Apa ca factor de sanogeneză - compoziție și proprietăți

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Apa este un factor indispensabil organismului uman. Inca din cele mai vechi timpuri colectivitatile umane s-au dezvoltat de-a lungul raurilor sau pe malul marilor.

Din datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii cantitatea minima de apa necesara organismului uman este de 5 litri pe 24 de ore din care aproximativ 1.5 - 2 litri o reprezinta apa consumata ca atare.

In organismul uman, valori normale pentru magneziu sunt de 1.8 - 30 mg/100g in serul sanguin si 4.2 mg/100g in hematii. Se deduce ca limita impusa pentru apa potabila : 50 mg/L Mg, asigura o buna protectie, din punct de vedere toxicologic, pentru consumatori.

Magneziul, impreuna cu calciul si alti ioni,sunt implicati in duritatea apelor. In apele de suprafata,magneziul apare atat din surse naturale cat si in urma deversarii unor ape industriale reziduale. Principalele industrii cu magneziu includ industria sticlei si ceramicii, a caramizilor refractare, industria chimica si metalurgica ( Mg se utilizeaza pentru obtinerea unor aliaje impreuna cu Al , Zn, Cu, Mn, Si, folosite in aeronautica).

Pentru viata acvatica,schimbari in raportul Mg / Ca pot cauza reduceri in densitatea unor specii de zooplancton si a unor pesti de apa dulce.

Concentratia ionilor de magneziu, calciu si potasiu si presiunea osmotica exercitata de acestia asupra membranei celulare, pot avea efect stresant asupra pestilor de apa dulce, acesti ioni prezentand nivele moderat crescute in plasma si muschi,la cresteri ale concentratiei lor in apa.

Magneziul este un metal alcalino-pamantos, alb-argintiu, cu punctul de topire, punct de fierbere, greutate specifica 1.74 si duritate 2.5.

-prezinta starea de oxidare +2, magneziul nu se combina cu apa rece, dar la cald reactioneaza usor. Oxidul si hidroxidul de magneziu sunt greu solubile in apa, ca si sarurile oxiacizilor.

-in scoarta terestra, magneziul reprezinta 1.9% numarandu-se printre cele mai raspandite metale. Se gaseste sub forma de carbonati (magnezita,dolomita) ,cloruri,sulfati,aluminati.

-magneziul se gaseste si in unele izvoare minerale amare si in apa marilor si oceanelor

-in lumea vegetala,magneziul intra in compozitia clorofilei,fiind astfel extrem de raspandit ( 2mg/g s.u),pentru unele bacterii, Mg este un factor de crestere. Organismele animale contin si ele magneziu,necesar activitatii unor enzime

-oxidul si sulfatul de magneziu sunt substante folosite in farmacie de multa vreme. Ingerat,magneziul se elimina rapid ( efect purgativ) ;se resoarbe in cantitati mici prin intestin, iar eliminarea se face prin rinichi, nesemnalandu-se acumulari.

Magneziul poate patrunde in organism si pe cale respiratorie,ca MgO (provocand febra de fum) sau percutanat, magneziul metalic provocad reactie locala necrozata.

Importanta apei pentru organisme

Viata nu ar fi fost posibila in zonele de desert daca animalele din aceste zone nu ar fi invatat sa se ascunda ziua de caldura si daca nu ar fi avut posibilitatea 11311g64l de a impiedica evaporarea apei din organism.

In mod obisnuit apa se gaseste in natura intr-un circuit continuu. Astfel apa de suprafata din rauri, fluvii, lacuri, mari si oceane se evapora trecand in atmosfera sub forma de vapori si este cunoscuta sub denumirea de apa atmosferica. Sub aceasta forma apa circula sau este purtata de curentii de aer, pana ajunge in zone cu temperatura mai scazuta, cand se condenseaza si cade la suprafata solului subforma de ploaie, lapovita sau ninsoare, forma denumita apa meteorica.

Calitatea apei potabile

Prin Legea Protectiei Mediului (legea numarul 137/1995) articolul 5 << statutul recunoaste tuturor persoanelor dreptul la un mediu sanatos >>.

La sfarsitul secolului XX problemele legate de mediul inconjurator au capatat noi dimensiuni. In intreaga lume el se schimba ca rezultat al poluarii si scaderii resurselor naturale: aer, apa, sol, vegetatie.

Aceasta degradare, inca in crestere, conduce la efecte mai mult sau mai putin ireversibile asupra sanatatii. De aceea mentinerea si imbunatatirea acesteia trebuie sa fie in centrul preocuparilor legate de mediu si dezvoltare. Continutul mare de apa folosita in comun de populatie, ofera mari posibilitati ca in conditiile poluarii, apa sa constituie un important factor de imbolnavire.

Deteriorarea continua a surselor de apa accentueaza problema mentinerii calitatii apei in special in zonele urbane si acolo unde exista multiple surse de poluare a acesteia.

Poluarea apei

Reprezinta modificarea in mod direct sau indirect a compozitiei normale a acesteia, ca urmare a activitatii omului, intro astfel de masura incat impieteaza asupra tuturor folosintelor la care apa putea servi in starea sa naturala.

Factorii care conduc la poluarea apei sunt : variati si numerosi, totusi ei pot fi grupati in :

- Factori demografici reprezentati de numarul populatiei dintr-o anumita zona observand-se ca poluarea e proportionala cu densitatea populatiei.

- Factori urbanistici corespunzatori dezvoltarii asezarilor umane, care utilizeaza cantitati mari de apa pe care le intorc in natura sub forma de ape uzate intens purificate.

- Factori industriali sau economici reprezentati de nivelul de dezvoltare economica si cu precadere industriala al unei regiuni in sensul cresterii poluarii paralel cu cresterea industriei.

Poluarea desi considerata ca fenomen general poate fi diferentiata in mai multe tipuri, grupate astfel :

Poluarea biologica-bacteorologica,virusologica si parazitologica legata in mod direct de prezenta omului. Este cel mai vechi tip de poluare cunoscut si apare caracteristic la zonele subdezvoltate sau in curs de dezvoltare.

Poluarea fizica cu precadere cu substante radioactive dar si termica sau determinata de elementele insolubile, plutitoare sau sedimentabile. Este cel mai nou, recent tip de poluare,in general caracteristic zonelor avansate sau intens dezvoltate.

Poluarea chimica, asupra careia ne vom opri in cea mai mare masura, este reprezentata de patrunderea in apa a unor substante chimice diverse, de la cele organice usor degradabile pana la cele toxice cu persistenta indelungata, si cu remanenta. Acest tip de poluare poate fi intalnita atat in zonele avansate din punct de vedere economic, cat si in cele ramase in urma, avand evantaiul de cuprindere cel mai mare atat ca elemente poluante, cat si ca consecinte poluarea chimica a apei se poate produce in mod accidental, dar de cele mai multe ori datorita indepartarii necontrolate a diverselor deseuri sau reziduuri lichide sau solide. Sursele de poluare a apei sunt multiple cel mai frecvent insa ele sunt reprezentate de reziduurile comunale, industriale si agrozootehnice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Apa ca factor de sanogeneza - compozitie si proprietati.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 304 cuvinte
Nr caractere:
13 987 caractere
Marime:
16.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Tag-uri:
apa, proprietati
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!