Atomul

Extras din referat Cum descarc?

Atomul este cea mai mica particula a materiei, invizibila cu aparate optice obisnuite si indivizibila prin procedee chimice obisnuite.
Atomi sunt neutrii din punct de vedere electric deoarece numarul protonilor este egal cu numarul electronilor.
Volumul nucleului este de miliarde de ori mai mic decat volumul intregului atom, desi contine concentrata intreaga masa a atomului.
Electronii se deplaseaza in jurul nucleului cu viteze foarte mari.
Nucleul este pozitiv si manifesta forte de atractie asupra electronilor.
In interiorul nucleului se manifesta forte nucleare de atractie foarte puternice care inving fortele de respingere dintre protoni.
Numar Atomic, Numar de masa Cele doua numere au valori intregi si pozitive Numarul Atomic Z=nr. p+= nr n0 Reprezinta numarul protonilor unui atom Alte denumiri pentru Z: -nr de ordine -sarcina nucleara Nr de masa A=nr p++ nr n0 Reprezinta suma nucleonilor A=Z+ nr n0 nr n0 =A-Z Elementul Chimic Totalitatea atomilor cu acelasi numar atomic Z formeaza un elementul chimic.
2) Simbol chimic Def: Simbolul chimic este notarea conventionala a unui element chimic.
Semnificatia: -Calitativ -Cantitativ 3) Izotopi Def: Izotopii sunt atomii ai aceluiasi element chimic, au acelasi numar atomic, dar numere de masa diferite.
Def: Izotopii unui element au acelasi nr de electron, dar nr de masa diferit de neutroni.
4) Masa atomica relativa Masele atomilor se exprima in unitati atomice. (u. a) Def: O unitate atomica reprezinta a 12-a parte din masa izotopului.
Carbon 6, 12. Masa atomica relativa este o marime care ne indica de cate ori este mai mare masa unui atom dacat o unitate atomica.
Mol de atomi Un mol de atomi reprezinta cantitatea dintrun element exprimata in gram, numeric egala, masa atomica relativa a elementului. 5) Invelisul de electroni Elecronii sunt repartizati pe 7 straturi numerotate.
K (2 e L (8 e M (18 e N (32 e O ( P ( Q ( Configuratie electronica se refera la asezarea electronilor pe straturi.
Un element are configuratie stabila daca: -are 2 e pe singurul strat K -are 8 e pe ultimul strat Q Pentru elementele care nu au configuratie stabila de pe ultimul strat se numesc electroni de valenta.
6) Valenta Singurele elemente din tabelul periodic ce au configuratie stabila sunt gazele rare (grupa 18) Celelalte elemente tind sa obtina configuratia stabila a gazului rar cel mai apropiat prin apropiat prin cedare acceptare sau punere in comun de electroni.
Def: Valenta reprezinta numarul de electroni cedati, acceptati sau pusi in comun.
Regului de stabilire a valentei 1) Elementele din grupele 1, 2, 13, 14 au valenta egala cu cifra unitatilor din numarul grupei.
2) Elementele din grupele 15, 16, 17 au valenta egala cu 8- cifra unitatilor din numarul grupei.
Elemente: -monovalente (V=I) -divalente (V=II) -trivalente (V=III) ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Atomul - Varianta 4
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!