Previzualizare referat:

Extras din referat:

Stare naturala si obtinere. 1. Amestecul de gaze care constituie atmosfera pamantului este compus, in proportie de aproximativ de patru cincimi (in volume), din azot molecular.

Molecula N2 este cea mai stabila dintre toate combinatiile azotului. Din cauza aceasta, in cursul epocilor geologice trecute, aproape intregul azot de pe Glob s-a transformat in azot molecular.

Azotul este o componenta nelipsita, extrem de importanta, a materiei vii. Singurul mineral continand azot, ce apare in cantitate mai mare in natura, este salpetrul de Chile. Acesta se gaseste sub forma unui strat de 0, 5 1 m grosime, cca. 30 km latime si 200 km lugime, la cativa metri adancime, intr-o regiune secetoasa de pe versantul estic al Cordilierilor de Nord. Salpetrul contine, in afara de roca insolubila, 20 30 % azotat de sodiu, NaNO3, 20 30 % clorura de sodiu, NaCl si 0, 2% iodat de sodiu, NaIO3. Salpetrul natural provine prin putrezirea unor materiale organice. Zacaminte mai mici de salpetru au existat in India si China, dar sunt in present epuizate.

2. Azotul molecular se obtine industrial prin distilarea fractionata a aerului lichid. Azotu, astfel izolat, contine argon si celelalte gaze rare din atmosfera si mai contine de obicei si putin oxigen. Acesta poate fi indepartat prin trecere, la temperatura ridicata, peste cupru metalic, care se transforma in CuO (oxid de cupru), sau, pe scara mai mare, prin amestecare cu hidrogen, in proportie potrivita, si trecere peste un catalizator (Ni), la temperatura inalta (formare de H2O). 3. Azot pur se obtine din combinatii ale azotului, de ex. din azotit de amoniu, care se descompune, prin incalzirea solutiei apoase.

Proprietatile azotului molecular.

1. Proprietati fizice. Azotul molecular este incolor in cele 3 stari de agregare. Densitatea azotului molecular, la 0o si 760 torr, este 1, 2505 g/l. Azotul molecular este foarte putin solubil in apa. 2. Energia de disociere (adica, a descompune temporar si reversibil o combinatie) a moleculei de N2, determinata din date spectrale, este exceptional de mare (225 kcal/mol). La 3000o K, gardul de disociere (100a) este numai 0, 075%, la 4000o este 2, 9%. 3. Proprietati chimice. a. Molecula N2 se caracterizeaza print-o exceptionala stabilitate si, ca o consecinta a acesteia, printr-o extraordinara de mica reactivitate (combinatiile azotului cu alte elemente sunt dimpotriva foarte reactive). Din cauza inertiei chimice a moleculei de N2, reactiile azotului molecular necesita o energie de activare mare, deci fie temperaturi ridicate, fie catalizatori specifici foarte activi. Sunt doua cai principale prin care se formeaza combinatii ale azotului din azot molecular.

Una, naturala, consta in asimilarea azotului molecular de unele microorganisme. Pe calea aceasta iau nastere toate combinatiile azotului din fiintele vii. Alta cale este sinteza industriala a amoniacului din azot si hidrogen. Amoniacul este materia prima din care provin indirect toate combinatiile ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Azotul - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
724 cuvinte
Nr caractere:
4 249 caractere
Marime:
11.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Predat:
la gimnaziu
Sus!