicii - Economia Imaterialului


Fisiere in arhiva (1):

 • Benzenul.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!