Previzualizare referat:

Extras din referat:

Apa este un lichid inodor, insipid si incolor, de cele mai multe ori, sau usor albastrui sau chiar verzui in straturi groase. Apa este o substanta absolut indispensabila vietii, indiferent de forma acesteia, fiind unul dintre cei mai universali solventi. Apa este un compus chimic al hidrogenului si al oxigenului, avand formula chimica bruta H2O. Apa este una din substantele cele mai raspandite pe planeta Pamant, formand unul din invelisurile acesteia,hidrosfera.

Circuitul apei in natura (denumit uneori si ciclul hidrologic sau ciclul apei) este procesul de circulatie continua aapei in cadrul hidrosferei Pamantului. Acest proces este pus in miscare de radiatia solara si de gravitatie. In cursul parcurgerii acestui circuit, apa isi schimba starea de agregare fiind succesiv in stare solida, lichida sau gazoasa. Apa se misca dintr-un element component al circuitului in altul, de exemplu dintr-un rau intr-un ocean, prin diferite procese fizice, dintre care cele mai insemnate sunt evaporatia, transpiratia, infiltratia si scurgerea. Stiintele care se ocupa cu studiul miscarii apei in cadrul acestui circuit sunt hidrologia si meteorologia.

Procesele fizice

Nu se poate gasi un punct in care incepe sau se termina ciclul natural al apei. Moleculele de apa se misca in mod continuu de la un compartiment sau rezervor al hidrosferei la altul, prin diferite procese fizice.

In principiu, ciclul apei consta din urmatoarele procese:

-Evaporarea este procesul prin care apa se transfera de la suprafata oceanelor si a altor corpuri de apa in atmosfera. Acest transfer implica o schimbare de stare de agregare a apei, din stare lichida in stare gazoasa. Sursa de energie a acestui proces o constituie energia solara. Pe langa aceasta, apa se mai elimina in atmosfera prin transpiratia solului, plantelor si, in mult mai mica masura, cea a animalelor, numit evapotranspiratie. Aproximativ 90% din apa din atmosfera provine din evaporatie si numai 10% din evapotranspiratie.

-Advectia este procesul de transfer al unei proprietati atmosferice (caldura, frig, umiditate, vorticitate) prin miscarea orizontala a masei de aer. In cazul circuitului apei este vorba despre procesul de miscare a apei in stare solida, lichida sau gazoasa prin atmosfera. Fara advectie, apa evaporata de pe suprafata oceanelor nu s-ar putea deplasa pentru a ajunge deasupra uscatului unde sa produca precipitatii.

-Condensarea este procesul prin care vaporii de apa din aer se transforma in picaturi lichide de apa, formand nori sau ceata.

-Precipitatiile sunt constituite din apa care s-a condensat in atmosfera si cade pe suprafata pamantului. Forma de precipitatii care apare cel mai frecvent este ploaia, alte forme fiind zapada, grindina, chiciura, lapovita si prelingerea de apa din ceata.

-Sublimarea este procesul prin care apa in stare solida (gheata sau zapada) se transforma direct in vapori, fara a mai trece prin starea lichida.

-Interceptia prin foliaj este partea din precipitatii care este interceptata de frunzisul plantelor si care, in timp, se evapora fara a mai ajunge la suprafata solului. Cantitatea de apa interceptata depinde de durata ploii, de viteza vantului, de temperatura, de densitatea frunzisului si de alti factori mai putin insemnati.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Apa.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
3/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 561 cuvinte
Nr caractere:
7 636 caractere
Marime:
18.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
apa, proces, lichid, chimie
Predat:
la liceu
Sus!