Aroma de cacao

Extras din referat Cum descarc?

1.Istoric
Arborele de cacao a fost venerat de civilizatia Mayasa din America Centrala si Mexicul de Sud, care credeau ca acesta este de origine divina. Cuvantul "Cacao" este de fapt un cuvant Mayas care inseamna "mancarea Zeilor". De aici originea moderna a numelui copacului de "Theobrama Cacao" care inseamna "Mancarea Zeilor".
In Puerto Escondido Honduras, America Centrala descoperirile arheologice au gasit vase cu teobromina ce dateaza din anii 1100 i.Hr. substanta fiind un extract din seminte cacao care se folosea la producerea unor bauturi alcoolice. Aztecii cunosc arborele de cacao considerat sfant (darul zeului Quetzalcoatl) din secolul XIV. Bautura alcoolica preparata din fructele de cacao fermentate era provenita dintr-un amestec de apa, cacao, porumb, vanilie si piper. Aztecii au numit aceasta bautura Xocolatl, conchistadorii spanioli gasind aceasta denumire aproape imposibil de pronuntat, au transformat-o in "Chocolat", ca, mai apoi englezii sa o schimbe la randul lor in "Chocolate". De asemenea ei considerau ciocolata ca fiind un afrodisiac si imparatul lor, Montezuma era renumit pentru faptul ca o bea de 50 de ori pe zi, dintr-o cupa de aur si este citat ca afirmand despre Xocolatl: "Bautura divina, care da rezistenta si lupta impotriva oboselii. O cupa din aceasta bautura pretioasa permite unui om sa mearga o zi intreaga fara sa manance". 
De fapt, aztecii apreciau atat de mult ciocolata (Xocolatl), mai mult decat aurul si argintul, incat atunci cand imparatul Montezuma a fost invins de catre Cortez din 1519 si "conchistadorii" victoriosi au cautat comorile aztece pentru a gasi aur si argint, in schimb au dat peste cantitati uriase de boabe de cacao. Asadar, comoara Azteca consta in boabe de cacao si nu in metale pretioase.
In anul 600 e.n. maiasii au migrat spre regiunile nordice ale Americii de sud si aici au pus bazele primelor culturi de arbore de cacao in peninsula Yucatan. Se pare ca maiasii aveau deja de cateva sute de ani un adevarat cult pentru fructele arborelui de cacao. Boabele de cacao erau considerate un bun de mare pret si erau folosite atat ca mijloc de plata cat si ca unitati de calcul al valorii altor bunuri. 
Semantic vorbind, denumirea stiintifica Theobroma inseamna "alimentele zeilor ". In cartea sa din 1923,"The Cocoa and Chocolate Industry", Arthur W. Knapp arata ca in mitologiile azteca si maiasa ciocolata era bautura zeilor si ca semintele de cacao reprezentau binecuvantarea Zeului Aerului pentru omenire. De asemenea zeitele protectoare ale ciocolatei erau Tonacatecutli, zeita mancarii si Calchiuhtlucue, zeita apei. Aceeasi lucrare arata ca in cinstea celor doua zeite, in fiecare an, aveau loc sacrificii umane rituale. Bineinteles, celor sacrificati li se dadeau ca ultima masa alimente bazate pe cacao.
Originile substantei solide, gustoase si pentru unii indispensabile, pe care o cunoastem sub numele de ciocolata, se gasesc in istoria scrisa inainte de epoca lumii noi, in misterele regale ale olmecilor si maiasilor. Aceste civilizatii amerindiene ce traiau in inima Americii Centrale au fost responsabile pentru cultivarea arborilor din care se extrage ciocolata.
Boabele de cacao serveau si ca moneda la azteci. Conchistadorii spanioli descopera repede valoarea aurului brun, ei gasesc 25 000 de chintale de cacao in incaperile tezaurulului lui Montezuma (un sclav costa 100 de boabe de cacao). Prin cresterea consumului de cacao in Europa se vor extind si plantatiile de cacao in colonii. 
Boabele de cacao au ajuns pentru prima data in Europa in anul 1521, atunci cand Mexicul a fost cucerit de catre spanioli. Deoarece a devenit, in timp, un produs de export foarte scump, ciocolata a mai ramas inca 300 de ani de atunci bautura celor bogati.
Cand au adus ciocolata in tara, spaniolii au inceput sa-i modifice compozitia. Prin incercarea lor de a scapa de gustul puternic amar, acestia au adaugat scortisoara si zahar bauturii. Ciocolata indulcita a devenit in scurt timp cel mai mare capriciu al continentului.
Spaniolii au tinut inca 100 de ani secretul ciocolatei, din momentul cand au adus-o in tara lor.
Insa, in 1580, prima planta ce producea materia prima pentru ciocolata a fost plantata si in Spania. Din acel moment, popularitatea ciocolatei s-a raspandit treptat si in alte tari europene. Acestea insa si-au organizat propriile plantatii, rute comerciale si facilitati de fabricatie.
Cultivarea arborilor de cacao s-a extins in secolul al XVI-lea: mai intai in Venezuela si Ecuador si apoi in toate insulele din Caraibe Trinidad, Santo Domingo, Jamaica, Martinica etc. In prezent, cele mai nobile soiuri de cacao provin din Brazilia (locul sau de origine) si din Caraibe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aroma de Cacao.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!